PSD redefinește grupul infracțional organizat, în modificările aduse Codurilor Penale, proiecte depuse miercuri în Parlament. Astfel, este nevoie ca fiecare membru să aibă un rol prestabilit iar grupul să nu fie „ocazional”, pentru o „comitere imediată”.
Potrivit propunerilor social-democraților, la articolul 367, alineatul (6) se modifică și va avea următorul cuprins:
„(6) Prin grup infracțional organizat se înțelege grupul structurat, format din 3 sau mai multe persoane, care există pentru o perioadă și acționează în mod coordonat în scopul comiterii uneia sau mai multor infracțiuni grave, pentru a obține direct sau indirect un beneficiu financiar sau alt beneficiu material.
În plus, Nu constituie grup infracțional organizat grupul format ocazional în scopul comiterii imediate a uneia sau mai multor infracțiuni și care nu are continuitate sau o structură determinată ori roluri prestabilite pentru membrii săi în cadrul grupului. Prin infracțiune gravă se înțelege oricare dintre infracțiunile prevăzute de art. 223 alin. (2) din Codul de Procedură Penală, inclusiv acelea pentru care legea prevede pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani.”
Legislația actuală prevede că ”prin grup infracţional organizat se înţelege grupul structurat, format din trei sau mai multe persoane, constituit pentru o anumită perioadă de timp şi pentru a acţiona în mod coordonat în scopul comiterii uneia sau mai multor infracţiuni”.
Pentru ca o persoană să beneficieze de dispozițiile referitoare la reducerea limitelor de pedeapsă, un denunţ trebuie să fie depus într-un termen de maxim 6 luni de la data la care persoana a luat cunoştinţă de săvârşirea infracţiunii, mai prevede proiectul modificare a Codului de procedură penală.
PSD propune ca, pentru ca o persoană să beneficieze de dispozițiile referitoare la reducerea limitelor de pedeapsă denunţul trebuie să fie depus într-un termen de maxim 6 luni de la data la care persoana a luat cunoştinţă de săvârşirea infracţiunii.
Condamnarea, renunțarea la judecată sau amânarea executării pedepsei față de o persoană nu poate fi dispusă exclusiv pe baza mărturiei denunțătorului dacă acestea nu sunt însoțite de alte probe.
DNA a extins urmărirea penală pentru Tel Drum, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală în formă continuată şi complicitate la două infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau altul.
Potrivit procurorilor, persoana juridică Tel Drum SA a fost implicată în mod direct în activitatea grupului inițiat în cursul anului 2001 de suspectul Liviu Nicolae Dragnea (la acea vreme președinte al Consiliului Județean Teleorman), în sensul în care, în jurul societății Tel Drum SA au fost construite schemele frauduloase de obținere a fondurilor publice.
Pe 21 noiembrie, DNA a pus sechestru de peste 127 milioane de lei pe averea lui Liviu Dragnea, în dosarul Tel Drum.
Propunerea legislativă de modificare a Legii 135/2010 privind Codul de procedură penală a fost determinată de pronunţarea unor decizii de neconstituţionalitate de către Curtea Constituţională şi de punerea în aplicare a Directivei (UE) 2016/343 privind prezumţia de nevinovăţie şi a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale şi Directivei 2014/42/UE privind îngheţarea şi confiscarea instrumentelor şi produselor infracţiunilor săvârşite în Uniunea Europeană, se arată în expunerea de motive a proiectului.
Modificările propuse la Codul de procedură penală urmează să intre în dezbaterea Comisiei speciale condusă de Florin Iordache.