Andrei (nu este numele său real) s-a plâns psihiatrului său că nu poate suporta suferința cauzată oamenilor de războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei și că s-a gândit la sinucidere pe fundalul revoltelor recente din lume.

„Nu mai pot face față fluxului de „victime și de morți fără sens” i-a scris el lui Pavel Beșciastnov , un psihiatru din Moscova cu peste 20 de ani de experiență.

Discuția dintre medic și pacient a apărut pe canalul rusesc Baza, pe 5 martie.

„Oamenii vor continua să sufere chiar dacă tu mori”, i-a scris Beșciastnov bărbatului cu tendințe suicidare.

Psihiatrul l-a sfătuit ca, în loc să devină „un cadavru fără sens”, mai bine să se sacrifice „pentru binele cauzei” și „să moară cu folos, pentru victorie”.

În urma scandalului declanșat după apariția poveștii pe rețele sociale, Beșciastnov și-a cerut scuze și a susținut că nu a făcut niciun fel de propagandă. El a susținut că „dialogul nu a fost o consultație”, ci o corespondență privată, trunchiată de cei care au făcut-o publică.

Și că, de fapt l-ar fi sfătuit pe rus să renunțe la tentativa de suicid, să încerce să-și găsească un loc de muncă plătit mai bine și să îi ajute pe cei aflați în nevoie.

Nu este clar dacă acest sfat l-a ajutat pe pacient, deoarece acesta nu a mai luat legătura cu medicul.

Numele lui Pavel Beșciastnov apare pe site-ul B17, „site-ul psihologilor ruși profesioniști”, unde sunt trecuți specialiști care oferă consultații pe bază de programări.

În prezentarea lui Beșciastnov se scrie că este un psihiatru și psihoterapeut care a lucrat toate domeniile clinice legate de sănătatea mintală (psihiatrie, psihoterapie, narcologie).

În munca mea, prefer o abordare pe termen scurt, concentrată pe rezolvarea problemei și maximizarea implementării eficiente a soluției. Încerc să ofer unei persoane „cutia sa personală de instrumente” și o învăț cum să le folosească în propriul beneficiu, obiectiv și subiectiv.

Pavel Beșciastnov:


Telverde Antisuicid: Pentru consiliere în situaţii de criză suicidară puteţi contacta Alianţa Română de Prevenţie a Suicidului între orele 19.00 și 7.00, la numărul de telefon 0800 801 200 (apelabil gratuit la nivel naţional din orice reţea) sau prin e-mail, la sos@antisuicid.ro.

Helpline DepreHUB: Pentru sprijin și prim ajutor psihologic puteți contacta hubul antidepresie, primul de acest fel din România, la numărul de telefon 037 445 6420 (apelabil gratuit la nivel național din orice rețea). Linia este deschisă nonstop.

În cazul în care simțiți că sinuciderea este iminentă, apelați de urgență 112.

 
 

Urmărește-ne pe Google News