Campania electorală a intrat pe ultima sută de metri. Deşi în scurt timp se vor deschide cabinele de vot pentru alegerile locale, iar alegerea edililor se va face într-un singur tur, în mintea majorităţii românilor se află întrebarea cetăţeanului turmentat al lui Caragiale: Eu cu cine votez?
Conform psihologului nostru, românii au găsit răspunsul la întrebarea opusă: Eu cu cine NU votez? În opinia specialistului este prima oară când românii nu vor mai vota candidaţi cu probleme penale. Pentru a le uşura alegerile românilor, procurorii DNA au descins la mai multe primării şi consilii judeţene în plină campanile electorală.
“Românii au înteles în sfârşit că nu mai pot vota candidaţi care de-a lungul timpului au tratat instituţia primăriei sau a consiliului local/judeţean ca pe propria ogradă. Unii fie sunt condamnaţi în primă instanţă, alţii au procese pe rol pentru abuz în serviciu, luare de mită, trafic de înfluenţă, infracţiuni soldate cu prejudicii de milioane de euro. Unele partide, înţelegând asta, şi-au retras chiar în mod repetat candidaţii penali într-o încercare disperată dar lăudabilă de a nu-şi păta imaginea. Realitatea e că în trecut românii nu cunoşteau exact căt de certaţi cu legea erau edilii lor, de aceea îi votau în mod repetat. DNA-ul face o treabă minunată din punct de vedere sociologic. Deşi e doar un beneficiu adiacent, demascarea corupţiei ca şi flagel oferă informaţii despre persoanele corupte iar romănii vor alege sa NU le mai voteze“, susţine specialistul.
“Ce bine era pe vremea lui Stalin….pentru că eram tineri!”
“Desigur că mai sunt şi persoane care au un soi de rezistenţă la schimbare şi tind să acorde trecutului valenţe pozitive din cauza prezentului nemultumitor. Aceste persoane vor continua să voteze conform regulilor trecutului. Ei sunt oamenii care tind să spună Ce bine era pe vremea lui Stalin….pentru că eram tineri! Cu alte cuvinte, cu cât mai greu le este acum, cu atât tind să creadă că în trecut (când era chiar şi mai rău) lor le era mai bine. Din acest motiv unii dintre ei vor mai vota poate vechii candidaţi certaţi cu legea. Ei ar trebui să ştie că odată intrat la închisoare în timpul mandatului, alesul corupt lasă scaunul gol şi se vor face noi alegeri plătite din bugetul local…adică din banii lor”, a încheiat Cezar Laurenţiu Cioc, psiholog la Instititul de Cercetare si Dezvoltare a Potenţialului Uman din Bucureşti.