Citește și: 

UPDATE ora 14.30 Social-democrații se întâlnesc în această seară, la ora 18.00, într-o ședință de urgență, după eșecul negocierilor cu UDMR. Liderul PSD Liviu Dragnea i-a convocat pe membrii conducerii PSD, în pregătirea momentului votului de miercuri, privind moțiunea de cenzură.

Tăriceanu: Avem voturile necesare pentru ca moțiunea de cenzură să treacă

UPDATE ora 14.20 Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a anunţat marţi că negocierile cu UDMR au fost oprite pentru a nu alimenta speculaţiile că se face „un troc” cu maghiarii și a adăugat că PSD împreună cu ALDE au voturile necesare pentru ca moţiunea de cenzură să treacă, aşa că nu avea rost să se insiste pe această direcţie.

„Am constatat de dimineaţă că erau mult prea multe lucruri aş spune în discuţie, în negociere şi nu aveam timp literalmente pentru a face o treabă serioasă şi responsabilă. Ca atare, am hotărât să oprim această discuţie pentru a o putea relua la o dată pe care n-aş putea să v-o precizez, într-un cadru mult mai liniştit, mult mai calm. Acum am văzut toate speculaţiile care se făceau referitoare la un troc cu UDMR. Pentru ca să nu se instaleze această idee, am hotărât să oprim discuţiile. De altfel, aşa cum am spus, PSD împreună cu ALDE avem voturile necesare, avem majoritatea pentru moţiunea de cenzură, aşa că nu avea rost să insistăm pe această direcţie, care putea să fie speculată devaforabil împotriva noastră şi să creeze anumite îngrijorări membrilor noştri sau simpatizanţilor noştri”, a spus Tăriceanu înaintea şedinţei Biroului Politic al ALDE.

Kelemen Hunor: Naționaliștii și extremiștii de serviciu s-au activat

UPDATE ora 14.00 Liderul UDMR Kelemen Hunor a anunțat, marți, la Parlament, că UDMR a decis să nu participe deloc la votul din plenul comun la moțiunea de cenzură, de miercuri.

”Am văzut de ieri seară că naționaliștii și extremiștii de serviciu s-au activat, dar nu e treaba noastră. Moțiunea este problema coaliției și nu a noastră. Nimeni nu a făcut un pas înapoi, este o abordare greșită. Au fost discuții sincere, corecte din ambele părți”, a mai spus Hunor.

Președintele UDMR a menționat că va exista o analiză a colaborării dintre UDMR și coaliția de guvernare, la finalul acestei sesiuni parlamentare.

”După 30 iunie vom face o analiză a acestui protocol. Nu rupem astăzi hainele de pe noi pentru că nu e cazul”, a adăugat Kelemen Hunor.

Doina Pană: N-am să votez NICIODATĂ ceva care să aducă atingere țării mele, poporului meu!!!

UPDATE ora 13.30 Social-democrata Doina Pană a postat pe pe Facebook un mesaj, însoțit de o fotografie în care este în costum popular: N-am să votez niciodată ceva care să aducă atingere țării mele, poporului meu!!!, spune aceasta. La rândul său, deputatul Daniel Suciu a anunţat că toţi parlamentarii din Ardeal au avut „aceeaşi voce” și anunță că cerințele UDMR nu pot fi acceptate.

„Fără patimă… mă bucur şi am susţinut şi ieri, şi azi că cerinţele UDMR nu pot fi acceptate. Pentru toţi cei care s-au antepronunţat fără să ne cunoască, astăzi au primit răspunsul. Un mare NU compromisului, un mare NU celor care susţineau şi ne cereau ce nu poate fi acceptat! Toţi din Ardeal am avut aceeaşi voce!”, a fost mesajul postat de Suciu.

”Dragi prieteni,
De când fac politică, mi s-au pus în cârcă, nemeritat, multe lucruri. Uneori am ripostat, de cele mai multe ori nu. Am mers pe ideea că cei care „au ochi de văzut, văd”. Deja e mult prea mult! N-am votat ieri nimic, nu votez azi nimic și n-am să votez NICIODATĂ ceva care să aducă atingere țării mele, poporului meu!!!, a scris Doina Pană.

Ulterior, aceasta a declarat, la Parlament, că va vota totuși moțiunea de cenzură.

”Nu am făcut nicio secundă referire, nu are nicio legătură cu moţiunea, eu votez moţiunea, eu sunt indignată că în urma celui mai reprezentativ şi democratic for de la noi din PSD (…) domnul Grindeanu nu a înţeles şi este pe persoană fizică premier. Asta înseamnă moţiunea de miercuri, nu este PSD contra PSD”, a afirmat Doina Pană.

Întrebată dacă mai posta respectivul mesaj pe Facebook în situaţia în care negocierile mergeau mai departe cu UDMR, deputatul PSD a replicat: ”Da, e un lucru pe care îl menţin, era dedicat prietenilor mei de pe Facebook (…) E ceea ce simt şi ceea ce gândesc”.

Deputatul PSD de Cluj Gabriel Horia Nasra a postat marţi, pe Facebook, o fotografie în care apare alături de colegii săi Cristina Burciu şi Cornel Itu și în care apare mesajul că parlamentarii PSD vor vota moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu. În schimb ei menționează că nu vor vota niciodată un pachet de legi care să afecteze viaţa românilor din Transilvania, făcând astfel referire la proiectele de legi susţinute luni în Parlament de UDMR.

”No, gata, no, hai!”  Votăm moțiunea! Guvernul Grindeanu trebuie să plece, să demisioneze, însă NU vom vota NICIODATĂ un „pachet de legi” care să afecteze viața de zi cu zi a românilor din Transilvania, România!”, au scris aleșii din PSD.

Ședința de Guvern de marți a fost anulată

UPDATE 13.10: Ședința de Guvern programată pentru marți la ora 12,00 a fost amânată pentru joi.

Şedinţa Executivului se amână până joi, când ”premierul este convins că toţi miniştrii vor fi prezenţi la şedinţă”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Alina Petrescu.

Potrivit unor surse, ședința a fost anulată pentru că nu s-a prezentat secretarul de stat în Ministerul Justiţiei Mariana Moţ, căreia Tudorel Toader i-a delegat atribuţiile, el nefiind în Bucureşti.

Mariana Moț a transmis că i s-a făcut rău şi nu poate participa la şedinţă. Ea este singurul delegat din partea Ministerului Justiţiei şi fără participarea ei nu se poate ţine reuniunea săptămânală a Executivului.

UPDATE 12.40: Potrivit unor surse politice, ALDE va avea o ședință la grupul parlamentar al formațiunii de la ora 13,00.

UPDATE 12.10: Ședința de Guvern programată pentru marți la ora 12,00 a fost amânată pentru joi, având în vedere ultimele evoluții din Parlament, potrivit unor surse oficiale.

UPDATE 12.00: UDMR nu va vota moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, a anunţat marţi senatorul Tanczos Barna, care a precizat că atâta timp cât toate negocierile au picat cu PSD, UDMR nu are de ce să intre în ”cearta internă” a social democraţilor.

”Din moment ce înţelegerea de ieri nu mai este în picioare, din moment ce PSD a propus retragerea de pe ordinea de zi proiectele de legi pe care le-am stabilit ieri la discuţiile de dimineaţă , nu avem să avem absolut niciun motiv să ne implicăm în această ceartă internă a PSD”, a declarat Tanczos Barna.

UDMR nu mai are niciun motiv să se implice în lupta internă din PSD câtă vreme înţelegerile de luni cu social-democraţii nu mai sunt valabile, a declarat senatorul UDMR Tanczos Barna.

Întrebat dacă  vor mai fi negocieri între UDMR şi PSD, senatorul a spus că nu crede. Despre prezenţa în sală a parlamentarilor UDMR la dezbaterea moţiunii de cenzură, Tanczos Barna a spus că orice variantă este posibilă, mai puţin votarea moţiunii.


”Şedinţa celor trei comisii programată pentru astăzi nu va mai avea loc. Preşedintele Comisiei Juridice, Eugen Nicolicea”, a fost mesajul transmis marţi dimineaţa. Este vorba despre şedinteţele Comisiilor Juridică, al Drepturilor Omului şi de Administraţie.

Potrivit unor surse politice, UDMR şi PSD nu au căzut la un acord cu privire la proiectul privind scăderea pragului de reprezentare a minorităţilor pentru folosirea limbii materne în administraţie.

Marți dimineață, membrii Comisiilor juridică, pentru drepturile omului și administrație de la Camera Deputaților s-au strâns pentru o ședință care trebuia să înceapă la ora 10,00 și în care urma să se dezbată proiectul de lege depus de UDMR care prevede scăderea pragului de la 20% la 10% în cazul numărului de persoane aparținând minorităților naționale dintr-o localitate necesar pentru ca autoritățile să asigure folosirea limbii materne.

În sală a răsunat „Transilvania măreață”

Ședința nu a putut să înceapă deoarece nu avea aprobarea Biroului permanent să lucreze în paralel cu plenul, iar ședința conducerii Camerei, programată la ora 9,30, nu a început nici ea la ora stabilită.

În acest timp, liberalul Florin Roman le-a dedicat colegilor de la PSD melodia patriotică „Transilvania măreață”. „Să îi asculte pe oameni, dacă nu vor să ne mai asculte pe noi. 15% limba maghiară obligatorie, trebuie să o învețe și consilierii locali și consilierii județeni, amenzi de până la 50.000 de lei — totul pentru niște amărâte de voturi la moțiune? Incredibil unde a ajuns țara asta”, a declarat Roman.

Cătălin Predoiu: Pericolul cel mare a trecut, pentru moment

”Tocmai am ieșit din ședința Biroului Permanent al Camerei Deputaților. Pericolul cel mare a trecut, pentru moment. PSD a retras de pe ordinea de zi a Biroului infamul proiect de lege privind modificarea Legii administrației locale. Să rămânem, însă, vigilenți pentru interesele noastre statale. Pe aici nu se trece!”, a anunțat și Cătălin Predoiu.

Și deputații PMP au protestat, marți, față de negocierile dintre PSD și UDMR, pe motiv că sunt chestiuni absurde, de nenegociat în Parlamentul României, aceștia afirmând că este vorba de ”legi nefirești”, pe care social-democrații vor să le treacă ”pe șest”.

Ce conține proiectul UDMR de amendare a Legii administrației publice locale

Anunțul că UDMR şi PSD nu au căzut la un acord vine după ce ieri a fost declarată Ziua Maghiarilor din România, la finalul unei zile în care UDMR a negociat atât cu tabăra lui Sorin Grindeanu, cât și cu cea a lui Liviu Dragnea, în legătură cu modul în care se va poziționa UDMR miercuri, când va fi votată moțiunea de cenzură.

Proiectul UDMR de amendare a Legii administrației publice locale conține însă mai multe modificări importante:

  • Una dintre ele privește pragul de la care administrațiile locale și instituțiile din subordinea lor să fie obligate să asigure folosirea limbii materne. În prezent, acesta este de 20%, iar UDMR îl dorește redus la 10%.
  • Un alt articol se referă la unitățile administrativ-teritoriale în care minoritarii au o pondere de peste 10% și prevede că autoritățile administrației publice locale „pot adopta și folosi, alături de însemnele oficiale ale României și ale unității administrativ-teritoriale respective și alte însemne, simboluri care să exprime identitatea etnică, istorică, culturală și economică a cetățenilor aparținând minorității naționale”.
  • Celălalt articol prevede că autoritățile publice locale și entitățile din subordinea lor „au dreptul de a inscripționa clădirile și anexele clădirilor aflate în administrare (…) în limba minorității naționale în cauză, conform tradiției locului și a specificului limbii minoritare”.

Citește și: Revolta lui Traian Băsescu, după ce 15 martie a fost declarată Ziua Maghiarilor din România. “Vând şi istoria ţării pentru voturile UDMR la moţiunea de cenzură”

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News