Inițiatorii precizează că, potrivit Eurostat, Polonia are cel mai mare număr de angajați în sectorul agricol, 1,9 milioane de persoane, iar România se află pe locul 2, cu 1,6 milioane de angajați în agricultură.
În România, în agricultură lucrează 1,6 milioane de persoane; 85% din forța de muncă este nesalariată
În România, în schimb, procentul membrilor de familie ai proprietarului, care lucrează la fermă este peste media europeană, de peste 88%. Cu toate acestea, aproximativ 85% din totalul forței de muncă din acest sector este nesalariată, lucrând pe propriile exploatații agricole.
Parlamentarii au observat și că în țara noastră nu există un statut profesional clar definit al agricultorilor, ceea ce produce efecte negative atât din perspectivă financiară cât și al asigurărilor sociale și al asistenței de sănătate.
Confruntat cu o rată a sărăciei extrem de ridicată, de peste 54%, mediul rural nu reușelte să devină atractiv pentru tineri, astfel încât aceștia să decisă să rămână în sate pentru a munci. În plus, din peste 3,8 milioane de exploatații agricole din România, doar 30.600 de exploatații au personalitate juridică, iar 5.000 sunt conduse de persoane fizice autorizate sau întreprinderi familiale.
Ce vor câștiga firmele din agricultură care angajează tineri sub 40 de ani
Parlamentarii PSD vor să ajute firmele care lucrează în domeniul agricol, de acvacultură sau în industria alimentară. Astfel, prin proiectul de lege, se propune că angajatorul este scutit de plata tuturor obligațiilor către stat, ce decurg din acordarea drepturilor salariale, în condițiile angajării a minimum 3 tineri cu vârsta de până în 40 de ani, pe o perioadă ce cel puțin un an.
”Impactul acestui program este că vom ajunge la o creștere cu 8,21% a forței de muncă în agricultură, respectiv cu 8.000 de salariați”, spun aleșii, în expunerea de motive a propunerii legislative.
Ei mai explică că efectul acestei măsuri se va vedea și în reîntoarcerea tinerilor în zonele rurale, unde își vor întemeia familii și vor reactiva acele zone, din punct de vedere economic. Parlamentarii sunt optimiști și spun că astăzi, în societățile din agricultură erau angajați 97.500 de persoane, iar prin acest program vor mai fi angajați 2.000 de tineri, anual.
Impactul bugetar al măsurii: 25 de milioane de euro, anual
Parlamentarii prezintă și impactul bugetar al acestei măsuri: 25 de milioane de euro, anual.
Propunerea legislativă este ințiată de cei doi președinți ai comisiilor de agricultură din Camera Deputaților și Senat, Doina Silistru și Ioan Munteanu, de la PSD, și contrasemnată de mai mulți parlamentari socia-democrați. Proiectul va intra în dezbaterea Senatului, mai întâi și apoi a Camerei Deputaților, for decizional în acest caz.
Citește și: Ajutorul pentru încălzirea locuinţei 2017. Care este data până la care românii cu venituri mici pot depune cererile