Pe parcursul intervenției televizate, care a durat aproape o oră și jumătate, ministrul s-a contrat cu jurnaliștii prezenți la fața locului, a amenințat cu plecarea, a transpirat abundent la față, a citit în permananență de pe hârtie și nu a răspuns întrebărilor insistente ale ziariștilor, ba chiar a încercat din răsputeri să ignore intervențiile lor. Ce a transmis verbal și nonverbal, prin atitudine și comportament ministrului Justiției, aflăm de la psihologul Libertatea, Cezar Laurențiu Cioc.

Psihologul Libertatea, despre discursul lui Tudorel Toader: “E un joc de putere”

Din perspectivă psihologică, intervenția televizată a lui Tudorel Toader a prezentat public atitudinea unui om centrat strict pe transmiterea unui mesaj scris. Prima observație care reieșit din atitudinea ministrului a fost aceea de iritare în prezența jurnaliștilor. Din punct de vedere psihologic, această iritare, lipsa răbdării, cât și transpirația abundentă a ministrului sunt semne de nervozitate – semne care nu au făcut decât să întărâte și mai mult media.

Circul cu podiumul, cu plasarea microfoanelor sau poziționarea jurnaliștilor a fost o modalitate a ministrului de a se detensiona. Iar amenințarea cu plecarea arată nevoia unei poziții de putere pe care ministrul o dorește în relație cu presa.

FOTO: VLAD CHIREA

Tudorel Toader a citit în permanență de pe hârtii, din notițele sale. Nu a avut momente de discurs liber – spre deosebire de șefa DNA, Laura Codruța Koveși, care în timpul conferinței de săptămâna trecută a procedat exact invers.

Tonul vocii lui Toader a denotat furie interioară stăpânită cu greu. Din retorica ministrului Justiției, se simte faptul că percepe demersul său de demitere a procurorului-șef DNA ca pe o provocare profesională sau ca pe un joc de putere, nu ca pe o convingere.

Ambele tabere zugrăvesc realitate în alb și negru

“Psihologic vorbind, atât DNA, cât și Ministrul Justiției zugrăvesc realitatea doar în alb și negru. Fiecare accentuează argumentele convenabile și ignoră hibele propriei cauze. E o tehnică de argumentare de tip totalitar, prin care ambele tabere își fidelizeză simpatizanții.

Ambele instituții uită că românul obișnuit vrea și luptă anticorupție, și corectitudine din partea procurorilor, în același timp, fără ca ele să se excludă reciproc. PSD să nu uite că anterior venirii în funcție a lui Daniel Morar și a Laurei Codruța Koveși la DNA, anticorupția în Romania nu exista, iar demnitarii corupți se percepeau Dumnezei pe pământ și nu luau legea în serios. De celalată parte, procurorii nu trebuie să cadă în mrejele puterii discreționare și, cel mai important, să se asigure că nici un nevinovat nu va plăti pentru infracțiunile altcuiva”, explică specialistul Libertatea.

Analiza personalității lui Tudorel Toader

Tudorel Toader – spune psihologul Libertatea, Cezar Laurențiu Cioc – este un om uns cu absolut toate alifiile mediului de justiție. E o persoană care se poate încumeta să te convingă, cu argumente minuțioase, de idei contrare. Experiența îi dă abilitatea de a convinge pe cineva că soarele este pe cer la 12 noaptea, dacă asta este în interesul cauzei. E o abilitate foarte rară a unui avocat sau procuror și denotă orientare spre eficiență și detalii fine.

Dacă s-ar fi alfat în tabăra celalată, a DNA, Toader ar fi susținut cauza respectivă cu argumente și mai detaliate și convingătoare. Psihologic vorbind, este un om cu mai multe paliere morale și urcă sau coboară între ele în funcție de cauza pe care o susține. Nimeni din PSD nu percepe justiția în atâtea nuanțe ca Tudorel Toader. Un om cu experiența sa se poate juca cu argumentele oferite publicului, în funcție de tabăra pe care o reprezintă. Are o capaciate specifică avocaților americani de a evidenția argumentele benefice cauzei sale și de anula argumentele părții adverse. De aceea PSD îl valorizează atât de mult. Mai mult decât atât, este un om care nu are probleme cu legea, iar asta îi face pe simpatizanții partidului său să îl perceapă drept credibil.

Este și un strateg bun, pentru că a ales să facă anunțul declansării procedurii de demitere a șefei DNA într-o seară de joi cu vreme geroasă, cu ploi și ninsori abundente, care descurajeză ieșirile spontane, în număr mare, la protest al mișcării #rezist.

Va fi demisă Koveși?

Foarte puțini români cunosc legea. În urma discursului ministrului Justiției, simpatizanții PSD au înțeles că șefa DNA a fost revocată din funcție și s-au bucurat, iar simpatizanții Laurei Codruța Koveși care au înțeles același lucru s-au supărat și au protestat. NU este așa. Președintele României are ultimul cuvânt. După legislația în vigoare, doar Klaus Iohannis poate demite procurorul-șef al DNA ori procurorul general al României, la propunerea ministrului justiției. Administrația prezidențială a declarat că va face o cercetare amănunțită a raportului ministrului justiției.

“În cazul în care președintele Iohannis refuză demiterea procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Koveși își va păstra funcția, în ciuda declanșării procedurii de demitere, iar PSD va fi nevoit să se răfuiască direct cu președintele. Psihologic vorbind, până în acest moment, declanșarea procedurii de demitere este mai mult un foc de paie și un joc de imagine decât o realitate producătoare de efecte”, crede psihologul Libertatea.

Psihologia discursurilor de convingere a maselor. Analiză comparativă Tudorel Toader / Laura Codruța Koveși

Discursul ministrului Justiției vine la câteva zile după conferința de presă a procurorului-șef DNA, Laura Codruța Koveși. Cea mai eficientă analiză a discursurilor și comportamentelor, din punct de vedere psihologic, este cea comparativă.

  1. Tudorel Toader a citit discursul în întregime de pe hârtie. Koveși a avut momente de discuție liberă.
  2. Tudorel Toader a ignorat jurnaliștii, a amenințat cu plecarea din fața lor și s-a aflat în conflict cu ei. Koveși s-a pus la dispoziția jurnaliștilor și a răspuns la toate întrebările acestora.
  3. Tudorel Toader a ales transmiterea informației sub formă de monolog. Koveși a optat pentru varianta dialogului și a interacțiunii de tip întrebare-răspuns.
  4. Chipul lui Tudorel Toader a fost foarte transpirat. Koveși nu a avut această problemă.
  5. Discursul lui Tudorel Toader a făcut referire strict la persoana și activitatea doamnei Koveși. Discursul șefei DNA nu a vizat informații legate de ministrul Justiției, ci de lupta anticorupție în general.
  6. Retorica ministrului justiției a trădat nervozitate și iritare. Laura Codruța Kovesi a vorbit fără implicări emoționale.

Psiholog Cezar Laurențiu Cioc, specialistul Libertatea


Tudorel Toader, despre demiterea Laurei Codruța Kovesi. „ Tot ce am vorbit aseară e absolut valabil. Mai departe urmează procedura”

Kovesi anunță că va răspunde punctual acuzațiilor lui Tudorel Toader. Prima reacție a șefei DNA după ce ministrul a cerut revocarea sa

Dacian Cioloș, despre propunerea de revocare a Laurei Codruța Kovesi: „Nu știu cum se va termina acest circ periculos”

 
 

Urmărește-ne pe Google News