Codurile galben si portocaliu au ajuns un lucru obisnuit in prognozele Administratiei Nationale de Meteorologie. 35-38 de grade vor face vara insuportabila la ses, in aglomerarile urbane, in Capitala, in primul rand. Pe acest fond, a izbucnit si un scandal, un cotidian sustinand ca SRI ar fi interzis meteorologilor sa anunte temperaturile reale. Ideea – vehement negata de conducerea ANM – mi se pare cel putin hazardata. E drept, mi-aduc aminte ca in ianuarie 1990 un cunoscut meteorolog a venit la Libertatea si a rugat sa i se dea spatiu spre a relata cum, inainte, fostul regim interzicea sa se informeze populatia privind temperaturile excesive, spre a nu fi nevoie de luarea unor masuri obligatorii, conform conventiilor internationale. Cred ca nu mai e cazul. Decat daca am admite varianta dementiala, absurda, a unei conspiratii mondiale a dezinformarii. Mai ales ca populatia se poate informa astazi mult mai bine, apeland la prognozele prezentate pe Internet si cuprinzand si tara noastra.
Ceea ce ar trebui sa faca insa ANM, ar fi sa precizeze de fiecare data ca cele 38 de grade sunt la umbra, la Baneasa, nu in oras, unde, in diferite zone (blocuri, asfalt, trafic), e mai mare cu 10-20 de grade, iar talpa poate lua foc. Dar, dincolo de psihoza mult prea exploatata mai ales de televiziuni, autoritatile trebuie sa se miste mai iute si mai profesionist. In Bucuresti au ramas aceleasi doar 50 de ambulante harbuite, total insuficiente pentru urgentele determinate de canicula. Masurile tehnice de protectie pe santiere, in hale, oriunde trebuie strict urmarite de Inspectia Muncii. E nevoie nu de celule de criza, ci de luciditate si actiune la nivelul fiecarui minister sau primarii (apropo, dl Videanu pleaca maine in concediu). Si de instinctul de conservare si mintea fiecarui om.
Rezultate Exit poll alegeri prezidențiale 2024 – turul I – cine intră în turul 2. Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale potrivit BEC!