O profesoară îi dă o ploaie de palme unui elev, întrebându-l „De ce vrei s-o deranjezi pe doamna? De ce?”, și apoi merge furioasă spre un altul, din ultima bancă, căruia îi aplică același tratament. Se întâmpla într-o școală din Borșa, Maramureș, și înregistrarea a fost făcută de un alt elev și publicată de vloggerul Andy Popescu.

Există începând cu anul trecut și o lege a bullying-ului care pedepsește bătăile și umilințele între elevi. Psihologul Keren Rosner crede că ar trebui să se adreseze și agresivității profesorilor. 

Bullying-ul este foarte prezent și e foarte bine că în ultima perioadă s-au luat măsuri legale împotriva lui. Însă bullying-ul este privit în special în relația dintre copii. Dar bullying-ul poate fi și din partea profesorului. Un profesor care ironizează, care agresează fizic sau verbal poate să fie considerat caz de bullying.

Keren Rosner, psiholog:

Psihologul Keren Rosner

Cum se face testarea psihologică

Dar până la a trata efectul, psihoterapeutul crede că de vină pentru faptul că există astfel de profesori în sistem este și testarea psihologică superficială. 

„Acești profesori nu sunt îndepărtați, sunt trecuți dintr-o parte în alta. Varianta cea mai bună ar fi ca testarea psihologică să fie făcută foarte serios pentru că în general este doar o formalitate peste care se trece. Să fie luată în seamă această testare și să excludă în mod concret persoanele care nu au profilul potrivit pentru a rămâne la catedră”, crede specialista.

Sunt frecvente cazurile în care cadrele didactice, acuzate de violență la școală, ajung de obicei înapoi în sistem la o altă școală sau dau în judecată inspectoratul școlar și revin chiar la aceeași unitate de învățământ. 

„Ar trebui să nu existe toleranță pentru această tipologie de dascăli”, spune Keren Rosner.

Potrivit legii, profesorii ar trebui să treacă annual printr-o testare din punct de vedere medical și psihologic. Școlile sunt obligate să încheie contracte pentru aceste servicii de medicina muncii.

„Este un comportament învățat, foarte greu de schimbat”

„Chiar dacă e vorba de un comportament izolat, ceea ce nu prea cred în cazul de față, ar fi bine să se intervină într-un mod radical, fără toleranță și fără să se creadă în promisiunile profesorului că nu se va mai întâmpla” mai spune Keren Rosner.

Pentru că deja este un comportament învățat, este un răspuns probabil la îndemână și automat și va fi foarte greu pentru el să-și schimbe aceste reacții. Sau, dacă le va schimba, va fi pentru o perioadă scurtă și va reveni la ele.

Keren Rosner, psiholog:

Copilul bătut azi, adultul docil de mâine

În plus, consecințele pentru copii sunt pe termen lung: 

„Dezvoltă o frică excesivă în ceea ce privește școala și tot ce este asociat procesului de învățare. Probabil că aceste agresiuni, pe lângă faptul că generează sentimente de rușine, de umilire în fața colegilor, pe termen lung inhibă copilul și mulți copii ajung să nu aibă curajul să își exprime punctul de vedere. O să devină probabil niște copii inhibați care își restrâng comportamentul la așteptările celorlalți fără să fie capabili să se exprime verbal, comportamental.”

Ministra Educației Monica Anisie a cerut Inspectoratului Școlar Maramureș să demareze o anchetă în cazul profesoarei din Borșa. „Cu toții trebuie să reacționăm ferm și imediat, cu toleranță ZERO la violența în școli”, a scris ministrul Educației pe Facebook.

 
 

Urmărește-ne pe Google News