Psihologii spun că oamenii se încadrează cam în 6 stiluri diferite de mariaj:
- Amanți
- Prieteni
- Parteneri financiari
- Companion la drum lung
- Vecini de apartament
- Co-părinți
Acuma, fiecare își dă seama din cuvintele de mai sus cam pe unde se încadrează. Co-parentalitatea înseamnă că nu mai este cine știe ce scânteie amoroasă, dar că rămânem părinții copiilor și ne dedicăm lor. Companionii sunt cei care merg la film și la piață împreună și cam atât, activități oricum mai interesante decât cele pe care le au vecini i de apartament…
Identificarea stilului sau formei în care s-a stabilizat relația ta e importantă dacă vrei să schimbi ceva.
Să fim sinceri, câți dintre noi pot spune măcar că știu unul sau două cupluri care au păstrat scânteia de la început? Stilul de „amanți“ e destul de greu de păstrat și de gestionat. Mama natură pur și simplu nu lasă creierul uman să simtă multă vreme pasiunea. Pasiunea este costisitoare cu energiile noastre psihice. Dacă am petrece tot timpul visând la iubitul sau iubita nou cucerită, păi atunci nu am mai face chiar nimic. Cine a fost îndrăgositit știe cât de greu este să te concentrzi să faci ceva anume atunci când în minte îți apare personajul cu pricina. Nu poți face uneori nici cele mai mici gesturi cotidiene fără să te gândești la el ori la ea. Dragostea romantică e făcută să dureze cât să ne cuplăm, bărbați și femei, și să concepem un copil căruia să îi asigurăm supraviețuirea.
Deci mai probabil este că vom ajunge la co-părinți sau de ce nu, vecini de apartament. Să nu ne pierdem umorul însă! Adevărul este însă că partenerii care reușesc să păstreze prietenia unul pentru celălalt alcătuiesc alianțe mai stabile. Dacă soția sau soțul este prietenul tău cel mai bun, atunci nu vei mai dori să-l ataci pentru că nu a dus gunoiul sau nu a spălat copiii. Vei fi mai tolerant și mai înțelegător. Vei fi mai dispus să investești umor în micile accidente ale vieții și vei ține mai mult la acea relația care îți oferă confort afectiv. Chiar dacă cel sexual e cam pe ducă…
Morala? Încercați să fiți prieteni. Aveți numai de câștigat. Copiii voștri vor crește într-o atmosferă calmă, veți fi mai puțin stresați, veți cultiva simțul umorului și veți întreține o relație de cuplu mai frumoasă.
Articol realizat de Iuliana Alexa, redactor șef PSYCHOLOGIES România
Îi puteți scrie Iulianei Alexa la: iuliana.alexa@ringier.ro
Trimite celor dragi mesaje de Anul Nou 2025, iar pentru cei sărbătoriți pe 1 ianuarie, vezi urări de Sfântul Vasile 2025!