Proiectul de lege modifică Legea 35/2007 privind creşterea siguranţei în unităţile de învăţământ și se află în dezbatere la Parlament, la Camera Deputaților.

În expunerea de motive, iniţiatorii argumentează că implementare acestei măsuri conduce la prevenirea şi combaterea violenţei în şcoli, la impunerea ”unei anumite discipline, respect şi bun gust”, dar și la evitarea ”discriminării dintre elevii săraci şi cei care provin din familii înstărite”, la promovarea egalităţii de şanse și la „menţinerea decenţei”. ”Astfel, se evită situaţiile în care fetiţele care poartă fuste scurte atrag privirile băieţilor din clasă sau din şcoală”, susțin inițiatorii.

Parlamentari mai vorbesc despre un „beneficiu” al introducerii obligativității uniformei în școli: ”aspectul uniform al clasei, prin faptul că elevii poartă acelaşi model şi culoare indiferent de sex”.

”În ultimii 25 de ani s-au amplificat discrepanţele între cetăţeni, respectiv elevi, prin situaţia lor financiară. O parte din cetăţeni, puţini la număr, având o stare materială bună şi foarte bună, care le permite să le ofere condiţii deosebite copiilor lor, iar cealaltă parte, în majoritate, au sărăcit, fiind săraci şi foarte săraci”, mai afirmă iniţiatorii în expunerea de motive.

Potrivit iniţiativei, modelele uniformelor şi semnele distinctive se stabilesc de consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ, împreună cu consiliile profesorale, cu acordul consiliului reprezentativ al părinţilor şi cu consultarea reprezentanţilor elevilor.

Elevilor care provin din familii cu venituri reduse li se pot acorda, la cerere, burse de ajutor social pentru achiziţionarea acestor uniforme, stipulează proiectul.

Cătălin Rădulescu: În ultimii ani, s-au întâmplat tot felul de crime în licee, pentru că acolo poate intra oricine; 90% dintre părinți și elevi ar dori uniforme!

Deputatul PSD spune că cei care i-au scris pe Facebook își doresc uniforma obligatorie în școli. ”Mi-au scris mulți, și au spus că le-ar plăcea să aibă chiar și blugi, cravată sau un semn distinct. Să nu mai intre tot felul de personaje în școli, pentru că vedem ce s-a întâmplat în ultimii ani, tot felul de crime în licee. pentru că acolo poate intra oricine. De asemenea, este vorba despre respectul pentru instituția școlară”, a spus deputatul, despre inițiativa legislativă.

Rădulescu spune că nu trebuie să venim la școală ca să ne etalăm ținuta. ”Aici este vorba despre respect față de instituție. Și, până la urma urmelor, acolo mergem să învățăm, etalarea bogăției se face după programul școlii”, a spus el.

Potrivit deputatului PSD, dacă s-ar face un referendum, 90% dintre părinți și copii și-ar dori să își aleagă uniforma, dar nu își doresc ca în școli să se întâmple tot felul de ”asasinate”.

Deputatul recunoaște că, deși învățământul preuniversitar este gratuit, cei care vor cumpăra uniformele vor fi tot părinții. ”Vă spun eu, uniformele mă costă de zeci de ori, de o mie de ori mai puțin decât dacă nu ar avea, știu de la fiica mea. Uniformele vor fi plătite de părinți, iar pentru elevii săraci, s-a transferat obligativitatea către administrația locală, să asigure financiar cumpărarea acestor uniforme”, a explicat deputatul PSD.

Ce reacție au avut reprezentanții elevilor: ”Avem probleme de fond, infrastructura școlară, finanțarea educației, siguranța copiilor în școli. Nu credem că plata uniformelor trebuie să fie pusă pe seama părinților”

”Readucem pe tapet o discuție care credeam că s-a încheiat, pentru că învățământul este gratuit și statul ar trebui să finanțeze uniformele, iar în acest moment nu este o prioritate acest lucru. Avem probleme de fond, infrastructura școlară, finanțarea educației, siguranța copiilor în școli, și nu credem că plata uniformelor trebuie să fie pusă pe seama părinților”, a declarat pentru Libertatea Vlad Ștefan, fost președinte al Consiliului Național al Elevilor.

El spune că uniforma nu va împiedica incidentele din școli. ”Domnii parlamentari de la PSD  ar trebui să se ocupe de finanțarea pazei școlare,  pe baza căreia, un paznic ar putea să filtreze pe cei care intră în unitatea de învățământ. Nu uniforma îi păzește pe elevi de aceste abuzuri, și chiar aș dori să văd și eu o statistică, câte crime au apărut în educație din lipsa uniformei școlare”, a mai spus Vlad Ștefan.


Citește și: VIDEO EXCLUSIV/ Cristian Boureanu știe mai bine ce haine să poarte iubita lui. „Bărbații observă rochiile pentru că se gândesc ce or să dezbrace”

Urmărește-ne pe Google News