Anuntata cu mare tam-tam, motiunea de cenzura a PSD da semne de volatilizare. O data cu ea toate scenariile privind caderea guvernului Tariceanu par sa fie vorbe in vant.

Cu putin inainte de publicarea raportului de tara, clasa politica a inceput sa freamate. Pe holurile Parlamentului, pe telefoane, la carciumi si in birourile de la partid bursa zvonurilor inflorise, dand ca certa schimbarea premierului Calin Popescu Tariceanu si a intregului sau cabinet. Social-democratii au facut primul pas, anuntand cu mare fast depunerea unei motiuni de cenzura. Liderul PSD Mircea Geoana a plusat si a declarat necesitatea unui protocol PSD-PRM, tocmai pentru a da greutate marelui act politic ce avea sa se savarseasca.

C.V. Tudor a anuntat ca nu va sustine o motiune

Dupa cum era de asteptat, PNL si PD au inceput sa negocieze in secret, unii pentru ramanerea la guvernare, altii pentru inlocuirea premierului Tariceanu, dorita atat de mult de presedintele Traian Basescu. Matematica insa le-a jucat feste, pentru ca nimeni nu putea sa fie sigur pe numarul minim de voturi (234), cat cere o motiune de cenzura.

Anularea tuturor scenariilor si a motiunii s-a transat prin iesirea la rampa a liderului PRM, Corneliu Vadim Tudor. “PRM nu va semna si nu va sustine motiunea de cenzura anuntata de PSD”, a “tunat” ieri C.V. Tudor, suparat ca social-democratii vor colaborare “pe vorbe”. El a adaugat ca in PSD exista mai multe “centre de putere”.

Un pas inapoi in fata motiunii a venit chiar din PSD, de la vestitul grup reformator de la Cluj. “Noi va trebui sa facem o analiza serioasa la partid privind oportunitatea unei motiuni de cenzura. Sigur ca exista puncte de vedere care spun ca nu e necesara o motiune de cenzura, ca este nevoie de stabilitate. Decat sa incurce tara, mai bine sa nu o facem”, a declarat senatorul Vasile Dancu. Ion Iliescu a lasat insa impresia ca PSD nu va mai depune motiune de cenzura pentru a nu-i face pofta sefului statului: “Presedintele Traian Basescu vrea sa il schimbe pe premierul Tariceanu mai mult decat isi doreste PSD”.

Democratii vor mai putini ministri si un vicepremier

La randul lor, democratii se pare ca au renuntat si ei la strategiile de inghesuire a liberalilor si schimbarea lui Calin Popescu Tariceanu cu Theodor Stolojan. Ei au dat drumul, pe surse, la o alta varianta, menita sa le consolideze puterea in Guvern – mai putini ministri si un singur vicepremier, care sa fie, evident, democrat. Surse citate de Mediafax vehiculeaza numele lui Vasile Blaga pentru cel de-al doilea om in Executiv.

 
 

Urmărește-ne pe Google News