O va demite sau nu președintele pe Laura Codruța Kovesi? Decizia presupune o analiză atentă a costurilor și beneficiilor pentru Klaus Iohannis. Chiar dacă vorbesc puțin, sașii gândesc în detalii amănunțite, iar Iohannis nu face excepție. Iata dintre ce variante poate alege șeful statului.
- Va emite decretul de revocare și va îndepărta din funcție pe procurorul-șef DNA
Dacă va alege să emită decretul de revocare a Laurei Codruța Kovesi, va reedita expresia “Am ales să dau PSD încă o șansă”. Va fi o atitudine de resemnare care îl va costa din punct de vedere electoral. Cei care l-au votat vor considera înlăturarea șefei DNA un non-combat, o pasivitate a președintelui. Psihologic vorbind, votanții săi ar prefera să îl vadă luptându-se. De cealaltă parte, va primi din partea membrilor PSD aprecieri și mulțumiri ironice exprimate pe tonul folosit de învingător către învins. În această situație, Laura Codruța Kovesi va căpăta o imagine de martir care ar putea avea greutate în cazul în care aceasta va dori să candideze vreodată la o funcție în stat.
- Va emite decretul de revocare, dar va continua cu același procuror-șef al DNA ca interimar
Cel mai important aspect psihologic în politică este să îți atingi scopul. În această situație, scopul președintelui Iohannis nu este să se poziționeze contra Curții Constituționale sau majorității parlamentare ori să facă demonstrații de opoziție. Dacă scopul său se păstrează și nu dorește îndepărtarea de facto din funcție a Laurei Codruța Kovesi, va emite decretul de revocare, dar va continua cu același procuror-șef ca interimar, dacă va avea girul procurorului general al României și avizul CSM. Va fi exact ca în cazul lui Daniel Horodniceanu; acesta, în ciuda propunerilor ministrului Justiției, care a trimis către CSM o altă propunere, a rămas la șefia DIICOT ca interimar pentru 6 luni. Din punct de vedere electoral, Iohannis va da impresia că a împăcat și capra, și varza. Nici nu va crește, nici nu va scădea în sondaje.
- Nu va emite decretul de revocare
Dacă nu va emite decretul de revocare și va declara public acest lucru, expunând și motivele refuzului, va fi atacat dur de adversarii politici, care vor marșa pe faptul că președintele nu respectă deciziile CCR și, implicit, nici pe cele ale Constituției României. La suspendarea lui Klaus Iohannis din funcție nu se va ajunge, însă refuzul va constitui un motiv de hărțuire permanentă a șefului statului de către majoritatea parlamentară. În acest caz, Iohannis își va fideliza și mai mult electoratul existent.
- Va amâna la nesfârșit decizia, motivând că încă o analizează
În acest moment, nici Constituția, nici vreo altă lege a țării nu prevede un timp limită în care președintele să ia o decizie referitoare la hotărârea CCR, nici eventuale sancțiuni. Cu alte cuvinte, președintele ar putea amâna luarea unei decizii, motivând că analizează încă situația. Astfel, se poate ajunge în 2019 tărăgănând, iar mandatul procurorului-șef al DNA va expira de la sine. Psihologic vorbind, este un joc murdar, însă eficient.
- Va solicita un referendum în care decizia CCR să fie comparată cu voința poporului
O altă metodă de tergiversare este cea a referendumului. Organizarea acestuia necesită timp, iar în tot acest timp, procurorul-șef al DNA și-ar păstra funcția. Din punct de vedere psihologic, Iohannis va căpăta un mai mare capital de imagine făcând asta, pentru că le deleagă oamenilor o responsabilitate uriașă și le arată astfel că are încredere în ei să facă o alegere dificilă. Este și o metodă bună de eschivare în luarea unei decizii cu mare impact.
EXCLUSIV/ Mama copilului care și-a ucis bunica nu s-a mai întors în ”casa groazei”