Dăncilă: „Votul vostru mă responsabilizează. Acum încep luptele!”

UPDATE ora 18.20 „Votul vostru mă onorează dar mă şi responsabilizează. Ştiu că acum încep luptele”, a declarat Dăncilă, după Congres.

Ea a spus că, atunci când a fost propusă premier, i s-a spus: să accepţi, eşti prima femeie prim-ministru”.

Dăncilă a mai afirmat că votul este legat de dorinţa de a readuce partidul pe primul loc în opţiunile electoratului. „Sunt ocnvinsă că vom duce partidul spre victorie, că vom lua cele mai bune decizii. PSD este cel mai românesc partid din România”, a mai declarat Viorica Dăncilă.

UPDATE 18.15: Se anunță rezultatele alegerilor, iar apoi Viorica Dăncilă, noul lider PSD, va face primele declarații.

Mihai Fifor, noul secretar general al PSD, a anunţat că partidul intră într-o nouă etapă, după acest Congres.

Eugen Teodorovici a spus că speră ca în această sală, în curând, să se decidă şi soarta ţării, cu referire la alegerea prezidenţiabilului partidului.

UPDATE 17.57 Mihai Fifor a de venit secretar general al PSD cu 2366 de voturi obținute, urmat la mare distanță de către Gabriel Petrea, cu 717 sufragii.

Procesul verbal în urma votului pentru secretarul general

UPDATE 17.47 Eugen Teodorovici a fost desemnat președinte executiv cu 2.463 de voturi, pe când contracandidatul său, Daniel Suciu, a adunat doar 1.358 de sufragii.

UPDATE 17.41 Potrivit unor surse din PSD, Viorica Dăncilă a fost aleasă cu 2.828 de voturi. Pe locul 2, s-a clasat Liviu Pleșoianu-715 voturi, Șerban Nicolae-375 voturi și Ecaterina Andronescu-50.

Procesul verbal de la votul pentru președinția partidului

UPDATE 16.38 Votul pentru desemnarea noii conduceri a PSD s-a încheiat după circa o oră. Viorica Dăncilă s-a alăturat celor 4.000 de membri de partid care au votat.

Viorica Dăncilă, în timp ce

UPDATE 16.00: Reporterii Libertatea se află la Sala Palatului și urmăresc îndeaproape toate evenimentele de la congresul PSD. Ștefan Pană vine cu ultimele detalii.

UPDATE 15.40: A început votul pentru desemnarea noii conduceri a PSD. Delegații trebuie să aleagă președintele, președintele executiv și secretarul general al partidului.

UPDATE ora 14.00 Sorin Bota a anunţat, sâmbătă, că se retrage din cursa pentru preşedinte executiv şi îl susţine pe Eugen Teodorovici. Astfel, au rămas în cursă Eugen Teodorovici, Daniel Suciu şi Daniel Florea.

Dăncilă: „Vreau ca această luptă cu abuzurile să nu mai fie percepută ca o luptă pentru politicieni. Să nu mai pară o luptă între justiție și politică”

Viorica Dăncilă

UPDATE ora 12.30 Premierul Viorica Dăncilă a declarat, sâmbătă, în cadrul Congresului Extraordinar, că Guvernul nu va da nicio Ordonanţă de Urgenţă pe sistemul judiciar, ea arătând că a înţeles votul românilor de la europarlamentare şi referendum şi „lupta cu abuzurile din justiţie nu mai trebuie percepută ca o luptă pentru anumite persoane”.

„Am nu doar așteptări ci mai ales încrederea în dumneavoastră, dragi colegi, că nu ne vom mai lăsa atrași în teme false, mă refer la tema Justiției și la modul în care am dezbătut-o în spațiul public. Să fie foarte limpede, o discuție despre abuzurile și neregulile din Justiției era necesară, practicile netransparente care au luat forma unor protocoale secrete trebuie clarificate”, a spus premierul, în discurs.

Premierul Viorica Dăncilă a prezentat programul politic „România la puterea 10”, un manifest general, „o hartă care să ajute România şi partidul să-şi găsească direcţia şi încrederea”.

„Programul politic pe care vi-l propun, ‘România la puterea 10 (…) conţine un manifest general, poziţionarea PSD în relaţiile interne, dar şi în comunicarea publică şi o viziune socială, cu direcţii de reconectare la stânga europeană şi o asumare a misiunii PSD de apărător al drepturilor celor mulţi. Conţine, de asemenea, o viziune economică, de dezvoltare, fundamentele reconstrucţiei noastre de partid şi direcţiile de comunicare în plan intern şi internaţional. Am toată încrederea în această proiecţie pentru viitor! Schimbarea începe cu noi”, a spus Dăncilă.

Teodorovici se reînscrie în cursa pentru preşedinte executiv

Eugen Teodorovici a stat lângă Olguța Vasilescu

UPDATE ora 11.40 Congresul PSD a validat, sâmbătă, candidatura lui Eugen Teodorovici pentru postul de președinte executiv al partidului, după ce, cu o zi înainte, acesta anunțase că renunță să se înscrie în cursă, în urma unui conflict cu ministrul Daniel Suciu, care vizează şi el aceeaşi funcţie.

UPDATE ora 11.30 Congresul PSD a început pe melodia „Stand up for the champions”, cântată de Right Said Fred.

Tradiţia din perioada conducerii lui Liviu Dragnea era ca acest mare eveniment să înceapă cu altă melodie, ”Thunder”.

Premierul Viorica Dăncilă a intrat în sala Congresului şi a făcut o baie de mulţime. În deschidere, naistul Nicolae Voiculeţ a interpretat o melodie şi un copil a intonat o poezie.

Un copil a susținut un moment artistic la congres și a fost felicitat de Viorica Dăncilă

Fifor: „Se simte o tensiune, ceea ce arată că PSD este un partid viu, deschis”

Mihai Fifor

Mihai Fifor a declarat, în deschidere, că Congresul PSD este cel mai important for de conducere al partidului. „Se simte o tensiune, ceea ce arată că PSD este un partid viu, deschis”, a spus purtătorul de cuvânt al partidului.

„Vă asigur că nu va fi o luptă, ci o competiţie, deschisă, onestă”, a mai spus Fifor, precizând că, indiferent cine va câştiga şi cine va pierde, vor fi în aceeaşi echipă a PSD.

Dăncilă: „Am emoții. Sunt pregătită!”

Viorica Dăncilă

UPDATE 11.22 „Am emoții. Sunt pregătită. Am încredere în colegii mei. Cei care vor întruni votul colegilor vor conduce PSD spre victorie. Voi fi un om echilibrat și în același timp un om ferm. PSD are nevoie de echilibru, dar și de decizii ferme. Cred că e importantă echipa care va conduce acest partid. E nevoie ca deciziile să nu fie luate în grupuri restrânse, în fonduri statutare și prin decizii de partid”, a afirmat Viorica Dăncilă.

Viorica Dăncilă a venit însoțită de Mihai Fifor și Eugen Teodorovici.

Codrin Ştefănescu: ”Cred că vor fi surprize la Congres „

Codrin Ștefănescu

Unul dintre candidații la postul de secretar general, Codrin Ștefănescu, mizează pe independența delegaților față de indicațiile șefilor de filiale. ”Cred că vor fi surprize la Congres. Fiecare delegat va vota cum îl îndeamnă conștiința. Va merge singur la cabina de vot, doar el cu Dumnezeu și cu conștiința lui și sper că astăzi toată lumea să aibă curaj, să nu uite de curaj, loialitate, onoare”, a declarat Ștefănescu. În ce privește candidatul la postul de președinte pe care îl susține, Ștefănescu a spus că va face anunțul în timpul discursului său.

Pleşoianu: ”Partidul este dependent de tot felul de sfetnici pe care și i-a ales doamna Dăncilă”

Liviu Pleșoianu

UPDATE 11.13 Unul dintre contracandidații Viorică Dăncilă, deputatul Liviu Pleșoianu, a afirmat că cei de la baza partidului nu sunt mulțumiți de direcția impusă de către Dăncilă. ”Eu n-am întâlnit un om care să fie mulțumit că s-a schimbat atitudinea și mesajul (…) Oamenii care susțin acest partid au fost tratați oribil de către anumite persoane, cu accept de la cel mai înalt nivel al statului român, adică de la domnul Klaus Werner Iohannis. Mi se pare imoral și îngrozitor de urât ca acum să le întoarcem spatele și să le spunem că tot ce le-am transmis până acum nu mai este valabil”, a spus deputatul.

Pleșoianu a argumentat că Liviu Dragnea este un deținut politic, iar după întemnițarea sa, partidul și-a pierdut independența. ”Partidul este dependent de tot felul de sfetnici pe care și i-a ales doamna Dăncilă”a spus Pleșoianu.


Preşedintele PSD este ales cu majoritatea voturilor
delegaţilor. Vor fi aproximativ 3.500 de membri ai partidului trimişi la
Bucureşti de către organizaţii pentru a decide cine va conduce formaţiunea în
următorii ani.

La Congres, liderii PSD vor renunţa la metoda lansată de Liviu Dragnea, în 2015, atunci când i-a luat locul lui Victor Ponta. Statutul fusese atunci modificat, pentru ca preşedintele să fie ales de toţi cei peste 500.000 de membri de partid, într-un scrutin organizat în sediile formaţiunii. Deşi metoda urma să asigure o legitimitate mai mare a noului şef, Liviu Dragnea a intrat în cursă fără contracandidat.

Cine sunt candidaţii

Prima şansă o are Viorica Dăncilă, cea care pleacă în cursă din poziţia de premier şi de lider interimar al partidului. Cel puţin declarativ, mai toţi liderii judeţeni şi-au anunţat susţinerea pentru ea. La Olt, în schimb, fostul preşedinte executiv Paul Stănescu a anunţat că nu va vota şi îi va lăsa pe delegaţii din judeţ să voteze cum doresc.

În rest, „baronii” PSD s-au mobilizat pentru a o susţine pe Viorica Dăncilă. Sunt invocate şi decizii mai vechi din partid, ca preşedintele să fie premierul, atunci când formaţiunea este la guvernare. Această tradiţie a fost întreruptă de Victor Ponta, atunci când a demisionat în vara anului 2015 de la şefia PSD, dar a continuat să conducă Guvernul. În cazul lui Liviu Dragnea, el nu a putut ajunge premier din cauza condamnării în dosarul „Referendumul”, care îi bloca accesul în Guvern.

Împotriva Vioricăi Dăncilă au vrut să candideze mai mulţi
membri, însă o condiţie este ca organizaţia din care faci parte să te susţină.
Astfel, premierul are doar trei contracandidaţi.

Şerban Nicolae este reprezentatul „aripii dure” a PSD din timpul şefiei lui Liviu Dragnea. În anii trecuţi, Şerban Nicolae a fost puternic sprijinit de partid, ajungând lider al deputaţilor PSD, preşedinte al Comisiei Juridice şi unul din numele vehiculate pentru a prelua Ministerul Justiţiei. Declaraţiile sale foarte dure împotriva aşa-zisului „stat paralel” i-au atras numeroase critici, însă în partid a fost apărat.

Odată ce Liviu Dragnea a fost condamnat, Şerban Nicolae i-a sărit imediat în apărare, spunând că reala corupţie este în vestul Europei, nu în cazul dosarului liderului PSD:

„Uitați-vă ce se întâmplă în vestul Europei, unde
într-adevăr e corupție de miliarde
, sute de milioane, bănci, fonduri de
investiții, aia e corupția, cu bani foarte mulți prin care se pervertește
funcționarea autorităților publice, nu dosarul lui Dragnea cu DGASPC Teleorman”.

Liviu
Pleşoianu
este şi el un
critic al actualei lupte împotriva corupţiei, considerând că România este
„statul procurilor” care fac abuzuri. Faţă de Şerban Nicolae, însă,
nu a fost niciodată în graţiile conducerii PSD, având în vedere linia dură,
fără menajamente, pe care a adoptat-o.

Pleşoianu s-a făcut remarcat prin aversiunea făţişă pentru liderii Uniunii Europene, în special pentru prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

La Congres,
candidează fără susţinerea vreunui grup anume, cum este cazul lui Şerban
Nicolae, care mizează pe cei care vor continuitate după condamnarea lui Liviu
Dragnea.

„La Congres, se va decide: partid condus de meduze sau partid condus de oameni liberi, partid condus de nulităţi de clei, capabile să ia altă formă de la o zi la alta, ori partid condus de fiinţe bipede, cu mers perpendicular pe sol şi principii solide”.

Ecaterina Andronescu este a treia contracandidată a Vioricăi Dăncilă. Nu este la prima candidatură pentru o poziţie importantă în partid. Anul trecut a contracandidat-o pe Dăncilă pentru funcţia de preşedinte executiv.

A intrat în conflict cu Liviu Dragnea, după ce i-a cerut demisia, având în vedere problemele sale în Justiţie. Ea a criticat şi Guvernul Dăncilă, pe care l-a numit „cel mai slab din istoria PSD”. A fost nevoită să facă un pas în spate din cauza acestor declaraţii, însă doar trei luni mai târziu a fost numită ministru al Educaţiei, iar conflictul s-a stins.

Şef la PSD, meserie periculoasă

La Congresul de sâmbătă va fi ales al şaptelea lider al PSD de la reînfiinţarea partidului după Revoluţie. Istoria recentă a arătat că cei care au ocupat funcţia de preşedinte nu au avut viaţă lungă în partid.

Ion Iliescu (preşedinte între 1990 şi 1992, apoi între 1997 şi 2000) a fost primul lider al PSD şi cel mai longeviv în partid. Este în continuare membru şi preşedinte de onoare.

A fost urmat de Oliviu Gherman (1992 – 1997), care a ocupat poziţia în timpul primului mandat de preşedinte al României al lui Iliescu. El s-a retras din politică în 2001, ca ambasador la Paris, apoi a ieşit din politică.

În 2000, preşedinte ajunge Adrian Năstase, care îşi încheie mandatul, dar este „executat” după ce pierde alegerile pentru Preşedinţia României. Atunci a rămas preşedinte al Camerei Deputaţior, însă apoi au început problemele în justiţie şi a pierdut şi această funcţie. A fost nevoit să renunţe la calitatea de membru PSD în urma condamnării la închisoare.

După 2004, poziţia de şef al PSD devine una periculoasă. Mircea Geoană (2005 – 2010) pierde alegerile prezidenţiale, este dat jos de la conducerea partidului, apoi exclus din PSD, pentru liniştea noului lider, Victor Ponta (2010-2015). Tot cinci ani rezistă şi acesta. Pe modelul lui Geoană, pierde prezidenţialele, pierde şefia partidului, iar apoi este exclus.

Liviu Dragnea (2015-2019) nu mai ajunge să candideze la prezidenţiale. Pierde în schimb europarlamentarele, iar la numai o zi este condamnat la închisoare.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 25


Citeşte şi:

UPDATE | Comitet Executiv Naţional la PSD, cu telefoanele lăsate în afara sălii. Două candidaturi pentru funcţia de preşedinte, invalidate. Alegerile vor fi într-un singur tur de scrutin

Urmărește-ne pe Google News