Producătorii independenți de bere din Marea Britanie au cerut guvernului să intervină pentru a salva sectorul, în condițiile în care un studiu a arătat că peste 70% dintre baruri nu se așteaptă să supraviețuiască iernii care se apropie, dacă nu se ia nicio măsură pentru reducerea costurilor pentru energie.
Într-o scrisoare adresată marți ministrului Nadhim Zahawi, producătorii au cerut intervenția imediată a guvernului, avertizând că industria berii artizanale, cândva înfloritoare, se confruntă acum cu o „incertitudine gravă”.
Aceștia au declarat că impactul facturilor la energie în creștere este agravat de scăderea vânzărilor, de lipsa de echipamente și de o recoltă slabă de hamei, care determină creșterea prețurilor.
„Am intrat într-una dintre cele mai dificile perioade pentru sectorul berii”, a declarat Societatea Producătorilor Independenți de Bere. „Micii producători de bere raportează că facturile la energie se dublează sau se triplează, punând în pericol capacitatea lor viitoare de a produce bere”, a precizat scrisoarea.
Avertismentul a venit în condițiile în care patronii și operatorii pub-urilor au raportat creșteri similare ale costurilor cu energia. Există deja relatări că unii furnizori de energie refuză să încheie noi contracte în acest sector, deoarece se tem că pub-urile ar putea să nu-și poată plăti facturile.
Mai bine de 35% dintre operatorii de baruri au declarat că și-au văzut costurile cu utilitățile dublate, în timp ce 30% au declarat că acestea s-au triplat, potrivit unui sondaj realizat pentru publicația de specialitate Morning Advertiser.
Un operator a declarat că a primit o ofertă pentru livrarea de energie de aproape șase ori mai mare decât cea din contractul său actual. Iar aproape trei sferturi dintre respondenți au spus că nu își vor putea permite aceste creșteri.
Producătorii de bere și operatorii de baruri cer prin urmare guvernului să intervină pentru a preveni daune suplimentare. Ei vor reduceri ale TVA și ale impozitelor pe profit, plafonarea prețurilor la energie pentru întreprinderile mici și subvenții pentru adoptarea energiei regenerabile.
Heath Ball, directorul general al Frisco Group, care operează trei baruri în sud-estul Angliei, a declarat că barurile se confruntă cu un „scenariu apocaliptic”.
„Această criză a facturilor la energie vine în urma celei mai dificile perioade în care afacerile încearcă să se redreseze după criza COVID și cred că reprezintă o amenințare și mai mare pentru supraviețuirea pub-urilor”, a declarat el pentru Morning Advertiser.
El a adăugat că nici măcar operatorilor care își pot permite să plătească prețurile ridicate nu li se oferă noi contracte de energie electrică, deoarece sectorul este considerat „de mare risc”. Ball a declarat că guvernul trebuie să „găsească acum o soluție la această problemă sau se va confrunta cu închideri masive de pub-uri și restaurante”.
Societatea Producătorilor Independenți de Bere reprezintă aproximativ 700 de producători independenți de bere artizanală din Marea Britanie.
Potrivit datelor, aproximativ 160 de mici berării s-au închis în timpul crizei COVID și alte 40 au fost forțate să închidă în acest an. Cei care au supraviețuit s-au ales cu datorii medii de 30.000 de lire sterline.
În ultimele luni au fost lansate avertismente repetate cu privire la impactul creșterii prețurilor la energie asupra micilor afaceri din țară.
Datele Federației Întreprinderilor Mici (FSB) arată că mai mult de jumătate dintre firme se așteaptă să stagneze, să își reducă afacerea sau să se închidă în următoarele 12 luni.
Micii comercianți, care angajează aproximativ 16 milioane de persoane în Marea Britanie, nu beneficiază în prezent de plafonarea prețurilor la energie, care limitează suma pe care furnizorii o pot percepe de la gospodării.
Cifrele Oficiului Național de Statistică arată că, în al doilea trimestru al acestui an, numărul întreprinderilor din Marea Britanie a scăzut cu 20.200, cea mai mare scădere înregistrată în orice trimestru din ultimii cinci ani.