Social-democraţii au decis să-l susțină pe Marcel Ciolacu pentru postul de preşedinte al Camerei Deputaţilor, şi au început curăţenia în partid, prin izolarea apropiaţilor lui Liviu Dragnea.
Primii pe listă, Codrin Ştefănescu şi Mircea Drăghici. În partid se cere revenirea disidenţilor daţi afară la comanda lui Liviu Dragnea. Un prim pas a fost făcut deja, Gabriela Firea, care a rămas fără nicio funcţie în partid, a venit la şedinţă, pentru a discuta cu noul lider Viorica Dăncilă.
Aceasta a spus că probleme din justiție ale membrilor PSD trebuie rezolvate individual de fiecare, nu să deconteze partidul aceste probleme.
PSD pregăteşte remanierea mare, pentru a scăpa de oamenii lui Dragnea din Guvern
UPDATE ora 17.08: Iată principalele declarații ale premierului Dăncilă:
- La CEX vor participa și miniștrii pentru a avea o coerență între măsurile Guvernului și PSD. Am dicutat cu membrii PSD ai Parlamentului, toți au dat un mesaj de unitate, toți vor să menținem guvernarea, să mergem mai departe și să revenim la mesajele promise în 2016.
- Au fost multe luări de cuvânt și consider că acesta trebuie să fie modul în care procedăm, să ascultăm opinia fiecăruia
- (Este adevărat că subiectul justiției a omorât PSD-ul?) Da, mulți consideră și eu consider că au fost foarte multe discuții legate de justiție. Au fost foarte multe realizări ale Guvernului, dar electoratul a fost nemulțumit că toate discuțiile au fost despre justiție. Considerăm că nu trebuie să menținem atenția pe un singur subiect. Trebuie să ne asumăm toți vina pentru că aveam posibilitatea să ne spunem opinia, dar nu am făcut-o
- Nu este ușor. Un rezultat care să ne mulțumească nu este, președintele arestat, dar PSD a dat dovadă de unitate în momentele dificile
- Și la alte partide sunt oameni cu destule probleme penale, acest lucru nu-l vedeți doar la PSD. Ideea că problemele cu justiția au fost doar la PSD a fost incorectă, aceste probleme trebuie să le deconteze fiecare partid și persoana care are probleme. Nu trebuie să le decontăm toți. De ce să fim judecați toți? Cei cu probleme să și le rezolve
- Există și o directivă europeană, o prezumție de nevinovăție și de acest aspect trebuie să beneficieze fiecare român
- (despre protestul de la 10 august) Justiția trebuie să se pronunțe, nu un om politic.
- PSD a luat act despre rezultatul la referendum și ceea ce urmează trebuie agreat și de PSD. Deciziile le luăm în partid, este prematur acum.
- (Congresul?) Aceste decizii le luăm în for statutar, vom discuta în CEX. Orice decizie care ține de soarta partidului trebuie luată în CEX. De aceea nu am discutat în BPN.
- (propuneri de miniștri?) Vom intra cu propunerile de miniștri pentru că săptămâna viitoare expiră interimatele la cele trei ministere. Trebuie să trimitem la Cotroceni propunerile. Azi la CEX voi cere colegilor să vină cu propuneri care să fie votate. Trebuie să venim și cu o nominalizare pentru postul de vicepremier pentru că Viorel Ștefan pleacă la Curtea Europeană de Conturi.
- Nu am vorbit cu Ponta, cu Pro România. Am vorbit cu domnul Tăriceanu, vom vorbi și cu UDMR. Dacă se va decide vreo discuție, o vom decide tot în forurile statutare.
- Am discutat în seara dinainte de condamnare cu Liviu Dragnea și mi-a spus să nu demisionez pentru că în spatele meu sunt mii de oameni care așteaptă îndeplinirea programului de guvernare. Nu am de unde să știu dacă se aștepta sau nu la această sentință.
- (Este adevărat că Liviu Dragnea a dat mesaje unor lideri ai partidului de susținere a Olguței Vasilescu pentru funcția de președinte?) Întrebați-i pe cei care au primit aceste mesaje. Domnul Dragnea nu mi-a spus că ar dori să rămână dna Vasilescu, nici statutar nu putea să o facă.
- Luni voi merge la Bruxelles să vorbesc cu lideri europeni.
- Nu m-am gândit să candidez la o funcție în partid. La momentul actual pentru noi este important să vedem cum ne poziționăm în perioada următoare. Trebuie să avem un președinte al Camerei din partea PSD. Propunerea trebuie să vină de la deputați. Marcel Ciolacu a fost singura propunere și va fi votată în CEX.
- Nu sunt mulțumită de ce s-a întâmplat în diaspora. Am vorbit la MAE de mai multe ori. Știam că este o organizare bună. Conform solicitărilor ambasadorilor s-a trimis numărul de buletine de vot. Am cerut o analiză, cei care au evaluat greșit trebuie să plece acasă. Dacă nu vom face așa, situația se va repeta și la următoarele alegeri.
- (despre demisia Guvernului) Într-un partid trebuie să existe democrație, dar aceea este opinia unui coleg sau primar. Am întrebat acest lucru în cadrul BPN, dar nu au fost de acord. Toți mi-au spus că trebuie să mergem mai departe să îndeplinim programul de guvernare. Am văzut afirmațiile din spațiul public că trebuie să plece Guvernul. Dacă va trece o moțiune, Guvernul pleacă, dar nu legăm europarlamentarele de Guvern. Aceste declarații sunt ale unor oameni care nu cunosc legea sau vin cu afirmații populiste și vor să creeze o destabilizare în România. Avem nevoie de stabilitate, deținem președinția rotativă, toate privirile din UE sunt îndreptate spre noi. Acum se negociază funcțiile din instituțiile europene la Bruxelles, iar noi, în loc să participăm la aceste discuții, încercăm să ducem lupta internă la cote maxime.
- Când CEX va vota propunerile de miniștri, îl voi suna pe președintele Iohannis. Așa este normal și asta am făcut de fiecare dată. Cât despre relațiile cu dl Iohannis am avut dintotdeauna deschidere, dar este nevoie de disponibilitate din ambele părți.
UPDATE ora 16.47 : Marcel Ciolacu este propunerea PSD ALDE pentru presedintele Camerei Deputaților, au declarat surse din partid.
UPDATE ora 14.50 PSD a decis ca Paul Stănescu să fie numărul doi în partid, interimar, alături de preşedintele partidului, Viorica Dăncilă. PSD rămâne la guvernare, atâta timp cât şi ALDE vrea să rămână în Guvern, au precizat surse din interiorul partidului.
Viorica Dăncilă a decis cine vor fi miniştrii propuşi în urma remanierii. Astfel, Ana Birchall este propunerea PSD pentru portofoliul Justiţiei, unde fusese numită interimar. În plus, la Fonduri Europene va fi propus Marius Nica, iar la diaspora Natalia Intotero îşi reia mandatul, dacă preşedintele semnează decretul, pentru că nu a intrat în Parlamentul European.
Noul PSD vrea însă o remaniere mai amplă. Premierul Viorica Dăncilă le-a transmis colegilor că aceasta va avea loc la Congres, când îşi va asuma o nouă echipă de miniştri.
Permierul Viorica Dăncilă le-a cerut colegilor săi să iasă public mai des, să explice măsurile Guvernului şi să asculte ceea ce le cere electoratul.
Aceasta a decis să îl păstreze pe Mircea Drăghici, ca trezorier al PSD, dar a dispus un control privind finanţele partidului, după ancheta penală privind folosirea banilor din subvenţia de la stat.
Paul Stănescu ar putea deveni locul doi în partid. Pe cine propune PSD la şefia Camerei Deputaţilor, Lia Olguţa Vasilescu, un pas în spate
UPDATE ora 13.00 După două ore de discuţii, liderii PSD au analizat cauzele eşecului de la alegerile europarlamentare. Ei spun că, în urma votului de la referendum, poziţionarea PSD pe tema justiţiei a reprezentat principala cauză pentru care au fost sancţionaţi, de electorat.
Liderii PSD discută şi propunerile pentru funcţiile devenite vacante în ultimele zile. După ce a preluat şefia partidului, interimar, Viorica Dăncilă a lăsat liber postul de preşedinte executiv. Acesta ar urma să fie preluat de Paul Stănescu.
Pentru funcția de secretar general sunt luaţi în calcul fie Rodica Nassar sau Marcel Ciolacu.
Şi la şefia Camerei Deputaţilor, ar urma să fie propusă, interimar, deputata Carmen Mihălcescu.
Potrivit unor surse, Lia Olguţa Vasilescu ar dori să renunţe la funcţia de purtător de cuvânt al partidului.
Dumitru Buzatu cere alegeri anticipate, Robert Negoiţă, ieşirea de la guvernare!
UPDATE ora 11.00 Liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, care a înregistrat cel mai slab scor la alegerile europarlamentare din 26 mai, a venit, marţi, la Parlament, cu propunerea organizării de alegeri anticipate, el afirmând că acest lucru este cerut insistent de Opoziţie şi de preşedintele Klaus Iohannis.
Premierul Viorica Dăncilă i-a replicat, însă, la intrarea în şedinţa conducerii PSD: Nu este posibil!, a spus premierul, care a preşedintele interimar al PSD.
Robeert Negoiţă, primarul Sectorului 3, spune, însă, că PSD trebuie să iasă de la guevrnare, după rezultatul alegerilor europarlamentare. El e de părere că PSD ar trebui „să facă un pas în spate fiindcă nu poți guverna cu 23%”.
„Este mai mult decât evident că s-a greșit și s-a greșit grav. Nu am să repet ce am spus ieri pentru că nu e cazul. Dar dacă discutăm despre faptul că s-a greșit grav, asta înseamnă că greșelile trebuie îndreptate. Pe cale de cosecință, ce am spus ieri este suficient. După ce eu am făcut declarațiile, s-a întâmplat chestiunea cu arestarea și s-a interpretat că aș fi zis eu după. Nu, eu am zis înainte, nu aveam de unde știu eu ce o să se întâmple la Înalta Curte”, a spus Negoiţă.
Şi Cosmin Necula, primarul municipiului Bacău, a scris, pe pagina sa de Facebook, că PSD trebuie să treacă în opoziţie.
„Am convingerea că România trebuie să aibă o opoziţie de stânga puternică. Însă, într-o opoziţie de stânga veritabilă nu îşi mai pot găsi locul Oprişani, Ştefăneşti şi Bădălăi! Rezumând, doamna Dăncilă, vă rog să vă daţi demisia! Doamnelor şi domnilor miniştri, vă rog să vă daţi demisiile! Astăzi, românii spun că PSD trebuie să fie în opoziţie’, a scris Cosmin Necula.
Marian Oprişan: „La Vrancea, a pierdut PSD-ul lui Dragnea!”
Liderul PSD Vrancea, Marian Oprişan, a declarat că la Vrancea nu a pierdut alegerile. „La Vrancea, a pierdut PSD-ul lui Dragnea!”, a spus Oprişan, afirmând că la avertizat pe liderul PSD inclusiv în campanie despre riscul acestui eşec.
El a afirmat că nu s-a poziţionat oficial împotriva lui Liviu Dragnea de dragul stabilităţii partidului. Marian Oprişan nu a exclus posibilitatea unei candidaturi la alegerile prezidenţiale, şi spune că partidul trebuie să facă cât mai repede Congres pentru a-şi alege o conducere nouă.
Codrin Ştefănescu şi Mircea Drăghici, daţi la o parte în partid. Viorica Dăncilă îşi aduce apropiaţii alături
Primul vizat de schimbare este Codrin Ştefănescu, un apropiat al lui Liviu Dragnea. Acesta a fost pus de Dragnea în funcţia de secretar general al PSD, după plecarea din partid a lui Marian Neacşu, ales la Congres în această funcţie. În perioada următoare, este posibil ca mai mulţi lideri din echipa lui Dragnea să fie izolaţi, în partid, motivul constituindu-l prejudiciul de imagine pe care îl aduc PSD.
Şi Mircea Drăghici, care a condus campania pentru alegerile europarlamentare, ar urma să fie schimbat sau trecut în planul doi. El este cercetat penal, pentru modul în care a cheltuit banii din subvenţia partidului.
Pentru că este interimar, Codrin Ştefănescu ar putea fi dat la o parte. Sunt mai mulţi lideri care doresc postul de secretar general: Paul Stănescu, care, deşi intrase în conflict cu Liviu Dragnea, a rămas un apropiat al premierului Viorica Dăncilă.
Şi Marcel Ciolacu ar vrea funcţia. Liderul PSD Buzău era un apropiat al lui Mihai Tudose, însă nu a plecat din partid, când fostul premier a decis să părăsească partidul.
Un alt nume este cel al Rodicăi Nassar, lider PSD Sector 2, care ar fi propunerea premierului Dăncilă pentru a prelua postul deținut de Codrin Ștefănescu de secretar general al PSD.
Luni seară, liderii organizațiilor județene ale PSD și-au dat acordul ca premierul Viorica Dăncilă să preia conducerea partidului după ce Liviu Dragnea a fost condamnat.
Citeşte şi: