Iniţiativa legislativă îi are, printre semnatari, şi pe fostul ministru al mediului Graţiela Gavrilescu. Aleşii spun că, prin această obligaţie, sunt susţinuţi producătorii şi fermierii români.
Proiectul, care dorește să încurajeze producţia internă, ar putea avea însă probleme de legalitate, din perspectiva legislaţiei europene.
Comisia Europeană anunţa, în 2017, declanşarea unei prime etape a procedurii de infringement în cazul României, pentru legea care obliga marii comercianți să vândă 51% produse locale.
Comisia susţinea că a-i obliga pe retaileri să achiziționeze cel puțin 51% din produse alimentare și agricole de la producătorii locali încalcă principiul liberei circulații a mărfurilor.
În urma acestei decizii, Parlamentul a fost nevoit să modifice legea, care nu se aplică nici până în prezent.
Noul proiect de lege este semnat de Băişanu Ştefan-Alexandru – deputat independent; Fulgeanu-Moagher Laura-Mihaela – deputat PSD; Gavrilescu Graţiela Leocadia – deputat independent; Nicolae Andrei – deputat PSD; Paraschiv Rodica – deputat PSD.
Ce spun iniţiatorii
Parlamentarii semnatari spun că acest proiect legislativ are ca scop “susţinerea fermierilor, procesatorilor şi producătorilor din România precum şi asigurarea hranei pentru populaţie în cantităţile şi la calitatea necesare, prin asigurarea desfacerii produselor agricole româneşti, în primul rând, prin toate structurile de stat care/prin care se asigură consum colectiv (ca de exemplu: unităţi militare, spitale, cantine sociale, unităţi de învăţământ, penitenciare şi altele asimilate)”.
Apreciem că acest proiect de lege va contribui la stimularea consumului intern din producţia proprie, crearea de locuri de muncă, încurajarea investiţiilor, cultivarea spiritului antreprenorial şi creşterea competitivităţii agriculturii şi industriei alimentare româneşti şi, în consecinţă, la însănătoşirea economiei şi creşterea calităţii vieţii populaţiei.
Semnatarii proiectului:
Potrivit acestei legi, respectivele structuri vor achiziţiona numai bunuri alimentare de producţie internă, realizate exclusiv din materii prime româneşti, cu excepţia situaţiei obiective în care acestea nu le pot fi puse la dispoziţie, spun aleşii.
Ce structuri sunt obligate să achiziţioneze doar produse româneşti
Prevederile prezentei legi se aplică tuturor persoanelor juridice de stat, care desfăşoară relații comerciale cu produse alimentare, respectiv, în primul rând, tuturor structurilor de stat care/prin care se asigură consum colectiv:
- unități militare
- spitale
- cantine sociale
- unităţi de învățământ
- penitenciare şi altele asimilate.
În proiect se mai precizează că Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va întocmi lista producătorilor care pot livra produse realizate exclusiv din materii prime româneşti.
Lista producătorilor se face publică pe site-ul ministerului. În vederea implementării legii, Institutului Naţional de Statistică va furniza informaţii esenţiale privind:
- Cantităţile de bunuri rezultate la producătorii locali (ce produse sunt disponibile, în ce perioade ale anului, în ce cantitate şi la ce calitate)
- Necesarul de consum al acestor categorii la nivel naţional (entităţile achizitoare, consumul necesar, preţul de achiziţie etc.)
- Necesarul şi costurile de depozitare etc.