”Este inadmisibil! Ne aflăm în fața unei tentative de jefuire a statului român pusă la cale de PSD și BOR! Politicienii încearcă să cumpere supunerea preoților, oferindu-le noi și noi averi, pe lângă sutele de milioane pompate anual în vistieria bisericii, pentru ca la următoarele alegeri – cum s-a întâmplat de atâtea ori – preoții să îndemne enoriașii să voteze cu Partidul. O mână spală pe alta și ambele ne jefuiesc!

După îngenuncherea justiției și atragerea bisericii, ne îndreptăm cu pași repezi spre un stat medieval totalitar. Pentru binele copiilor noștri, lucrurile nu pot continua așa.” a declarat Toma Pătrașcu, președintele ASUR.

Procese pierdute

În expunerea de motive se arată că în anul 2000 statul a reglementat problema restituirii bunurilor bisericești confiscate abuziv de către regimul comunist. Numai că biserica a avut multe forme de proprietate, administrare sau folosință.

Este vorba de celebrul Fond Bisericesc Român al Bucovinei, lichidat în 1949.

BOR a pierdut definitiv procesul prin care Arhiepiscopia Sucevei a cerut 166.000 de hectare de pădure de la Romsilva. Hotărârea s-a dat anul trecut în februarie, după 16 ani de procese, după cum scrie Hotnews.

Năstase a mai încercat o dată

Guvernul Adrian Năstase a acordat câte 30 de hectare fiecărei unități de cult, în anul 2000.

Între timp, Direcția Silvică Suceava a deschis 577 de procese împotriva unităților de cult, cu scopul de a readuce patrimoniul sub aripa statului.

La începutul anului, Direcția Silvică avea câștigate 15 dintre cele 577 de procese, în primă instanță, potrivit Adevarul.

Totuși, procesele sunt pe cale de a fi câștigate pe bandă rulantă, dovadă graba cu care a fost înregistrat proiectul.

Acesta a fost depus la Senat în data de 30 mai, iar în data de 5 mai au fost solicitate puncte de vedere Guvernului și Consiliului Legislativ.

Păduri pentru Patriarhie

Proiectul modifică legea 1/2000 privind reconstituirea titlului de proprietate asupra terenurilor agricole și forestiere, dar și legea 18/1991 privind fondul funciar.

Mai exact, se introduce un aliniat nou care permite unităților de cult să ceară înapoi pădurile.

”Centrele eparhiale, protoieriile, mănăstirile, schiturile, parohiile, filiile și alte structuri ale unităților de cult, dobândesc în proprietate suprafețe până la limita a 30 de terenuri forestiere din fondul bisericesc al cultului căruia îi aparțin, recunoscut de lege, dacă acestea au avut în folosință sau administrare”.

Acestea pot formula cerereri în 90 de zile.

”Misiune filantropică”

Expunerea de motive mai arată că ”pentru biserică, dobândirea proprietății devine un mijloc de atingere a scopurilor misionar-filantropice pentru care este constituiră și un act de restabilire a adevărului istoric și juridic”.

De asemenea, se mai menționează că Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților are în grijă mănăstirile Putna, Humor, Modovița, Probota, Sucevița, Voroneț, Biserica Arbore și Sfântul Ioan cel Nou din Suceava, care sunt declarate monumente UNESCO.

Inițiatorii aduc ca argument faptul că statul nu are obligația să suporte întreținerea acestora dacă se află în proprietate privată.

Curtea de Conturi cere banii înapoi

Aceasta nu este singura problemă a Bisericii cu statul. Curtea de Conturi a cerut returnarea banilor încasați ilegal de personalul bisericesc.

De asemenea, Eugen Teodorovici – ministrul de Finanțe – a declarat în mai multe rânduri că vrea să impoziteze activitățile bisericii.

Potrivit unei analize, BOR este cea mai bogată instituție din țară, cu active de 9-10 miliarde de dolari.

Proiect Lege Paduri by Daniel Ionascu on Scribd

Nota de Fundamentare Proiect Paduri by Daniel Ionascu on Scribd

 
 

Urmărește-ne pe Google News