Din punct de vedere psihologic, pesrsonajele negative din filme, cărţi, poveşti sau chiar din viaţa reală de zi cu zi, au stârnit mai multă fascinaţie decât personajele pozitive. Ce-ar fi fost Făt-Frumos dacă nu ar fi existat Zmeul? Ce viaţă ar fi avut Harap-Alb în lipsa Spânului? Atât copiii cât şi adulţii au o curiozitate şi o admiraţie ascunsă faţă de personajele care se opun, care nu respectă convenţiile şi au o atitudine care provoacă. De aceea, în viaţa reală, femeile se îndrăgostesc mai intens de bărbaţii cu atitudine de zmeu, deşi toată viaţa l-au căutat pe Făt-Frumos, iar bărbaţii sfârşesc tot cu Vrăjitoarea cea Rea, care provoacă mai mult decât cuminţenia Ilenei Cosânzeana. Americanii au ştiut să profite de această fascinaţie a minţii umane la adresa personajelor negative, iar Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor este una dintre cele mai animate şi aşteptate din an.

Monstruleţi, fantome, strigoi, mumii, vrăjitoare, schelete, vampiri şi vârcolaci fac oamenii să se apropie mai mult unii de alţii

Sărbătoarea de Halloween presupune la americani două mari tradiţii. Prima este costumaţia, iar a doua este umblatul din casă în casă cu “Ne daţi ori nu ne daţi”.  Cea din urmă este specifică exclusiv copiilor. Costumaţi în monstruleţi, fantome, strigoi, mumii, vrăjitoare, schelete, vampiri şi vârcolaci, copiii interacţionează mai mult între ei decât în restul anului, lăsând la o parte smartphone-urile, tabletele, laptopurile şi viaţa virtuală pasivă. Din punct de vedere psihologic, această favorizare a interacţiunii directe între oameni este foarte benefică. Un echivalent al mersului din casă în casă la români este Sorcova. În Statele Unite, copiii costumaţi în personaje de Halloween, merg din casă în casă şi spun Dacă nu ne daţi dulciuri, vă vom juca o farsă (n.r Trick or treat). Este un fel de echivalent al lui Ne daţi or nu ne daţi de Moş Ajun.

De Haloween, adulţii redevin copiii care au fost cândva

În ceea ce îi priveşte pe adulţi, aceştia îşi manifestă creativitatea costumându-se în personaje negative de poveste. Corporaţiile organizează petreceri cu temă de Halloween, barurile şi cluburile sunt pline de petrecăreţi îmbrăcaţi precum Frankenstein, Dracula şi tot felul de alte personaje. Din perspectivă psihologică, unul dintre cele mai importante efecte ale sărbătorii de Halloween este că ajungi să ptereci mai mult timp cu copilul tău. Fie că îi citeşti poveşti, că îi explici cum e cu binele şi răul, că goliţi împreună dovleci care vor deveni cap de strigoi sau vă jucaţi de-a vânătorii de fantome, toate acestea reprezintă atât timp de calitate cu copilul tău căt şi o întoarcere a ta ca adult la anii propriei tale copilării. E o validare a faptului că ai păstrat viu copilul care ai fost cândva şi modul de viaţă flexibil, creativ, jucăuş, dezinteresat material, axat pe suflet şi nu pe obligaţii sociale. A da în mintea copiilor e un lucru benefic uneori pentru un adult…Halloween-ul fiind un astfel de moment.

psiholog Cezar Laurentiu Cioc


INTERVIU EXCLUSIV cu fiica ucigașului Mihaelei Runceanu, la 28 de ani de la crima care a zguduit România

 
 

Urmărește-ne pe Google News