De aceea, în anul 2004 a fost constituit Regulamentul CE 261, care are scopul de a proteja drepturile pasagerilor aerieni prin care companiile se obligă să achite compensații pentru neplăcerile în timpul zborurilor (cele mai frecvent întâlnite fiind despăgubiri pentru un zbor anulat, întârziat sau un refuz de îmbarcare). Când vorbim de taxele aeroportuare, poate fi invocat Regulamentul companiei sau Politica acesteia, deoarece tu ai dreptul să ceri taxele aeroportuare, dar nu este ilegal ca aviacompania să nu ți le ofere înapoi din proprie inițiativă.
Taxele pentru aeroport? Cui aparțin?
Ți-ai ratat zborul sau ai anulat biletul din motive personale? Asta este, se poate întâmpla cu oricine, ai ratat biletul și nu poți pretinde la o compensație specifică din partea aviacompaniei, dar încă îți poți rambursa banii care constituie taxele aeroportuare!
Agentul de turism sau compania aeriană o să te asigure până la lacrimi că biletul este 100% nerambursabil, dar tu dacă îți cunoști bine drepturile pasagerului aerian, trebuie să știi că taxele aeroportuare îți aparțin în totalitate.
Ce reprezintă de fapt aceste taxe? Ele sunt impuse de guvern și autoritățile locale, iar companiile aeriene nu-ți vor spune niciodată aceasta, pentru că ei fac sume uriașe prin aceea că și le păstrează pentru ei.
Fiecare companie aeriană este obligată să anunțe către aeroportul de destinație numărul exact al pasagerilor și cantitatea de mărfuri care urmează să ajungă la aeroportul de destinație, iar aceștia din urmă fac un calcul pentru a stabili suma exactă a taxelor și impozitelor pe care trebuie să le achite compania inițială. De aici, dacă tu nu ai reușit să-ți efectuezi zborul, atunci pentru tine nu s-a achitat nicio taxă, iar acești bani trebuie să ajungă în buzunarul tău.
De fapt, nu este un lucru ilegal faptul că companiile aeriene nu-ți bat la ușă ca să-ți restituie acești banii, pentru că fiecare își are politica sa, iar aceasta presupune că pasagerul poate să primească taxa doar dacă o cere. Compensațiile pentru diverse situații neplăcute în timpul zborurilor sunt diferite și depind de diverse circumstanțe, iar cel mai bine este să fii informat despre toate posibilitățile înainte de a nimeri în vreo situație stresantă (când nu vei putea analiza lucrurile obiectiv, cu siguranță).
Cum îți poți rambursa taxele aeroportuare?
Nu există o lege sau o reglementare concretă care să ateste în mod explicit rambursarea taxei aeroportuare, aceasta ține mai mult de politica companiilor aeriene. Aceste informații sunt, cel mai frecvent, prezentate în mod transparent, chiar pe site-ul companiilor aeriene ori pot fi clarificate printr-o discuție cu Suportul clienți. Cum funcționează? Foarte simplu, nu trebuie decât să-ți ceri drepturile. Acum există mijloace suficiente de comunicare pentru a lua legătura cu agentul de vânzări, disponibile 24 ore/24 ore. Cea mai bună metodă, însă, este să scrii un e-mail în care să atașezi dovada zborului tău, iar în momentul în care ți s-a răspuns, responsabilii nu se vor mai putea eschiva de la promisiune. Cel mai probabil, în primul e-mail îți vor zice că biletul este 100 % nerambursabil, dar tu trebuie să insiști că nu ceri banii pentru bilet sau o compensație specifică, ci taxa aeroportuară.
Compania AirAdvisor este specializată în domeniul compensațiilor obținute de la companiile aeriene de mulți ani și te poate ajuta cu o soluție rapidă și eficientă pentru orice situație neplăcută în timpul zborurilor. Indiferent dacă e o compensație monetară sau o explicație clară a situației tale, orice rezultat este binevenit, mai ales când nu trebuie să te chinui singur să ajungi la dreptate sau să cheltui bani.
Nu te complica, tot ce trebuie să faci este să trimiți confirmarea zborului tău anulat pe site-ul info@airadvisor.com, iar de restul se vor ocupa specialiștii lor. Cât costă? Nu trebuie să achiți nicio taxă și doar în momentul când vei primi câștig de cauză ți se va reține 25% din suma totală, astfel economisești mult timp și bani.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro