Victoria Trandafirescu, o femeie internată la spitalul de Psihiatrie Alexandru Obregia, a dispărut din spital în urmă cu șase zile. Miercuri, femeia, care suferea de schizofrenie paranoidă, a fost găsită moartă în curtea spitalului.
„Schizofrenia paranoidă este o tulburare psihotică gravă și cea mai frecvent întâlnită formă de schizofrenie. Este caracterizată de pierderea contactului cu realitatea, de stări delirante de persecuție și de halucinații. Din simptomatologie mai poate face parte și pierderea orientării spațio-temporale.
Schizofrenia paranoidă nu poate duce însă la moarte subită. De aceea, e puțin probabil ca această boală să fie cauza morții femeii internate la spitalul Obregia.
Cu toate acestea, capacitățile femeii în cauză de a discerne că are nevoie de ajutor erau aproape nule. Chiar dacă se simțea rău, ea nu conștientiza pericolul. Abilitățile ei de contact social erau extrem de reduse. Rămâne să aflăm cauza decesului și atunci vom ști dacă rămânerea ei în cadrul unității spitalicești ar fi evitat tragedia”, spune psihologul Libertatea, Cezar Laurențiu Cioc.
Ce este schizofrenia
„Schizofrenia este o tulburare mintală organică – adică este generată de însăși chimia creierului. Pentru a fi diagnosticată e nevoie de o observație atentă din partea medicului, pe o durată de cel puțin 6 luni.
Conform tratatelor de specialitate, pacientul trebuie să prezinte două sau mai multe dintre următoarele simptome: halucinații, dezorganizarea limbajului, idei delirante, comportament total dezorganizat sau catatonic. Halucinațiile sunt de tip auditiv – pacientul aude voci. Mai există gânduri ireale care desprind complet pacientul de realitate și îl determină să trăiască închis în propriile sale iluzii și să acționeze irațional. Vorbirea dezorganizată implică folosirea de cuvinte fără sens și oprirea bruscă în mijlocul unei fraze. Mișcările și mersul sunt haotice și necoordonate. Schizofrenia poate fi de mai multe tipuri: paranoidă, dezorganizată, catatonică, nediferențiată și reziduală.
Tratamentul medicamentos se face cu antipsihotice prescrise de medicul psihiatru. Pe lângă acestea, se mai pot face sedințe de psihoterapie cognitiv-comportamentală. Acestea reduc simptomele, dar nu vindecă boala. Schizofrenia este ca diabetul: poți trăi relativ normal cu ea, dacă îți iei cu rigurozitate medicamentele. Dacă medicația este ignorată, se schimbă raportul dintre neuromediatorii și neurotransmițătorii din creier și simptomele reapar. Totul ține, în cazul acestei boli, de chimie cerebrală și nu de voința pacientului de a se schimba”, ne mai spune Cezar Laurențiu Cioc.
Psiholog Cezar Laurențiu Cioc, specialistul Libertatea