Principalele declarații ale psihologului Daniel David:
- Este o încercare deșteaptă, nu disperată.
- Dacă vii și folosești o strategie prin umor, se generează o serie de emoții pozitive. Ironia te face să te uiți la lucruri la care altfel nu te-ai uita și nu ai fi dispus să le asumi.
- A fost foarte bine gândit ce au făcut germanii.
- Un astfel de mesaj ar putea prinde și în România. Mecanismele minții sunt aceleași. Dacă guvernul ar vrea să facă asta, ar avea un impact mare. Nu este târziu, încă se poate.
- Trebuie să ne adresăm populației cu strategii diverse, în funcție de cum sunt împărțiți oamenii, educați, mai puțini educați etc.
- Noi avem tendința să exagerăm negativul. E clar că lucrurile nu merg bine, dar chiar în situația asta, lucrurile nu sunt catastrofale comparativ cu alte țări.
- Dacă mereu exagerăm negativul, nu putem veni cu soluții deștepte.
În Germania, care a depășit 800.000 de cazuri de coronavirus și se apropie de 13.000 de decese, un videoclip care îi îndeamnă pe tineri să-şi facă datoria patriotică în războiul împotriva COVID-19 stând acasă şi lenevind pe canapea a ajuns la milioane de vizualizări pe internet.
Dacă înainte de pandemie, tinerii erau sfătuiți să facă mult sport, să mănânce sănătos și să aibă o viață activă pentru echilibrul psihic, acum au ajuns să petreacă mai mult timp online și se simt mai singuri. Studiile arată că izolarea și inactivitatea din pandemie generează mai multe probleme la nivel emoțional și cei care stau mult timp în izolare trec mai ușor de la îngrijorare la panică.
Emisiunea Adriana Nedelea LA FIX poate fi urmărită de la ora 11.00 și de la ora 13.00, pe site-ul Libertatea și pe pagina de Facebook.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro