„Am solicitat președintelui PSD, Marcel Ciolacu, prelungirea termenelor pentru prezentarea legilor educației în coaliție și în guvern, pentru că noile legi au nevoie de o serioasă revizie și de consultări cu mediile educaționale”, a scris Vasile Dîncu, vineri, 27 ianuarie, pe Facebook.

„După 7 ani de la debutul dezbaterii pentru România Educată, observăm că legile educației, deși ținute într-o confidențialitate de neînțeles, au creat o dezbatere vie și multe reacții din mediul educațional. Este clar că așteptarea societății este mare și e nevoie de dezbatere mai amplă și analize aprofundate”, a adăugat el.

Potrivit lui Dîncu, trebuie evitată situația în care după ce este dată o lege sau o ordonanță „să vină, în cascadă, alte legi și ordonanțe de corectare”. „Legile au suferit completări importante și modificări față de variantele negociate în exercițiul ministrului Sorin Câmpeanu și acum trebuie revăzute serios. Sunt multe elemente de originalitate, nediscutate până acum și care trebuie studiate și armonizate cu restul prevederilor”, a precizat Vasile Dîncu, cel care a demisionat din funcția de ministru al Apărării în octombrie 2022, afirmând că „îi este imposibilă colaborarea” cu președintele Klaus Iohannis.

Acesta a spus că actualele proiecte de lege conțin elemente care au nevoie de minime studii de impact, de analize de specialitate, iar părinții, cadrele didactice și specialiști în educație trebuie să își spună părerea.

„Este nevoie ca această lege să parcurgă traseul transparenței, conform legii, înainte de a fi adoptată de guvern. Sunt și lucruri care au inflamat opinia publică înainte de a ajunge în transparență așa cum este eliminarea specializării învăţător-educatoare din oferta educaţională a liceelor pedagogice sau eliminarea orelor de istorie a Holocaustului din programă”, a mai punctat preşedintele Consiliului Naţional al PSD.

Afirmațiile sale vin în contextul în care coaliția PSD-PNL-UDMR a stabilit pe 10 ianuarie ca legile educației să fie adoptate în Guvern până pe 15 februarie.

PSD vrea amânare de 30 de zile

Fostul ministru al educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunțat încă din iulie 2022 că printre cele 10 motive pentru care trebuie schimbate legile educației, adică Proiectul de lege pentru învățământul preuniversitar și Proiectul de lege pentru învățământul superior, se numără analfabetismul funcțional ridicat, necesitatea creșterii spiritului gândirii critice și faptul că sistemul de învățământ este învechit.

Actualul ministru, Ligia Deca, a spus la finalul lunii decembrie 2022 că legile educaţiei vor fi făcute publice după finalizarea procesului de consultare publică și că vor ajunge în Parlament la începutul sesiunii parlamentare din februarie.

Dezbaterea celor două proiecte ale legilor educației a fost principalul punct pe ordinea de zi a primei şedințe de coaliție de la Palatul Victoria din 10 ianuarie 2023. Atunci, liderii coaliției, Marcel Ciolacu (PSD), Nicolae Ciucă (PNL) și Kelemen Hunor (UDMR), au convenit asupra unui calendar. Mai precis, ca legile educației să fie adoptate de Guvern până pe 15 februarie, iar Parlamentul să le voteze până pe 15 martie.

Surse din partidul condus de Marcel Ciolacu au precizat însă pentru Libertatea că PSD vrea o amânare de 30 de zile a calendarului convenit în coaliție.

Pe 24 ianuarie, de Ziua Unirii Principatelor, președintele Klaus Iohannis a cerut finalizarea rapidă a legilor educației.

 
 

Urmărește-ne pe Google News