“Hai să ne împăcăm! Doar vine Crăciunul!” se poate auzi în acestă perioadă din gura românilor din sate, oraşe sau diaspora. Pe unde mergi, nu se poate să nu auzi un colind românesc iar mii de beculeţe colorate împodobesc totul în jur lăsând în urmă atmosferă de sărbătoare. Chair şi în România, parcă oamenii nu mai au pe stradă acele feţe posomorâte, obosite sau chinuite de greutăţile vieţii şi de inechităţile sociale. Târgurile si concertele cu tematică de Craciun adună laolaltă mai mulţi oameni decât alte manifestări artistice de pe parcursul anului .Cum se explică din punct de vedere psihologic spiritul Crăciunului aflăm de la Psihologul Libertatea.
“Crăciunul este un teambuilding spiritual”
“Pentru românul obişnuit, Crăciunul este perioada din an cu cele mai puţine certuri. De Crăciun, oamenii au şi în societate acea stare pe care o ai când te urci în avion şi toată lumea îti zâmbeşte, este politicoasă şi serviabilă astfel încât ai şi tu aceeaşi atittudine prin forţa lucrurilor. Uiţi de micile răfuieli, de orgolii, de adeversităţi tocmai pentru că simţi şi la ceilalţi disponibilitatea de a o face. Poate că nu ţine mult această atitudine dar e un început. Chiar dacă unii nu uită de adversităţi, ei nu se mai confruntă direct ci se delimitează temporar de orice divergenţe . La birou nu mai este aşa de mare presiune pe productivitate în perioada Crăciunului, firmele dau petreceri de sezon iar toate astea duc la o apropiere afectivă între oameni. Crăciunul este un teambuilding spiritual!” susţine psihologul
Ştefan Bănică, Ştefan Hruşcă sau Fuego şi-au asociat numele cu ideea de Crăciun
“Românii iubesc atmosfera de Crăciun mai intens decăt restul europenilor şi aleg să participle direct la ea. Tot noi românii avem cele mai multe colinde dintre toate ţările U.E dar şi cei mai ascultaţi colindători profesionişti. Stefan Hruşcă sau Fuego şi-au axat în mare parte cariera muzicală pe colinde menite să sensibilizeze sufletele românilor. Sălile de concert pline sunt un indicator al faptului că românul devine un alt om de Crăciun. Dacă asociezi noţiunile de Crăciun şi muzică, de departe numele care vine în mintea românilor, este cel la lui Ştefan Bănică jr., cel care, după 20 de ani de concerte cu tematică de Crăciun, încă ridică în picioare mii de oameni la Sala Palatului. Construit pe structura artisitică a lui Elvis, Bănică nu are echivalent de stil nici la noi, nici in Europa, e practic singurul care cântă despre Crăciun dar nu colinde. Din punct de vedere psiho-social adevăratul beneficiu al concertelor cu mesaje de Crăciun sau al târgurilor de sezon, este că le oferă motive de bucurie în special oamenilor simpli care nu prea au avut de ce se bucura pe parcursul anului. Ca dovadă , aceştia sunt dispuşi să plătească oricât pentru aceste mici plăceri de sezon, ceea ce face un win-win situation din relaţia artist-public”, a încheiat Cezar Laurenţiu Cioc, psiholog la Institutul de Cercetare şi Dezvoltare a Potenţialului Uman din Bucureşti (foto).