UPDATE ora 13.30 Plenul Camerei Deputaților a votat propunerea legislativă. S-au înregistrat 178 de voturi „pentru”, 25 de voturi „împotrivă” şi 55 de abţineri.
PNL s-a abţinut de la vot, liderul deputaţilor liberali, Raluca Turcan, afirmând că 15 ani de învăţământ obligatoriu reprezintă o tendinţă perfect europeană, dar asta nu înseamnă că abandonul şcolar între clasa a VIII-a şi a IX-a nu este de 30%.
”Mă întreb dacă dvs continuaţi în felul acesta, cu atac după atac la sistemul de educaţie, de ce ne mai mirăm că în Parlament anulaţi sentinţe de interdicţie de a candida pentru cei care au fost în conflicte de interese şi şi-au dus sumele forfetare acasă. În asta vreţi să transformaţi România?”, a afirmat Raluca Turcan.
Potrivit propunerii legislative, învățământul obligatoriu este de clase și cuprinde ultimii doi ani ai învățământului preșcolar, învățământul primar, gilmazial și primii doi ani ai învățământului secundar superior.
Astfel, învățământul preșcolar și învățământul loceal devin obligatorii până cel mai târziu în anul 2020.
Parlamentarii mai prevăd că obligația de a frecventa învățământul obligatoriu de 15 clase, la forma frecvență, încetează la vârsta de 18 ani.
În proiect se prevede că învățământul liceal și grupa mare din învățământul preșcolar devin obligatorii până cel târziu anul 2020, iar grupa mijlocie până cel mai târziu în anul 2023.
Președintele comisiei de învățământ din Camera Deputaților, Camelia Gavrilă (PSD) spune că “situația actuală reprezintă intrarea în sistemul educațional de tip preșcolar de la 3 ani,cu grupă mică, grupă mijlocie, grupă mare, și nu există însă o obligativitate, deși în toate județele, la toate nivelele face eforturi pentru a asigura școlarizarea preșcolarilor”.
”Pe de altă parte, ideea de obligativitate înseamnă o șansă la educație de calitate și pentru mediile defavorizate, pentru învățământul real și pentru mediile de periferie urbană, acolo unde, poate, copiii nu au posibilitatea și nu pot beneficia nici de supraveghere, nici de un sprijin educațional avizat. Prin această inițiativă (…) ne propunem să devină grupa mijlocie și grupa mare treptat parte a învățământului obligatoriu. În felul acesta, de la cei 12 ani de școală tradițională plus clasa pregătitoare se adaugă încă doi ani, dar în etape. Credem că nimic nu este prea scump pentru educația copiilor. Într-o primă etapă grupa mare va deveni obligatorie începând cu 2020, iar grupa mijlocie va deveni în 2023 grupă obligatorie”, a spus inițiatoarea proiectului.
Proiectul urmează să intre la vot în Camera Deputaților.
Citește și: Declarații șocante ale bărbatului din Brașov care și-a omorât soția și cei doi copii. A spus că a comunicat telepatic cu copiii, după ce i-a ucis