REGIO – pentru o dezvoltare continuă și sustenabilă
REGIO sau Programul Operațional Regional 2014-2020 reprezintă o veritabilă rampă de lansare pentru proiectele de dezvoltare în segmente de activitate din cele mai variate. Axele prioritare ale programului se adresează unor arii diverse în așa fel încât, indiferent de domeniu, să poată fi găsită o soluție la problema lipsei finanțării.
Programul vizează toate regiunile țării – ca exemplu pentru regiunea nord-est (județele Suceava, Botoșani, Neamț, Iași, Bacău și Vaslui) cei interesați pot să se adreseze reprezentanților Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est (www.adrnordest.ro). În egală măsură, informații suplimentare referitoare la proiectele pentru care s-a obținut finanțare, criterii de eligibilitate și alte condiții ce trebuie îndeplinite de către solicitanți pot fi aflate accesând site-ul inforegionordest.ro.
O dovadă incontestabilă a faptului că REGIO ajută ca lucrurile să se întâmple și să evolueze în direcția dezvoltării este numărul ridicat al proiectelor pentru care s-au obținut deja fonduri UE nerambursabile. Unele au ajuns deja la finalitate, obiectivele pentru care s-au semnat contractele de finanțare ajungând să fie îndeplinite.
În rândurile următoare vă prezentăm doar câteva exemple, o listă a celor mai recent semnate/finalizate proiecte, conform informațiilor oferite și pe site-ul oficial inforegionordest.ro.
- Consolidări și restaurări la Mănăstirea Dragomirna, jud. Suceava – cele două proiecte au fost finalizate și au beneficiat de finanțare nerambursabilă de 3,8 milioane euro.
- Investiții în dezvoltarea urbană în municipiul Piatra-Neamț. Trei proiecte au fost semnate în acest sens, pentru implementarea unui sistem de bike-sharing în oraș, pentru modernizarea unor străzi și pentru extinderea și modernizarea sistemului de iluminat public.
- Lucrări de reabilitare termică la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, Facultatea de Inginerie Chimică – proiectul a obținut o finanțare nerambursabilă de 3,75 milioane euro, a fost semnat în luna august și va fi implementat pe parcursul a 14 luni.
- Dezvoltarea sistemului public de transport în comun al Municipiului Bârlad – proiectul a obținut o finanțare de 3,9 milioane euro pentru achiziția de autobuze electrice, dar și pentru dezvoltarea sistemului de management inteligent al traficului.
- Stațiunea balneoclimaterică Vatra Dornei va beneficia de un sistem de transport public urban, în momentul de față inexistent, prin contractul de finanțare REGIO în valoare nerambursabilă de 4,2 milioane euro.
- Modernizare grădiniță în Suceava, prin REGIO – proiectul vizează creșterea calității infrastructurii de învățământ preșcolar, în acest sens urmând să fie extinsă și modernizată Grădinița nr. 3 „Dumbrava Minunată”, situată în zona centrală a municipiului.
- Reabilitarea infrastructurii de tramvai în Municipiul Iași – pentru acest proiect s-a obținut o finanțare nerambursabilă de 21,7 milioane euro, obiectivele fiind reducerea emisiilor de CO2, dar și crearea unui sistem de transport public atractiv și eficient, atât pentru locuitorii Iașiului, cât și pentru cei care doar tranzitează zona.
Cele enumerate anterior reprezintă doar o mică parte din contractele pentru care s-a obținut finanțare prin programul REGIO. Marea barieră ce constă în lipsa surselor de finanțare necesare pentru a susține dezvoltarea și îmbunătățirea calității vieții pare să fie în acest fel eradicată.
Cu REGIO #SePoate – dovada stă în lista amplă de proiecte în curs de derulare sau care au ajuns deja la finalitate, proiecte pentru care s-au obținut fonduri UE nerambursabile. Mai multe informații le sunt disponibile celor interesați pe site-urile menționate: inforegionordest.ro și www.adrnordest.ro.