Proiectul prevede abrogarea literei a) a articolului 24 din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii.
Propunerea legislativă se află în dezbaterea Senatului, care este primă Cameră sesizată. Camera Deputaţilor este for decizional.
Preşedintele Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor, liberalul Gigel Ştirbu, critică iniţiativa legislativă a PSD prin care se abrogă prevederea conform căreia intervenţiile fără autorizaţie asupra monumentelor istorice constituie infracţiune şi solicită oamenilor de cultură să ia atitudine.
„Sub pretextul decongestionării activităţii instanţelor de judecată, parlamentarii PSD au depus o iniţiativă legislativă scandaloasă prin care doresc abrogarea literei a) a articolului 24 din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii. Concret, pesediştii elimină infracţiunile care pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă executarea fără autorizaţie de construire sau de desfiinţare asupra monumentelor istorice. Adică se pot face orice lucrări, aşa-zise consolidări, indiferent de valoarea lor, pentru toate categoriile de monumente istorice prevăzute de lege – monumente, ansambluri, situri”, precizează Gigel Ştirbu, într-un comunicat transmis marţi AGERPRES.
Liberalul susţine că prin acest proiect „se dă undă verde pentru distrugerea clădirilor istorice” şi face un apel către oamenii din domeniul cultural şi al patrimoniului să ia atitudine.
„Trag un semnal de alarmă că o astfel de lege reprezintă de fapt undă verde pentru distrugerea clădirilor istorice şi pentru folosirea ulterioară a terenurilor în a deservi unor interese imobiliare ascunse. Fac un apel la toţi oamenii din domeniul cultural şi cel al patrimoniului naţional pentru a lua atitudine faţă de aceste intenţii criminale ale PSD”, transmite Gigel Ştirbu.
În opinia sa, propunerea PSD dă liber la distrugerea istoriei. „Intervenţia fără autorizaţie asupra monumentelor istorice nu va mai constitui infracţiune! Să facem toate demersurile necesare şi să ne implicăm pentru ca această iniţiativa parlamentară aberantă să nu devină lege! Frumoasă manieră v-aţi ales, domnilor de la PSD, să celebraţi Centenarul!”, conchide preşedintele Comisiei de cultură a Camerei Deputaţilor.
Ziarul de Iași a scris, recent, că filiala PSD Iași a demarat ample lucrări de renovare a propriului sediu, clădire monument, fără a avea nicio autorizaţie.
Social-democraţii au spus că au pus mână de la mână pentru a strânge circa 50.000 lei, suma estimată prin devizul de lucrări. Însă au „uitat“ un lucru important: nu au cerut autorizaţie de la Primărie sau alte instituţii. PSD are sediul într-un imobil monument istoric de pe bd. Ştefan cel Mare, la etajul II al clădirii unde funcţionează la parter şi birouri ale Direcţiei Locale a Finanţelor Publice Iaşi.
În urma acestui demers, Organizația județeană s-a ales cu dosar penal.