Când vine vorba despre înființarea unei plantații pomicole, specialiștii Pepiniera Moara atrag atenția asupra unor aspecte esențiale. Nu trebuie pierdut din vedere faptul că, începând de la plantație, până când aceasta va da rod se va putea vorbi despre valorificarea acestora, intrând în calcul costuri însemnate. De aceea, fiecare decizie trebuie luată în deplină cunoștință de cauză și cu responsabilitate.

Regula 1

Se vor planta acei  pomi fructiferi care prosperă în zona unde se realizează plantația. Prioritare vor fi deci acele specii care au potențial cel mai mare de prosperitate. Nu trebuie scoase din calcul soiurile cu un grad mai mare de sensibilitate precum piersicul, caisul, cireșul.

Regula 2

Se va urmări perioada de recoltare a fructelor, în funcție de soiurile plantate. Acestea trebuie să acopere o perioadă îndelungată, asigurând astfel rod pentru un interval mare de timp. Reprezintă o cale înțeleaptă de a avea rod sănătos mereu. Cei interesați se pot raporta nu doar la preferințe sau la ceea ce se vinde mai bine, ci și la specia ce va oferi rod pentru mai mult timp.

Regula 3

Se vor cere recomandările specialiștilor vizavi de soiurile cele mai productive. Se va ține cont de perioada de plantație optimă, întreținerea și creșterea acestora, perioada optimă de recoltare a fructelor.

Recomandări pentru alegerea soiurilor de pomi fructiferi

Vizavi de această alegere, Pepiniera Moara recomandă ca fiecare să pună accentul cuvenit pe zonare. Constituie un factor esențial în buna productivitate a plantației. Fiecare specie prezintă anumite pretenții. Acestea fac referire în principal la necesarul de căldură, cantitatea de lumină, variațiile de temperatură, rezistența la frig, precum și la reacția în caz de accidente climatice. Spre exemplu, pomi fructiferi precum gutuiul, părul, mărul, vișinul, cireșul sunt ideali pentru cultivare în zona dealurilor sucarpatice.  

Pentru ca polenizarea să fie cât mai eficientă, unii utilizează 2 – 3 soiuri ale aceleiași specii, chiar și în condițiile în care există soiuri autocompatibile.

Sunt plantațiile pomicole promițătoare în ceea ce privește o afacere de viitor?

Având în vedere tendințele pe care le urmează pomicultura, respectiv modul de dezvoltare a acesteia, mulți privesc cu încredere spre o astfel de afacere. Se au în vedere măsuri și acțiuni foarte importante în ceea ce privește diversele programe de dezvoltare a pomiculturii, dat fiind că fructele prezintă o importanță economică deosebită. Se pune un accent deosebit pe tehnologiile culturii ecologice a acestei categorii de plantații. În rândul suprafețelor cultivate cu specii pomicole în țară, cele mai promițătoare sunt la ora actuală cele de pruni, măr, cireșe și vișine, dar și pere, caise, piersici. Rapoarte exacte cu privire la acestea pot căuta cei interesați în mediul online.

Pomicultura în România

O evoluție deosebită a cunoscut-o și în țară la noi pomicultura, prin aceasta valorificându-se cu succes și într-o manieră rentabilă suprafețe de terenuri extinse. Intră aici cele în pantă în mod aparte, respectiv cele unde solul este nepretabil la mecanizare, pe terenurile din zona de seș care sunt înclinate, dar nu sunt excluse nici solurile nisipoase.

Despre această ocupație se știe că reprezintă o sursă importantă de venituri la nivel de țară. O parte considerabilă din populația României lucrează în astfel de plantații, respectiv mai departe – în industria ce vizează prelucrarea fructelor și comercializarea lor.

Este un sector de activitate cu un viitor promițător, având în vedere că pomii fructiferi au capacitatea de a asigura o multitudine de fructe publicului vast. De altfel, mulți consideră că este o ocupație pe cât de folositoare, pe atât de plăcută. Dat fiind faptul că poate fi și deosebit de productivă, de ce să nu aibă în vedere cei cu posibilitate financiară o plantație pomicolă?

Pe site-ul www.pepinieramoara.ro găsesc cei interesați pomi fructiferi din material sănătos, într-o varietate de soiuri, la costuri echilibrate.

 
 

Urmărește-ne pe Google News