În cazul cazul clădirilor, introducerea certificatului energetic este doar primul pas.
Vrei ca imobilul tău să consume mai puțină energie?
Eficiența energetică înseamnă regândirea completă a felului în care funcționează din punct de vedere energetic o casă, un apartament, o clădire de birouri sau un spațiu comercial.
Transformarea sistemelor vechi de încălzire, răcire, alimentare cu apă caldă, izolațiile eficiente pot și vor reduce consumul total de energie chiar de la 4 până la 10 ori.
Uneori investițiile sunt mari, dar banii se pot recupera destul de repede, mai ales că politicile actuale susțin reabilitarea termică a locuințelor, finanțează instalarea sistemelor alternative de producere a energiei (cum sunt panourile fotovoltaice și alte programe care promovează un consum redus de energie).
Certificatul energetic – primul pas spre eficiența energetică
Eficientizarea energetică are ca rezultat final economisirea resurselor și costuri mult mai mici la utilități.
Pentru ca economiile să fie semnificative, vizibile, trebuie să urmăm toți pașii și să aplicăm practic tot procesul de renovare propus de un auditor energetic atestat.
Auditorul energetic de gradul I poate elibera certificate energetice pentru toate tipurile de clădiri și poate efectua audit energetic, în timp ce auditorul de gradul II poate emite doar certificate de performanță energetică pentru case și apartamente.
Certificatul energetic este primul pas, cel de informare asupra consumului anual de energie raportat la suprafața utilă. El este obligatoriu numai în cazul în care vindeți sau dați în chirie clădirea, precum și la recepția clădirilor noi.
Documentul este însă util pentru toți proprietarii care vor să înțeleagă mai bine ce se petrece în casele lor și ce măsuri trebuie să ia pentru a reduce costurile și consumul.
La eliberarea actului, auditorul poate propune mai multe măsuri de reabilitare și eficientizare a imobilului.
Cum se obține certificatul energetic?
Un certificat de performanță energetică se emite de către un auditor energetic atestat în baza unor documente ale construcției și a unei inspecții (vizite la clădire, pentru colectarea datelor necesare).
Informațiile necesare cuprind (printre altele): anul de construcție a clădirii și date rezultate din măsurători ce includ numărul de ferestre, grosimea pereților, starea anvelopelor exterioare, vechimea sistemelor de înclăzire și răcire etc.
Documentul se eliberează în câteva zile iar costurile variază în funcție de tipul și suprafața clădirii.
Eficientizarea energetică este un proces care trebuie parcurs pas cu pas până la capăt, pentru a obține rezultatele și economiile dorite.
Dacă facem doar primul sau primi pași, rezultatele se vor lăsa așteptate.
O casă, de exemplu, trebuie izolată de la acoperiș până la beci pentru ca economiile să fie substanțiale.
Izolațiile corespunzătoare vor menține casele calde iarna și răcoroase vara.
Sistemele de încălzire vor trebui înlocuite cu unele mai eficiente, la fel și cele pentru răcire.
Primul și cel mai important pas este însă discuția cu un auditor energetic atestat și obținerea unui certificat energetic.
Doar așa vom conștinetiza în ce clasă de eficiență energetică ne aflăm (acestea sunt numerotate de la A la G) și care este consumul anual de energie.
În România, cele mai multe clădiri sunt încă în clase de eficiență energetic redusă, predominante sunt C, D și chiar E. Asta înseamnă consum mare de energie, pierderi mari și costuri substanțiale la întreținere.
Vrei să știi în ce clasă de eficiență energetică se află casa ta? Contactează un auditor energetic și vei afla!
Un certificat energetic costă aproximativ 200 lei, se poate elibera și în circa 24 ore și este valabil 10 ani!