„Avem de-a face cu un eveniment tragic, cauzat de incapacitatea unui om de a conştientiza consecinţele acţiunilor sale. Este o caracteristică importantă a unei minţi sănătoase să conştientizeze urmările propriilor acţiuni. Dacă te pui în faţa trenului, nu trebuie să fii prea deştept ca să ştii ce se va întâmpla, nu este nevoie să faci experimentul respectiv. Acest domn experimenta cu ceva şi nu ştia care sunt urmările. Din punct de vedere psihologic, aceasta este definiţia lipsei de discernământ”, a declarat Cezar Laurențiu Cioc, miercuri, la interviurile Libertatea Live.

Șoferul microbuzului, Petru Zălar, era din comuna Mica, judeţul Mureş. Impactul cu maşina venită pe contrasens a fost filmat chiar de Petru Zălar, cu telefonul folosit pentru transmisiunea de pe Facebook.

„Să butonezi telefonul mobil în timp ce eşti şofer profesionist şi să ai asemenea pulsiuni adictive… Aceasta este adicţia, un comportament de tip dependent, pe care toată personalitatea ta îl resimte. Nu poţi lăsa telefonul din mână. Pur şi simplu îl laşi jos 30 de secunde şi îl ridici din nou (…) Probabil şoferul avea întipărită adânc în minte acea vorbă: «Nu mi s-a întâmplat atâţia ani, nu o să mi se întâmple mie acum». Este foarte periculoasă această convingere, pentru că uite ce s-a întâmplat”, a spus psihologul.

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe au confirmat că toți cei nouă oameni care au murit în accidentul de microbuz sunt români. Trupurile neînsuflețite au fost transportate la morgă, pentru efectuarea autopsiei. Ministerul Afacerilor Externe va suporta costurile legate de repatrierea trupurilor neînsuflețite, din Fondul special de urgență aflat la dispoziția instituției.

„Unii spun că se filma pentru că voia să arate că se întoarce dintr-o ţară străină. Este mai puţin important acest lucru. Ideea de a avea acea pulsiune, de a pune mâna pe telefon, de a nu putea să-l laşi. E ca o mâncărime pe piele, nu poţi până nu te scarpini un pic. Aşa a devenit telefonul mobil la anumite persoane, o prelungire a propriei mâini. Nu-l poţi lăsa jos decât câteva secunde, după care iar îl iei (…) La volan trebuie să fii total rupt de realitate. Aproape de patologic să faci aşa ceva. Şi nu este o vorbă mare. Tu să trăieşti într-o lume a ta, paralelă, realitatea să aibă cu totul alte reguli, să poţi face aşa ceva ştiind că ai în spate nouă oameni”, a mai spus psihologul Cezar Cioc.


Citeşte şi: Călin Popescu Tăriceanu neagă tensiunile din coaliţie. “Nu am discutat despre Pilonul II, dar nu se desfiinţează” (VIDEO)

 
 

Urmărește-ne pe Google News