Astfel, propunerea legislativă pentru completarea art. 56-indice 1 din OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice a fost iniţiată de deputatul PSD Neculai Iftimie şi deputaţii ALDE Ică Florică Calotă şi Toma Petcu.
„Prin excepţie de la prevederile alin (3), modificarea limitelor ariilor protejate este posibilă, prin scoaterea unor suprafeţe din interiorul ariilor naturale protejate, dacă titularii deţin licenţe de concesiune pentru exploatarea de resurse minerale neregenerabile, în temeiul legislaţiei miniere în vigoare”, prevede proiectul.
Parlamentarii propun ca noile limite ale ariilor naturale protejate să fie trasate astfel încât perimetrul exploataţiei miniere şi drumurile de acces la exploatare să fie în afara ariei protejate.
”Suplimentar, între noile limite ale ariei naturale protejate si limitele exploatării miniere va fi păstrată o zonă minimă, tampon, de lăţime 100 de metri pe toată lungimea de grăniţuire, prevede un nou alineat propus de iniţiator la art 56 indice 1 din din OUG 57/2007”, se mai arată în proiect.
Actul normativ mai stipulează că modalitatea de stabilire a limitelor noilor arii naturale protejate se stabileşte prin hotărâre a Guvernului. Actul normativ va intra în dezbaterea Senatului, ca primă cameră sesizată, Camera Deputaților fiind forul decizional.
În luna mai, Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege care permite lucrări de construcții în arii protejate, dacă lucrările sunt de utilitate publică, deși Ministerul Mediului a avertizat că România riscă o nouă procedură de infringement din partea Comisiei Europene.
În plus, printr-o decizie a Guvernului Dăncilă, ONG-urile care reprezentau societatea civilă în administrarea ariilor protejate și care au înregistrat mai multe victorii privind interzicerea construirii de hidrocentrale pe râuri aflate în astfel de zone, au fost scoase din ecuație prin ordonanță de urgență.
Potrivit OUG 75/2018 75, administrarea a aproximativ 194 de arii protejate de mărime mijlocie va reveni unei instituții subordonate Guvernului, anume Agenția Națională pentru Arii Protejate Naturale (ANANP). Această agenție a fost înființată în anul 2016 de către guvernul Dacian Cioloș.