„PSD revine cu această soluție, prezentată încă de la începutul anului, deoarece realitatea economico-socială o impune. Piața este profund distorsionată și nu oferă variante financiar-suportabile pentru economie, ceea ce înseamnă costuri suplimentare transferate în prețurile produselor pentru populație”, consieră social-democrații.
„Specialiștii PSD urmăresc cu atenție evoluțiile din Europa, unde tot mai multe voci importante din economie susțin că, după 30 de ani de liberalizare, în actualul context critic, securitatea energetică nu poate fi lăsată la mâna pieţelor”, se mai arată în comunicat.
Măsura vine într-un context internațional în care Franța naționalizează EDF, cea mai mare companie franceză de utilități, Germania a adoptat legislația pentru preluarea de către stat a companiilor în dificultate.
Totodată, PSD a criticat fostele guverne liberale conduse de Ludovic Orban și Florin Cîțu pentru liberalizarea pieței energiei, deși aceasta era o decizie asumată de România cu Uniunea Europeană.
Credem că este momentul ca partenerii de coaliție să constate că liberalizarea pieței energetice, operațiune derulată în timpul guvernării de dreapta 2020-2021, a fost un eșec de proporții care le-a adus românilor doar scumpiri în serie.
Comunicat PSD:
Pe 8 martie, Comisia Europeană a prezentat statelor membre posibilitatea de a reglementa prețurile aplicate consumatorilor finali, dar numai în „circumstanțe excepționale”.
Cât plătesc acum românii la energie și gaze
Guvernul condus de Nicolae Ciucă a prelungit în luna martie, timp de un an, plafonarea prețurilor la energie. Ordonanţa de Urgenţă a fost aprobată de Guvern pe 18 martie, iar noile măsuri sunt valabile în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023.
Plafonarea prețurilor la energie electrică pentru clienții casnici se face în funcție de cantitatea consumată în 2021, astfel:
- maximum 0,68 de lei/kWh, TVA inclus, pentru românii care au avut în 2021 un consum lunar sub 100 KWh
- maximum 0,8 lei/kWh, TVA inclus, pentru românii care au avut în 2021 un consum lunar între 100 kWh și 300 KWh inclusiv
- maximum 1 leu/kWh, TVA inclus, pentru clienții noncasnici.
La gaze nu mai există un plafon în funcție de consum, iar prețurile sunt următoarele:
- maximum 0,31 de lei/kWh, cu TVA inclus, pentru populație
- maximum 0,37 de lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților noncasnici al căror consum anual de gaze în 2021, la locul de consum, a fost de cel mult 50.000 mWh.
Ce înseamnă reglementarea cerută de PSD
Reglementarea prețurilor înseamnă că producătorii sunt obligați să vândă furnizorilor o cantitate de energie electrică la un preț impus de stat, cu un profit minim și reglementat, iar la rândul lor, furnizorii trebuie să vândă clienților energia tot la un preț reglementat.
În România au fost prețuri reglementate la energie pentru populație până la 1 ianuarie 2021. Din acel moment, piaţa energiei electrice s-a liberalizat.