Filosof, publicist și jurnalist, Maxim Goriunov este absolvent al Facultății de Filosofie din cadrul Universității Lomonosov din Moscova.
Specializat pe întreg spațiul ex-sovietic, Goryunov a stat și în Belarus, unde a publicat volumul „Ideea Națională Bielorusă”, care înglobează o suită de 85 de interviuri cu artiști, economiști, lideri de opinie și scriitori din Belarus.
Goryunov este cunoscut pentru postările sale pe teme filosofice ori politice din mediul online, preluate de media din Rusia, Belarus ori Ucraina. În 2019, acesta a publicat o reacție critică la adresa discursurilor președinților din fosta Uniune Sovietică, de la Zelenski la Putin sau Lukașenko, cu titlul „Stop, irozilor”, taxând falsa solemnitate din vorbele acestora. Este adesea intervievat sau citat de presa occidentală.
Pentru a oferi publicului românesc o perspectivă mai largă asupra conflictului ce mocnește între Rusia vs Ucraina și Occident, Libertatea a trimis un corespondent la Moscova. Iar unul dintre interlocutorii din aceste zile ai Libertății a fost și Goryunov cu care ziarul a avut o scurtă discuție online despre opoziția rusească, dar și despre aparențele occidentale ale Moscovei. O discuție rezumată într-un paragraf care descrie relația Opoziție-stat.
„Opoziția în Moscova sunt acei oameni care consideră că dacă în Moscova poți mânca la fel ca în Amsterdam, poți să te raportezi la putere de parcă ai fi în Amsterdam. Iar asta e o eroare. În Moscova, doar confortul e european. Toate celelalte – mass-media, puterea, instituțiile de învățământ, sunt ca în China”, a declarat Goryunov pentru Libertatea.
***
Libertatea nu relatează pentru state, Guverne sau coaliții militare, ci pentru societate. De aceea, obiectivul nostru e să aducem fapte și perspective din direcții diverse. Ne adresăm oamenilor obișnuiți, care sunt sunt victimele lipsei de informare peste tot în lume, mai ales când apar conflicte sau războaie. Cu o veche expresie a presei: noi scriem nu pentru cei care trimit copiii altor oameni pe front, ci scriem pentru cei ai căror copii sunt trimiși pe front. Puteți citi corespondențele de la Kiev și de la Moscova aici.
Corespondențele din Ucraina:
Corespondențele din Rusia:
- Corespondență din Rusia, de la trimisul special al Libertății. „Moscova e o metropolă, iar Rusia este colonia ei”
- Povestea unei familii de români aruncate, val după val, în Siberia. „Separarea oamenilor e totalitarismul lui Putin!”
- Pe televiziunile din Rusia se vede Putin la deschiderea Olimpiadei, iar știrile cu asistentele medicale în greva foamei sunt difuzate doar pe internet
- Corespondență din Moscova, de pe frontul banilor: orașul unde un apartament de 39 de mp, de calitate normală, costă echivalentul a 71.000 de euro
- Corespondență din orașul interzis, unde a fost creat Kalașnikov și care produce acum rachete. Cum trăiesc cu adevărat muncitorii ruși?
- Începe războiul? Ce cred studenții Universității de Stat din Moscova despre Putin
- Interviu cu un „agent străin” în Rusia