“Știți ceva, idioatelor, dacă nu vă place, cărați-vă dracului!” au fost cuvintele care au ieșit din gura unui patron de origine britanică, proprietar al unei fabrici de materiale textile din localitatea Păulești, județul Prahova. “Unde este spiritul de gentleman britanic?”, s-au întrebat, la auzul acestor vorbe, angajatele venite în grup pentru a-și lua salariile.

Da, ați citit bine, aceste cuvinte erau adresate unor doamne între 18 și 50 de ani. Indiferent care ar fi fost motivul, adresarea unor astfel de cuvinte de către un domn unor doamne e greu de înțeles. Iar apelativele umilitoare au continuat: “Animalelor, țărăncilor, dezgustătoarelor și idioatelor!”.

Se pare că motivul vorbelor grele a fost faptul că angajatele au protestat față de întârzierea plății salariului. Patronul nu li s-a adresat în limba română și a avut nevoie de o altă femeie aflată pe post de translator. Aceasta a fost la rândul ei vizibil deranjată de cuvintele englezului, pe care nu le-a tradus explicit, ci a încercat să fie totuși respectuoasă cu angajatele. Acestea au înțeles însă invectivele. Totuți, teama că vor fi concediate le-a deteminat să nu răspundă cu aceeași monedă.

De unde provine această nevoie de a îl umili pe cel față de care simți că ai o pozitie de putere într-o firmă aflăm de la psihologul Libertatea, Cezar Laurențiu Cioc.

“Românii fac rabat de la demnitate pentru a-și plati facturile”

Vizionând filmarea acestor scene uluitoare, se simte că nu este prima oară când asemenea discuții au loc în acest caz particular, cuvintele jignitoare fiind spuse fără jena primei rostiri. Din perspectivă psihologică, atât pentru patronul din acest caz, cât și pentru cei mai mulți antreprenori care au angajați români este foarte convenabilă relația de muncă de tip sclav-stăpân. Românii fac rabat de la demnitate pentru a își plati facturile, compensând printr-un orgoliu supradimensionat în viața personală. Așa se explică de ce prin corporații angajații au o atitudine servilă față de șefi, iar când ajung acasă își varsă frustrarea pe cei apropiați, susține psihologul.

Patronii merg pe mentalitatea “Stoarce angajatul de tot ce are de oferit apoi schimbă-l “

“În România, patronii mizează foarte mult pe teama angajaților de a-și pierde locul de muncă, dar și pe existența forței de lucru multă și ieftină. Acestea sunt motivele pentru care șefii își permit să trateze subalternii cu lipsă de respect. Prin corporații se pot întâlni frecvent – și uneori fără motiv întemeiat – reacții menite să-i umilească pe subaltern. În țările civilizate, marii angajatori au înteles că un angajat este cu atât mai productiv, cu cât este mai mulțumit de colectivul de lucru, de el însuși, de modul în care e tratat și de raportul corect dintre muncă și pachetul salarial. La români încă se pune accent pe cultivarea fricii de concediere și pe minimizarea importanței drepturilor angajatului, este de părere specialistul.

Soluția este să ai cât mai multe opțiuni din punct de vedere profesional

“Acceptă un tratament umilitor angajații care simt că nu au alte oportunități de muncă. Soluția este să ai cât mai multe opțiuni din punct de vedere profesional, dar și dispoziția sau curajul personal de a căuta un climat profesional care să te reprezinte. Ține de evoluția ta personală, de cât de mult vrei de la tine, de orizonturile tale aptitudinale. Femeile din cazul firmei prahovene simt că nu au de ales, că trebuie să accepte umilințele șefului care speculează lipsa lor de alternative în viață. Sfatul meu pentru toată lumea este următorul: nu rămâneți toată viața angajați servili ai unui șef abuzator, ci investiți în cunoaștere, în studii, în aptitudini, în atitudini! Nu sunt doar vorbe, ci lucruri care vă pot schimba viața”, crede Cezar Laurențiu Cioc, psiholog la Institutul de Cercetare și Dezvoltare a Potențialului Uman din București.

Cezar Laurențiu Cioc, psiholog la Institutul de Cercetare și Dezvoltare a Potențialului Uman din București


Povestea lui Adrian Ciureanu, eroul care a salvat o femeie și un copil în Mangalia. Tânărul s-a înecat la 31 de ani


 

 
 

Urmărește-ne pe Google News