„Ce se întâmplă cu companiile din perspectiva energiei? Care este rolul ministrului energiei, Virgil Popescu? Acestea sunt întrebări prezente în toate studiourile televiziunilor. Ordonanța nouă pe energie nu prevede plafonarea prețurilor pentru companiile mari și reduce sprijinul pentru IMM-uri. Va rezista economia în aceste condiții? Ce prețuri vor plăti companiile?”, a scris Radu Oprea pe Facebook.
Purtătorul de cuvânt al PSD precizează că ordonanţa pe energie aduce un element de noutate important: obligaţia companiilor producătoare de energie – Hidroelectrica, Nuclearelectrica, CEO – să încheie contracte bilaterale cu furnizorii de energie şi cu companiile mari.
„Ce înseamnă acest lucru? Mutarea volumelor de energie tranzacționate de pe piața zilei următoare PZU, acolo unde se înregistrează acele valori extrem de mari (speculative), pe piața contractelor bilaterale, unde prețurile ar trebui să reflecte costurile de producție și un profit decent”, susține Oprea.
Social-democratul a adăugat că „Virgil Popescu are foarte mult de lucru”, pentru că „pe piața energiei lipsește marfa, nu se încheie contracte”. „Să nu se mai mire ministrul Popescu că prețurile furnizorilor sunt mari”, a transmis Oprea.
„Încheierea rapidă a contractelor bilaterale, la prețuri corecte, este soluția care ar tempera creșterea prețurilor la energie prin recâștigarea încrederii furnizorilor, companiilor și clienților casnici. Deci, la muncă, dle Virgil Popescu!”, a încheiat social-democratul.
Virgil Popescu, contestat vehement de PSD în ultimele două luni
Ministrul PNL al energiei a fost atacat sistematic în ultimele două luni de partidul condus de Marcel Ciolacu. Virgil Popescu a fost acuzat, printre altele, de „liberalizarea haotică” a pieței de energie, ceea ce, potrivit PSD, a dus la un haos, de faptul că schema de compensare nu a temperat creșterile prețurilor la energie și gaze, dar și de privatizarea termocentralei Mintia.
Totodată, Marcel Ciolacu a transmis clar, pe 12 septembrie, că „Virgil Popescu nu mai are un cec în alb din partea mea”. În plus, liderul PSD a fost singurul parlamentar care s-a abţinut de la votul moțiunii simple depuse de USR contra lui Virgil Popescu. Toți ceilalți deputați PSD și PNL au votat împotriva moțiunii.