„Există oameni pe care un divorţ îi destabilizează în mod grav. Poliţistul din acest caz, fie a avut discernământ în acel moment şi a vrut să îşi pedepsească soţia provocând durere prin moartea copilului, fie nu a avut discernământ şi a cazut pradă unui episod psihotic tranzitoriu. Acesta se referă la pierderea totală a legăturii cu realitatea. Nu există control raţional al propriilor acţiuni iar persoana nu mai ştie ce face şi nu conştientizează gravitatea faptelor sale.
La poliţisti este foarte periculos acest episod psihotic tranzitoriu, pentru că ei au acces la armă, iar acest acces facilitează săvârşirea unei fapte ireversibile pe fondul lipsei temporare de discernământ. Testele psihologice aplicate relevă mai mult aptitudinile profesionale specifice precum intuţia, capacitatea de deducţie, inteligenţa necesară descoperirii infractorilor etc. şi mai puţin echilibrul afectiv de lungă durată.
Echilibrul afectiv este măsurat de testul psihologic exclusiv în momentul testării. Ulterior însă pot apărea în viaţa persoanei evenimente care să tulbure acest echilibru afctiv.
În acest caz particular, separarea de soţie şi divortul au fost asemenea evenimente”, a încheiat psihologul Cezar Laurenţiu Cioc.
CITEȘTE ȘI: