Dat faptul că există nenumărate modele de becuri pe piață, achiziționarea unui bec poate fi o sarcină dificilă.

Pentru a te bucura de o lumină ideală pentru spațiul tău,  iată câteva trucuri care te vor ajuta să citești corect informațiile de pe cutia unui bec.

Cantitatea de lumină

Pentru a compara cantitatea de lumină oferită de diferite becuri, cel mai bine este să măsori eficiența lor în lumeni. Nu măsura puterea în wați, pentru că poți să fii dus în eroare, iar de cele mai multe ori comparațiile nu sunt fiabile.

Iată câteva detalii care îți pot fi de folos:

  • 220-250 de lumeni pentru un bec de 25 de waţi;
  • 410-470 de lumeni pentru un bec de 40 de waţi;
  • 700-810 de lumeni pentru un bec de 60 de waţi;
  • 920-1060 de lumeni pentru un bec de 75 de waţi;
  • 1300-1530 lumeni pentru un bec de 100 de waţi;

Eficiența energetică

Dacă achiziționezi becuri calitative poți avea facturi mai mici la electricitate.

Așadar, pentru a vedea cât de eficient este un bec, verifică eticheta energetică. Este bine să știi că un bec fluorescent din clasa A consumă doar o treime din cantitatea de curent electric de care are nevoie un bec incandescent din clasa C.

Durata de viață

Durata de viață a unui bec semnifică numărul de ore în care acesta a funcționat. Această durată de viață se calculează simplu: se pleacă de la presupunerea că o utilizare medie este de 3 ore/zi, cu un număr de aproximativ 650 cicluri de pornire/oprire.

Însă, becurile folosite rar durează mai mult, iar cele aprinse mai mult de 3 ore au o durată de viață mai mică. Sunt, însă, și excepții. De exemplu, contează de câte ori becul este aprins și stins, iar acest detaliu este valabil în special în cazul lămpilor fluorescente.

În cazul becurilor cu LED și celor fluorescente compacte, durata de viață poate ajunge la 15.000 de ore. În schimb, becurile cu incandescență au o durată de viață de 1.000 de ore.

Ideal este să le alegi pe cele care rezistă mai mult, pentru a nu le înlocui des. Într-adevăr, becurile incandescente costă mult mai puțin decât cele cu LED, însă se strică și mult mai repede. Așadar, când alegi o lampă, nu lua în calcul doar prețul, ci și cât de rezistentă este aceasta.

Culoarea luminii

Un alt aspect de care este bine să ții cont, când achiziționezi un bec, este culoarea luminii pe care acesta o generează. Mai exact, lămpile fluorescente compacte şi lămpile cu LED-uri oferă o gamă largă de temperaturi ale luminii, iar cele incandescente generează întotdeauna o lumină caldă.

Temperatura de culoare este măsurată în grade Kelvin. Astfel că, becurile cu o valoare Kelvin scăzută furnizează o lumină galbenă, ideală pentru relaxare, iar cele cu o valoare Kelvin ridicată generează o lumină rece (albastră) – potrivită pentru momentele în care lucrezi.

Mai exact, alege becuri cu o temperatură de culoare de 2700K pentru relaxare – și unele peste 4000K atunci când trebuie să lucrezi.

Timpul de aprindere

Timpul de aprindere este important, mai ales în cazul lămpilor fluorescente compacte. De ce? Pentru că cele standard ajung să furnizeze cantitatea maximă de lumină în maximum 60 de secunde. Dar, există și lămpi fluorescente compacte care se aprind la fel de repede ca cele incandescente.

Numărul maxim de comutări

Un alt detaliu esențial este legat de numărul maxim de comutări. Mai exact, de câte ori le poți aprinde și stinge până la defectare. Comparativ cu becurile incandescente îmbunătățite, care nu sunt influențate de numărul de comutări, lămpile fluorescente compacte (standard) au 3000-6000 de comutări aprins/stins. Recomandat este ca acestea să nu fie  aprinse şi stinse des, mai exact de trei ori pe zi. Tocmai de aceea, ele nu se recomandă a fi montate pe coridoare cu senzori de mișcare, ori în toalete.

Dacă preferi lămpile fluorescente compacte, alege-le pe cele speciale. Acestea ajung să reziste și până la un milion de comutări.

Temperatura de funcționare

Atunci când achiziționezi un bec – este bine să iei în calcul locul în care urmează ca acesta să fie amplasat. Unele becuri, de exemplu cele fluorescente compacte și cele cu LED pot avea o durată de viață mai mică atunci când există diferențe de temperatură. Așadar, dacă ai nevoie de un corp de iluminat pentru exterior, care trebuie să reziste și temperaturilor scăzute, alege o lampă specială, precum becurile incandescente îmbunătățite.

Tipul soclului

Filetul sau soclul este capătul argintiu al becului unde este amplasată montura de sticlă și filament. Prin intermediul acestuia este transmis curentul electric de la rețea la bec. Soclul lămpii trebuie să coincidă cu corpul de iluminat.

Pe piață există nenumărate tipuri de socluri, unele dintre ele fiind utilizate mai des, iar altele mai rar. Cele mai populare sunt soclurile cu filet, acestea fiind împărțite, de asemenea, în funcție de mărime. Numărul lor indică diametrul soclului (în milimetri).

Așadar, E27 este cel mai cunoscut tip de soclu, el find denumit și „Filetul lui Edison”.  Există becuri E27 cu LED, clasice, cu halogen, ori economice – și sunt utilizate în special pentru iluminatul principal al unei camere. Însă, acestea sunt folosite și pentru iluminatul exterior.

De asemenea, un alt tip de soclu este E14 – denumit și „Filetul mic a lui Edison”. Becurile care au acest soclu sunt destinate în principal pentru corpurile de iluminat decorative, deoarece aceste lămpi au o putere mai mică de iluminare.

Cel mai mare dintre soclurile cu filet este E40. Acesta este utilizat pentru corpurile cu putere de până la 400 W, mai exact pentru iluminatul stradal și cel industrial.

Un alt soclu utilizat frecvent este E10. Acesta se regăsește în special la ghirlandele luminoase de Crăciun, pentru că are o putere de joasă tensiune.

Soclul B22 se găsește la becuri economice, cu halogen, ori la cele cu LED. Lămpile cu soclul de tip B22 au o tensiune de funcționare de aproximativ 230 V.

Dat faptul că pe piață există nenumărate modele de becuri, pentru a face alegerea potrivită, este bine să ții cont de câteva detalii. Așadar, în primul rând, ia în calcul locul în care urmează să amplasezi becul (în exterior sau în interior), tipul soclului său – pentru a se potrivi corpului de iluminat, cât și de culoarea luminii. În plus, nu te ghida doar de prețul său, ci și de cantitatea de lumină pe care o generează, ori de eficiența energetică. În locul unui bec ieftin care are o durată de viață de 1000 de ore, optează pentru unul mai scump, dar care rezistă mai mult.

Urmărește-ne pe Google News