După rezultate, se conturează o majoritate parlamentară, cu ALDE, UDMR și minorități, care poate depăși 65% în Legislativ, și cu PNL, USR și PMP în Opoziție. Între timp, liderii PSD pregătesc propunerea de premier, pentru a merge la consultările cu președintele Klaus Iohannis.

Cu peste 45%, atât la Camera Deputaților cât și la Senat, și cu un PNL care a scăzut sub 20%, social-democrații  speră să atingă 50%, în Parlament, după redistribuirea mandatelor parlamentare. O premieră a constituie și faptul că PSD câștigă pentru prima dată și Ardealul, un fief traditional de dreapta.

La jumătate din scorul PSD se află liberalii, care au scăzut sub pragul de 20%. Scorul Partidului Național Liberal este mai prost și decât cel de la alegerile locale, cee ace arată că formațiunea se află într-o scădere continua în preferințele electoratului. Asta deși partidul a fuzionat din două mari formațiuni, PNL și PDL, dar nu a reușit să își mențină electoratul fidel, la doi ani de la realizarea acestei fuziuni.

Uniunea Salvați România, cu  un scor de 9,13%, a reușit performanța de a câștiga alegerile parlamentare în diaspora, iar în Capitală, a avut un scor dublu față de cel al PNL. Este partidul care reprezintă, în Parlament, a treia forță politică, desi s-a înființat abia în urmă cu un an, sub titulatura Uniunea Salvați Bucureștiul (USB), și încă nu și-a finalizat fuziunea în urma căreia a schimbat inclusive numele formațiunii.

Referendumul din Moldova trece la limită: dar anunță ceva profund defect
Recomandări
Referendumul din Moldova trece la limită: dar anunță ceva profund defect

UDMR a luat un scor bun, de 6,4%, ceea ce îi oferă posibilitatea negocierii unor proiecte în Parlament. ALDE, cu 5,6% în Cameră, și 6,1% în Senat, poate spera că își va menține postul de președinte al Senatului, pentru liderul Călin Popescu Tăriceanu.

Scoruri sub 5% din voturi au obținut la alegerile parlamentare Partidul România Unită, Partidul România Mare și Alianța Noastră România, partide naționaliste, care nu reușesc să fie reprezentate în Parlament.

PMP a intrat în Parlament la limită, ceea ce îi oferă fostului președinte Traian Băsescu primul mandat de senator. Mai intră în Parlament Valeriu Steriu, Eugen Tomac, președinții executivi ai partidului, dar și Robert Turcesc, care a câștigat un mandat de parlamentar de Constanța.

PSD are 180 de parlamentari, PNL doar 55 de mandate, la prima distribuire

PSD a reusit cel mai bun scor din istoria partidului

PSD a reusit cel mai bun scor din istoria partidului

PSD a câştigat, în prima etapă de distribuire, de două ori mai multe mandate de parlamentar decât toate celelalte partide la un loc, și anume 180, potrivit datelor parţiale. Pe locul doi se află PNL, cu doar 55 de mandate, urmat de UDMR (19 mandate), USR (17 mandate), PMP şi ALDE (4 mandate).

Sondaj INSCOP la comanda Libertatea. Majoritatea românilor spun că țara merge într-o direcție greșită sub PSD-PNL
Recomandări
Sondaj INSCOP la comanda Libertatea. Majoritatea românilor spun că țara merge într-o direcție greșită sub PSD-PNL

În total, au fost distribuite 279 de mandate, din cele 464 puse în joc. În a doua etapă, de distribuire naţională, urmează să fie împărţite alte 185 de mandate, care se vor acorda în funcţie de numărul de voturi neutilizate rămase după prima etapă de distribuire.

PSD începe negocierile cu ALDE și UDMR, pentru o majoritate de peste 60% în Legislativ

În privința formulei de guvernare, PSD nu are nevoie de niciun fel de sprijin în Parlament, pentru validarea unui Cabinet, astfel că este posibil să facă singur Guvernul. Cu toate acestea, este posibil ca ALDE să primească portofoliul de la Agricultură, pentru copreședintele Daniel Constantin.

Social-democrații vor să facă majoritate și cu ALDE și cu UDMR, dar și cu minoritățile naționale, pentru a avea peste 60% în Parlament. Cifrele parțiale arată că cele trei formațiuni pot avea o majoritate lejeră în Legislativ, în următorii patru ani. Pe 20 decembrie se convoacă noul Legislativ.

Planurile social-democraților prevăd ca pe 20 decembrie să fie convocat noul Parlament. Până atunci, cei de la PSD vor creiona un Guvern cu care vor merge la președintele Klaus Iohannis.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a anunţat, duminică, după anunţarea exit-poll-urilor, declaraţia iniţială privind cooptarea UDMR la guvernare, el arătând că exclude categoric ca PSD să facă alianţă cu PNL, USR şi PMP.

Rusia reușește o străpungere importantă la Ceasiv Iar. Orașul are o importanță strategică majoră
Recomandări
Rusia reușește o străpungere importantă la Ceasiv Iar. Orașul are o importanță strategică majoră

Variante de premier PSD; Dragnea și Firea printre favoriți

gabriela firea parada 1 decembrie

Gabriela Firea

PSD are cele mai mari șanse să dea viitorul premier având în vedere că câștigat majoritatea mandatelor de senatori și deputați din viitorul Parlament. Cel mai vehiculat nume în sediul partidului este cel al președintelui PSD Liviu Dragnea, pe care îl vor la șefia Guvernului majoritatea pesediștilor. Liderul social-democraților are însă un mare ghimpe,în persoana celui care desmnează premierul României,președintele Klaus Iohannis,care a spus în nenumărate rânduri că nu va desmna un premier care are o condamnare la active,iar Dragnea este deja condamnat cu suspendare,într-un dosar de corupție. Pentru a evita un conflict cu șeful statului, social-democrații au și un plan de rezervă. Lideri ai PSD spun pentru Libertatea că pentru postul de viitor șef al Executivului sunt mai multe variante. Una ar fi primarul Bucureștiului, Gabriela Firea. Și numele actualului vice-premier Vasile Dâncu este vehiculat în Kisellef, ca posibil succesor al lui Dacian Cioloș. Pesediștii mai au ca nume de viitori premieri pe senatorul Mihai Fifor, Orlando Teodorovici sau chiar Victor Ponta. Unii spun că nu este exclus ca ambasadorul Româmiei în SUA George Maior să fie alegerea social-democraților pentru a conduce Guvernul.

Cheia e la Iohannis

Conform Constituției, președintele României este cel care desemnează în urma consultărilor cu partidele parlamentare, pec el însărcinat să facă viitoarea echipă de miniștrii. Șeful statului este obligat de lege, să desemneze premierul de la un anumit partid, numai dacă acesta are majoritatea absolute în Parlament. În caz contrar, președintele desemnează o persoană pe  care o însărcinează să treacă Guvernul prin Parlament. Dacă, cel desemnat de președinte nu reușete să treacă de 3 ori echipa sa de votul senatorilor și deputaților, atunci acesta dizolvă Parlamentul și se organizează alegeri anticipate.

Val de demisii în PNL

Alina Gorghiu a demisionat de la șefia PNL

Se cere demisia lui Gorghiu

Liberalii decontează din plin rezxultatul dezastruos de la alegerile parlamentare. Alina Gorghiu, președintele partidului și-a anunțat demisia, și alături de ea ș-au depus mandatul mai mulți lideri din conducerea centrală, printre care Ilie Bolojan, secretarul general și liderul PNL București, Cristian Bușoi. Astăzi este așteptată o ședință a conducerii partidului, în care se va decide cine preia interimar conducerea și când va avea loc Congresul în care se va valida un nou lider.

O variantă ar fi ca Alina Gorghiu să continue ca interimar, la conducerea partidului, până la Congres, însă acest lucru este greu de realizat, ținând cont de vocile din ce în ce mai dese care cer o schimbare radicală la vârful partidului. Liberalii ar putea merge și pe mâna unui lider de filială cu rezultate bune la alegeri. Sunt trei organizații care au avut scorurile cele mai mari: Sibiul, condus de Raluca Turcan, Alba, condus de Gheorghe Hava și Clujul, unde primar este Emil Boc.

Independenții nu intră în Parlament; Udrea se retrage din viața politică

Elena Udrea

Elena Udrea

Nici unul din cei 44 de candidați care și-au încercat norocul pe cont propriu la alegerile parlamentare de duminică nu a obținut, potrivit rezultatelor parțiale ale BEC. Cele mai multe voturi – 8.278 – le-a obținut Theodor Paleologu, în timp ce fostul ministru al Dezvoltării Elena Udrea a adunat doar 3.154 de voturi. Ceva mai multe voturi decât Udrea, dar tot insuficiente, a strâns deputatul Remus Cernea, candidat tot în București: 4.260 de voturi.

În urma rezultatelor slabe obținute la alegeri, Elena Udrea se retrage din politică, cel puțin pentru o vreme, ea anunțînd acest lucru în această dimineață.

”Personal, o vreme mă voi retrage din atenția dumneavoastră. Îmi găsesc alte proiecte. Nu că în ultimii 2 ani am făcut cine știe ce politică. O să îmi găsesc un proiect privat în care să fac cu totul altceva. Probabil că a fost un vot util. Un vot pentru PMP, ceea ce e foarte bine. E mai bine să intre un PMP în Parlament, decât un candidat Elena Udrea”, a spus Elena Udrea.

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Minoră agresată sexual de un profesor, în București. Mama ei nu a denunțat fapta, iar fata a fost violată ulterior
Știrileprotv.ro
Minoră agresată sexual de un profesor, în București. Mama ei nu a denunțat fapta, iar fata a fost violată ulterior
Legătura neștiută dintre Mitică Dragomir și regretata Delia Budeanu. Nimeni nu a știut despre prietenia lor: "Copiii noștri au fost...”
Viva.ro
Legătura neștiută dintre Mitică Dragomir și regretata Delia Budeanu. Nimeni nu a știut despre prietenia lor: "Copiii noștri au fost...”
Sanda Țăranu, dezvăluiri după moartea Deliei Budeanu. Erau sau nu rivale?  „Fiecare avea frumusețea ei”. De ce nu a fost la înmormântare
Libertateapentrufemei.ro
Sanda Țăranu, dezvăluiri după moartea Deliei Budeanu. Erau sau nu rivale? „Fiecare avea frumusețea ei”. De ce nu a fost la înmormântare
Gara singuratică în care nu mai calcă aproape nimeni. A fost renovată recent, dar sub 300 de pasageri au luat trenul de aici, într-un an întreg
FANATIK.RO
Gara singuratică în care nu mai calcă aproape nimeni. A fost renovată recent, dar sub 300 de pasageri au luat trenul de aici, într-un an întreg
Marius Șumudică, gest suburban după al treilea gol al Rapidului » Derapajul antrenorului care a purtat o geacă de 1.800 de euro pe Giulești
GSP.RO
Marius Șumudică, gest suburban după al treilea gol al Rapidului » Derapajul antrenorului care a purtat o geacă de 1.800 de euro pe Giulești
Zodiile care pot da lovitura vieții până pe 28 octombrie. Astrele se aliniază la fix în favoarea lor
FANATIK.RO
Zodiile care pot da lovitura vieții până pe 28 octombrie. Astrele se aliniază la fix în favoarea lor
Cum s-a îmbrăcat Dana Budeanu la înmormântarea fostei soacre, Delia Budeanu. Cu ochelari fumurii, rochie neagră din dantelă și o blană de lux, stilista a atras toate privirile la biserică! FOTO
Unica.ro
Cum s-a îmbrăcat Dana Budeanu la înmormântarea fostei soacre, Delia Budeanu. Cu ochelari fumurii, rochie neagră din dantelă și o blană de lux, stilista a atras toate privirile la biserică! FOTO
„Pot face aceeași muncă precum un bărbat”: Prima femeie comandant de pe front din Ucraina vorbește despre război, suferință și speranță
Financiarul.ro
„Pot face aceeași muncă precum un bărbat”: Prima femeie comandant de pe front din Ucraina vorbește despre război, suferință și speranță
"Să nu nască, n-avem incubatoare!" Maria Rohnean, despre momentul în care a adus pe lume gemeni prematuri
Observatornews.ro
"Să nu nască, n-avem incubatoare!" Maria Rohnean, despre momentul în care a adus pe lume gemeni prematuri
Horoscop 23 octombrie 2024. Săgetătorii sunt în formă în multe feluri și starea de bine interioară nu poate fi tulburată așa de ușor
HOROSCOP
Horoscop 23 octombrie 2024. Săgetătorii sunt în formă în multe feluri și starea de bine interioară nu poate fi tulburată așa de ușor

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI