De altfel, pe agenda discuţiilor de luni se va afla şi relaţia cu partidul lui Călin Popescu Tăriceanu. O posibilă participare a celor două partide, PSD şi ALDE, separat, la consultările de la Palatul Cotroceni de miercuri, pe tema justiţiei, arată starea de tensiune din interiorul coaliţiei de guvernare. PSD şi ALDE s-au contrat pe mai multe teme, în ultima vreme, în special pe subiectul remanierii dar şi legea offshore sau măsurile fiscale anunţate de Eugen Teodorovici.
Tăriceanu anunţă că îl susţine pe Tudorel Toader, în ciuda criticilor PSD.
„Nu am discutat acest subiect în cadrul coaliţiei, am abordat cu două-trei săptămâni în urmă această problemă de principiu, i-am transmis colegului Dragnea că la ALDE nu am în vedere niciun fel de schimbare în lista miniştrilor pe care îi avem (…). Eu am făcut o declaraţie publică, cu puţin timp în urmă, când am declarat fără echivoc că ministrul Toader se bucură de susţinerea noastră, că este un ministru foarte bun, că are performanţă, că a dus nivelul de prestanţă al funcţiei undeva sus cum nu a mai fost în ultimii ani, că a arătat curaj, determinare, pricepere profesională serioasă. Nu ştiu de unde a apărut această informaţie (n.r. – că nu mai este susţinut de Tăriceanu) şi o dezmint categoric”, a precizat Tăriceanu la Digi TV.
El a adăugat că deciziile ministrului justiţiei nu s-au bazat pe o perspectivă social-democrată sau de culoare politică. „Toată lumea face politică în Guvern. Chiar dacă eşti tehnocrat, cum e cazul ministrului, orice decizie e politică. Eu cred că deciziile ministrului Toader nu s-au bazat pe o perspectivă social-democrată sau de culoare politică”, a afirmat Tăriceanu.
Cât despre o posibilă remaniere guvernamentală, liderul ALDE a spus că a avut o discuţie cu preşedintele PSD, Liviu Dragnea, pe această problemă şi i-a transmis că urmează să aibă loc o şedinţă de Comitet Executiv.
Liderii PSD au analizat, într-o comisie internă a partidului, performanţa fiecărui membru al Executivului şi au elaborat un raport de activitate.
Liviu Dragnea spunea, recent, că aşteaptă ca premierul Viorica Dăncilă să revină din turneul pe care l-a făcut în ţările arabe, pentru a definitiva evaluarea Guvernului şi remanierea guvernamentală.
L-am întrebat pe ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş dacă va fi schimbat din funcţie.
„Nu ne-am născut miniştri şi nici nu ne-am propus sărămânem miniştri până la pensie”, a spus Deneş, la Parlament, înainte de şedinţa de plen în care se dezbate moţiunea simplă care îl vizează. El a mai arătat că îşi va prezenta autoevaluarea în partid.
Cine sunt miniştrii remaniabili: Tudorel Toader, vizat de social-democraţi pentru prestaţia slabă în Comisia de la Veneţia
Cel puţin o treime din miniştri nu se va mai regăsi în actualul Guvern condus de Viorica Dăncilă, potrivit surselor interne din partid.
Vizat de remaniere este Tudorel Toader, ministrul Justiţiei. Social-democraţii sunt nemulţumiţi de prestaţia slabă a ministrului în Comisia de la Veneţia, unde s-a elaborat un raport critic la adresa modificărilor din justiţie, atât legile justiţiei cât şi Codurile penale.
În plus, acesta a întârziat evaluarea procurorului general Augustin Lazăr, ceea ce a produs din nou revoltă în interiorul PSD.
Primul pe lista de posibili remaniaţi se mai află vicepremierul Paul Stănescu, unul dintre contestatarii lui Liviu Dragnea, la ultimul CExN.
Ar mai risca să fie schimbaţi George Ivaşcu, ministrul Culturii, susţinut în Guvern de Gabriela Firea, ministrul Transporturilor, Lucian Șova, ministrul Sportului, Ioana Bran, şi cel de la Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero, Dănuț Andrușca, de la Economie.
Valentin Popa, ministrul Educaţiei şi ministrul pentru Cercetare, Nicolae Burnete au plecat de bună voie din Guvern, prin demisie.
O problemă va fi în privinţa miniştrilor ALDE. Călin Popescu Tăriceanu a anunţat deja că niciun ministru al formaţiunii nu va fi schimbat din funcţie.