Parlamentul se va reuni, joi, într-o şedinţă online, pentru a vota noul decret care instituie prelungirea stării de urgenţă, în România, cu încă 30 de zile.
Ciolacu: „Vom alege calea responsabilă”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a ieşit, marţi, într-un mesaj video, în care a dat de înţeles că, deşi este nemulţumit de atitudinea Guvernului, parlamentarii PSD vor vota responsabil.
Surse parlamentare au precizat pentruf Libertatea că votul va fi unul favorabil, pentru că partidul nu riscă ca, prin respingerea acestei stări de urgenţă, să se pună în pericol sănătatea populaţiei, prin ridicarea restricţiilor de mişcare.
„Este evident că decretul privind prelungirea stării de urgenţă emis de preşedintele Iohannis nu ţine cont de niciuna dintre solicitările formulate ieri (n.r. – luni) de PSD. Guvernul nu a venit cu soluţii concrete pentru testarea populaţiei şi nu a prezentat un plan de acţiune concret pentru repornirea economiei şi pentru agricultură. (…) Suntem în faţa unei dileme în care trebuie să cântărim cu mare atenţie toate consecinţele care se pot produce la nivelul cetăţeanului. Pe de o parte, avem un Guvern care a abuzat şi şi-a bătut joc de prerogativele suplimentare pe care le-a avut în starea de urgenţă, i-a forţat pe cetăţeni să se închidă în casă fără a face nimic clar pentru sprijinirea economiei şi pentru limitarea transmisiei virusului. Pe de altă parte, avem siguranţa şi sănătatea cetăţenilor. A vota împotriva prelungirii stării de urgenţă înseamnă, practic, ridicarea restricţiilor impuse prin ordonanţele militare. Există un risc real ca ridicarea restricţiilor, mai ales în timpul sărbătorilor pascale, să accelereze transmiterea coronavirusului la nivelul populaţiei, iar asta poate duce la mai multe cazuri severe şi, din păcate, la mai multe decese. Este un risc enorm pe care nu îl putem ignora”, a spus Ciolacu, într-un mesaj video transmis pe Facebook.
UDMR şi minorităţile votează prelungirea stării de urgenţă
UDMR şi minorităţile au semnat, iniţial, scrisoarea deschisă către Guvernul Orban, în care cereau Executivului să se aşeze la masă pentru stabilirea unui Plan de măsuri de ieşire din criza economică provocată de coronavirus.
După anunţul preşedintelui, partidele spun că vor vota, totuşi, decretul prezidenţial de prelungire a acestor măsuri.
Parlamentarii UDMR vor vota, cel mai probabil, pentru prelungirea stării de urgenţă cu încă 30 de zile, dar, în această perioadă, Guvernul ar trebui să se ocupe de economie, să vină cu măsuri mai ferme pentru susţinerea locurilor de muncă pentru perioada post-epidemie, a declarat, pentru AGERPRES, liderul Uniunii, deputatul Kelemen Hunor.
O decizie finală a parlamentarilor UDMR va fi luată miercuri.
Prelungirea stării de urgenţă este o decizie cât se poate de raţională în contextul actual, iar parlamentarii grupului minorităţilor naţionale votează în favoarea decretului prezidenţial de prelungire a acesteia cu 30 de zile, a declarat, pentru AGERPRES, liderul grupului, Varujan Pambuccian.
„Vom susţine prelungirea stării de urgenţă şi o considerăm o decizie cât se poate de raţională în contextul actual. Noi trebuie să înţelegem câteva lucruri pe care le spun aproape obsesiv toţi cei din lumea medicală – că, în condiţiile în care nu există în momentul de faţă o soluţie de tip vaccin sau medicament împotriva acestui virus, care este extrem de contagios, şi pentru care singura soluţie este de cea de mediu – izolarea pe cât posibil, purtarea măştilor şi a mănuşilor -, singura variantă de care putem să mergem în mod raţional este prelungirea stării de urgenţă şi aplicarea ei, pentru că şi asta este o problemă. Ea trebuie aplicată cu foarte mare acuitate, pentru că orice fel de ieşire din izolare şi transmitere intracomunitară nu face altceva decât să prelungească situaţia”, a argumentat parlamentarul.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, astăzi, prelungirea stării de urgenţă, cu încă 30 de zile. Şeful statului a spus că pericolul nu a trecut şi nu sunt semne că pandemia de coronavirus a încetinit, la nivel global. El a cerut populaţiei să rămână în izolare şi să respecte interdicţiile impuse de autorităţi.