ca PSD nu a reusit sa se faca un partid dorit si iubit in orasele mari. Chiar daca a castigat 41,32% din posturile de primari, victoria PSD este doar una relativa. Pentru ca nu a reusit sa castige acele posturi vitale pentru imaginea, dar si viitorul unui partid: primariile marilor aglomerari urbane.
Sunt si exceptii, ce-i drept, dar care nu fac decat sa confirme aceasta regula. Este vorba de Constanta, unde primarul Radu Mazare, un pesedist de conjunctura, a reusit sa obtina un nou mandat inca din primul tur, pe undeva la limita, cu 56% din voturi. Totusi, partidul sau a obtinut doar 45-46% in consiliul local si cel judetean, demonstrand astfel ca victoria la Constanta a apartinut lui Mazare si nu PSD.
Aceeasi situatie s-a inregistrat si la Pitesti, unde primarul PSD Tudor Pendiuc, fost la PD, dar trecut cu arme si bagaje la partidul de guvernamant in „procesul pesedizarii”, a obtinut 64% din voturi, in timp ce partidul pe care il reprezinta nu a obtinut decat 48%. La fel si la Targu Jiu, al carui primar, Florin Carciumaru (PSD), a fost ales cu 74% din voturi, partidul reusind sa obtina doar 39.7 %, ceea ce inseamna ca aproape jumatate din alegatorii primarului nu au votat si partidul acestuia.
in rest, Capitala si orasele traditional cunoscute ca fief al Opozitiei au ramas redute de necucerit pentru partidul de guvernamant. Mai mult, „accidentul” din anul 2000, cand sectoarele Capitalei au fost castigate de PSD, pare sa se remedieze acum in turul 2, cand sansele revin si la sectoare aliantei PNL-PD. Guvernantii mai au ceva sanse la Iasi si la Cluj, dar acestea sunt destul de discutabile in fata unei campanii scurte si agresive, conduse de o locomotiva electorala cum este Traian Basescu. in plus, PSD pare sa mai fi pierdut si un alt oras in care prin traditie obtinea primaria, orasul Bacau, unde Dumitru Sechelariu si-a primit, cu ochii in lacrimi, clasarea pe locul doi dupa candidatul… PUR!
in marile orase, votul de la alegerile din 6 iunie a fost un vot eminamente politic. Un vot anti-PSD reflectat si de configuratia consiliilor judetene in care PSD nu a obtinut decat 33,5% din posturi, in conditiile in care alianta PNL-PD a obtinut 29% din mandate. De mentionat ca, in afara de Bucuresti si Cluj-Napoca, aceste doua partide au candidat separat.
Consiliile judetene au dat intotdeauna o imagine a viitorului parlament, conditiile de vot fiind in linii mari aceleasi. Adica, cetateanul nu voteaza o personalitate locala, apropiata lui, cum este primarul si consilierul local, ci un partid care isi trimite reprezentantii la carma judetului.