Venirea primăverii schimbă modul în care se simt oamenii. Chiar dacă, într-o primă fază, cea de adaptare, trecerea de la frig, zăpadă și zile mohorâte la căldură, soare, pomi înfloriți și ciripit de păsări poate declanșa mici dezechilibre psiho-fiziologice, numite generic astenie de primăvară, după o mică perioadă de acomodare, psihicul și fizicul răspund pozitiv noului anotimp.
Zilele devin mai lungi, lumina solară este mai mult timp prezentă, temperaturile cresc și toate acestea, cumulate, dau un sentiment de revitalizare, de primenire profundă și de revenire la viața activă. Simți nevoia să petreci mai mult timp în aer liber, simți cum soarele alungă orice gând negativ, dimineața te trezești cu mai multă ușurință, iar la muncă parcă ai mai multă eficiență și dai randament cum n-ai făcut-o toată iarna!
Psihologul Libertatea, despre influența primăverii asupra psihicului. Este un anotimp propice iubirii!
Nu se poate să nu fi simțit și tu cum ți s-a schimbat atitudinea, odată cu schimbarea anotimpului. Ești mai deschis la nou, la interacțiune, la cunoaștere și la a-ți trăi viața din plin. Primăvara are această calitate – sau caracteristică: de a le reda oamenilor pofta de viață. Iar Freud numea această poftă de viață libido. Contrar convingerilor generale, libidoul nu se referă strict la sex. Acesta este un apetit de viață în general, presupune sănătate fizică, energie socială, entuziasm, sentiment autentic de bucurie că trăiești și, desigur, sexualitate.
Creșterea poftei de viață primăvara nu e valabilă doar în cazul oamenilor, e catacteristică întregii naturi. Este perioada în care copacii se îmbracă în frunze și flori, animalele ies din hibernare și se înmulțesc, apar primele flori, pământul rodește. Primăvara, viața însăși revine… la viață! Este vorba de o revitalizare celulară – celulele intră într-un optim funcțional, după ce gerul iernii și lipsa luminii solare din anotimpul rece au predispus organismul la o activitate redusă, similară întrucâtva hibernării. Primăvara te simți ca și cum ți-ai fi încărcat bateriile bunei dispoziții. E ca un doping natural pentru organism – de aceea, libidoul este crescut.
Primăvara are un efect pozitiv și asupra sentimentelor: după ce, în timpul iernii, ai fost interesat puțin spre deloc de planul emoțional, acum simți nevoia să interacționezi mai mult, să-ți arăți iubirea, dacă ai cui, sau să-ți cauți jumătatea, dacă ești singur. E un anotimp propice îndrăgostirii. Acum, cei mai creativi și mai deschiși la minte simt nevoia de iubire romantică, de un partener alături de care să descopere lumea, cu care să împărtășească sentimente și hobby-uri și cu care, desigur, să facă dragoste. Pofta de sex crește pe măsură ce cresc și gradele din termometru…
Și în trecut, primăvara se intensifica dorința sexuală
Acest mers al naturii e de când lumea, și în trecut, cu sute, chiar mii de ani în urmă, frigul iernii inhiba sexualitatea, iar venirea primăverii simboliza revenirea la… pofta de iubire fizică. De cum se încălzea vremea și oamenii renunțau la hainele groase și grele, bărbații reîncepeau să observe frumusețea femeilor, pe care le cam ignoraseră pe timpul iernii, și își recăpătau apetitul pentru contact fizic.
Deși oamenii – și delfinii, dar și unele primate – au instinct sexual permanent, adică pot face dragoste pe tot parcursul anului, iarna, acest instinct este diminuat, din cauza frigului. Primăvara și vara, oamenii fac mai multă mișcare, au mai multă activitate fizică și, în consecință, crește nivelul testosteronului, hormon parțial responsabil cu dorința sexuală, atât la bărbați, cât și la femei.