“Tragedia de la metrou a demonstrat pe deplin veridicitatea dictonului «Indiferența ucide!». A murit un om și nimeni nu este vinovat, pentru că toți au respectat legea.  Dar aceste gesturi se pot repeta. Pot apărea fenomene în cascadă. De aceea trebuie luate măsuri urgente, măcar și pentru că în locul tinerei care a murit putea fi oricare dintre noi sau apropiat nouă”, a declarat, pentru Libertatea, medicul psihiatru Rodica Năstase.

Manifestările unei persoane cu afecţiuni psihice sunt imprevizibile, de la calm aparent trece brusc la pericol

La metrou și-au pus capăt zilelor mulți oameni, un motiv pentru ca șefii Metrorex să regândească sistemul de securitate, spune medicul.

“Multe persoane au murit în urma unor tentative de suicid la metrou. S-ar putea crede că aceste tragedii ar reprezenta numai o problemă a psihiatriei. În realitate, manifestările unui pacient psihic sunt de multe ori  imprevizibile. Uneori apar «raptusuri», adică manifestări bruște la pacienți aparent calmi, liniștiți”, susţine Rodica Năstase.

“Este de datoria noastră, a tuturor, să facem ceva urgent de astăzi”

Ce s-ar putea face pentru a preveni astfel de pericole? Pe de o parte, cei care se ocupă de sănătatea publică ar trebui să propună autorităților organizarea unor servicii sociale de specialitate, care să monitorizeze atent acești pacienți și care să ia măsuri specifice urgente în toate cazurile în care ar observa semne de decompensare sau de agravare a bolii unui pacient deja diagnosticat cu o afecţiune psihică.

“Aceste servicii medicale ar însemna nu numai tratament, ci şi, în primul rând, prevenție și astfel ne-am simți toți mai apărați. Sigur, înseamnă cheltuieli, dar beneficiul ar fi enorm, inclusiv ar diminua foarte mult riscul unor recăderi care ar necesita reinternări, deci cheltuieli mari”, mai spune medicul.

Psihiatrul Rodica Năstase afirmă că aceste măsuri nu trebuie să se adreseze numai pacienților “periculoși”, pentru că același pacient care e “periculos” azi, după două luni de tratament nu mai este “periculos”, și invers, din calm și liniștit azi, mâine poate deveni un pericol, atât pentru el, cât și pentru cei din jur.

“Toți pacienții cu tulburări psihice grave ar trebui dispensarizați activ atât timp cât recomandă psihiatrul. În același timp, un accent deosebit trebuie pus pe conceptul de confidențialitate în ceea ce privește actul medical în psihiatrie, în România fiind mulți specialiști de seamă, care ar putea lua astfel de decizii.

Pe de altă parte, Metrorex ar trebui să ia măsuri urgente, adică de azi, care să asigure securitatea călătorilor”, mai spune medicul.

Marți, Magdalena Şerban  a ucis-o pe Alina Ciucu, aruncând-o în fața metroului, în stația Dristor 1, după ce cu câteva ore înainte a încercat un gest similar asupra unei alte tinere, la staţia Costin Georgian.

După crima de la staţia de metrou Dristor 1, un alt incident a avut loc vineri 15 decembrie. Polițiștii bucureșteni au prins o femeie care a amenințat o altă femeie la stația de metrou Unirii 2. Agresoarea a fost găsită în zona stației de metrou Pipera, la suprafață, iar după audieri a fost reţinută. Ulterior, alte trei persoane au anunțat la poliție că au fost și ele victimele acestei femei.

Tot vineri, o femeie de 44 de ani a amenințat o tânără cu un cuțit într-un autobuz în Ploiești. Agresoarea este cercetată pentru amenințare și port ilegal de obiecte periculoase.

Cum putem identifica potențialii agresori

Psihologul Libertatea, Cezar Laurenţiu Cioc, susține că agresori precum criminala de la metrou pot fi observați la o privire mai atentă: “Mers dezorganizat, privire dezorganizată sau privirea fixă nejustificată. În cazul acesta, gravitatea a constat în consecință. Acum, la câtă panică socială s-a creat în aceste zile, oamenii vor fi mai atenți”.

Resposabilitatea de a interveni

“Este un fenomen de contagiune socială. Dacă unul sau doi din față sunt șocați de ceea ce se întâmplă, reacția se împrumută. Grupurile, din punct de vedere psihologic, acționează cu mai puțină raționalitate decât în cazul în care ar fi mai puține creiere. A striga la cineva în caz de pericol reprezintă o socializare a ceea ce se întâmplă. Nouă din zece agresori tind să fugă sau să se izoleze cu victimele”, susține psihologul Cezar Laurențiu Cioc.


Citește și:

Primele declarații ale criminalei de la metrou. A spus că regretă și că ar prefera să fie moartă

VIDEO| Ce spun colegii din centrul social despre criminala de la metrou

Criminala de la metrou e internată la psihiatrie. N-a scos un sunet de când a fost arestată

Psihiatru: Cei care au citit postările de pe Facebook ale femeii care a împins o tânără înaintea metroului ar fi putut bănui că nu sunt normale

EXCLUSIV/Criminala de la metrou stă izolată, într-o celulă specială. Camera e capitonată, iar obiectele de mobilier nu au colțuri

VIDEO/Magdalena Șerban a fost expertizată înainte de crima de la metrou. ”Era apatică, nu comunica, dar nu ridica vreo suspiciune”

 
 

Urmărește-ne pe Google News