UPDATE ora 16.50 Au votat în favoarea proiectului 80 de senatori, de la PSD, ALDE, PMP, 48 de voturi au fost ”împotrivă” , din partea senatilor PNL, USR, UDMR și 2 senatori s-au abţinut.
Senatul este for decizional, astfel că este posibil ca legea să meargă la promulgare, la preşedintele Klaus Iohannis, dacă va fi votată, miercuri, în plen.
Miza este postul deţinut, în prezent, de Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, care de-a lungul guvernării PSD, din 2017, s-a aflat în conflict direct cu Guvernul social-democrat.
Mandatul lui Bogdan Chiriţoiu expiră în această lună.
Pe 5 martie 2015, au fost numiţi, de preşedintele Klaus Iohannis, Bogdan Chiriţoiu, pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Concurenţei, şi Otilian Neagoe, pentru funcţia de vicepreşedinte al autorităţii de concurenţă, fiecare mandat având o durată de 5 ani.
Nu este prima instituţie pe care PSD vrea să o treacă în subordinea Parlamentului. După preluarea puterii, în 2017, PSD a vrut ca şi şeful ANCOM să fie numit tot de Parlament, şi nu de preşedintele României.
Proiectul de adoptare a ordonanţei privind numirea conducerii Consiliului Concurenţei a intrat în procedură legislativă în 2017, şi se află la Senat din 2018, fiind la al treilea raport, în comisia juridică, după mai multe amânări.
Prin amendamentele semnate de Şerban Nicolae, Consiliul Concurenței trece sub control strict parlamentar, schimbându-se cadrul legal actual.
În prezent, numirea membrilor Plenului Consiliului Concurenței se realizează de Președintele României, la propunerea Colegiului Consultativ al Consiliului Concurenței, cu avizul Guvernului și după audierea candidaților în comisiile de specialitate ale Parlamentului
Şerban Nicolae propune ca “plenul Consiliului Concurenţei să fie numit prin hotărâre adoptată în şedinţă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, la propunerea grupurilor parlamentare din cele două Camere”.
Şerban Nicolae: „Independenţa şi imparţialitatea Consiliului Concurenţei se poate asigura doar pe baza voinţei Parlamentului”
În explicarea amendamentului, Şerban Nicolae spune că „independenţa şi imparţialitatea Consiliului Concurenţei se poate asigura doar pe baza voinţei Parlamentului, a cărui configuraţie reprezintă toate opţiunile politice rezultate din votul cetăţenilor”.
Senatorul PSD mai spune că, în actuala formă, prin numirea conducerii Consiliului Concurenţei de către preşedintele României, „membrii acestei instituţii sunt rezultatul unei voinţe politice dezechilibrate şi subiective”.
„De altfel, în 1996, componenţa Consiliului a fost stabilită prin acordul partidelor politice parlamentare, având 10 membri”, se mai precizează în amendament.
Ce spunea Eugen Nicolicea, în 2018: „Vă place, nu vă place, Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român”
În timpul dezbaterii din Camera Deputaţilor, în 2018, președintele Comisiei Juridice de la acea vreme, Eugen Nicolicea, de la PSD, explica de ce Parlamentul trebuie să fie cel care numește președintele Consiliului Concurenței.
„Vreau să vă spun că, vă place, nu vă place, Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român. Numirea de către Parlament înseamnă numirea de către popor, prin reprezentanții săi. Prin această chestiune, dăm o dovadă de stabilitate și respect la instituția aceasta”, afirma Nicolicea.
Dragoş Pâslaru: „Miza este posibilitatea ca PSD să poată să își impună prin Parlament clientela politică”
Europarlamentarul PLUS Dragoş Pâslaru spune că excluderea completă a președintelui României din procedura de desemnare a Consiliului Concurenței este o mare greșeală.
„Miza este posibilitatea ca PSD să poată să își impună prin Parlament clientela politică la conducerea Consiliului Concurenței pentru următorii 5 ani, în condițiile în care mandatele curente ale conducerii Consiliului urmează să expire”, a transmis acesta.