„Referindu-mă la acest subiect (n.r. – aderarea completă la Spațiul Schengen), cred că până la finalul anului există posibilitatea redeschiderii acestui subiect și punerii sale pe agenda Consiliului UE. E nevoie de o coordonare amplă între toate instituțiile relevante. Nu o putem face singuri. E nevoie și de sprijinul Comisiei Europene și de al președinției în exercițiu al Consiliului UE”, a afirmat Victor Negrescu, în cadrul unei conferințe de presă cu jurnaliștii români aflați la plenara Parlamentului European de la Strasbourg.

„Când președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, s-a prezentat în fața grupului nostru politic, am interpelat-o cu privire la acest subiect, al aderării României la Spațiul Schengen și și-a reiterat sprijinul”, a completat noul vicepreședinte al Parlamentului European.

Subiectul Schengen, dus din nou și în plenul PE

De altfel, Victor Negrescu a precizat că și joi, odată cu votul pentru Ursula von der Leyen la șefia Comisiei Europene pentru încă cinci ani, va ridica subiectul. „În intervenția pe care o să o am în plenul Parlamentului European, cu ocazia prezentării sale, o să reiterez acest subiect de interes pentru țara noastră. Există o fereastră de oportunitate după alegerile din Austria și rezultatul alegerilor va conta foarte mult. Dar nu putem face acest lucru singuri”, a punctat eurodeputatul social-democrat, în prezent și consilier onorific al premierului Marcel Ciolacu.

Următoarele alegeri legislative din Austria sunt programate pe 29 septembrie. Primul consiliu pentru Justiție și Afaceri Interne ulterior alegerilor din Austria are loc în perioada 10-11 septembrie. Ultimul Consiliu JAI din acest an este cel programat în perioada 12-13 decembrie.

România a reușit ca de la 31 martie 2024 să obțină „Schengenul aerian și maritim”, adică să fie eliminate controalele la frontierele aeriene și maritime, însă următorul pas este eliminarea Schengenului terestru, unde încă există opoziția Austriei.

 
 

Urmărește-ne pe Google News