Metoda are avantajul de a fi in primul rand ecologica, pentru ca nu se mai elimina in atmosfera substantele chimice care rezulta dupa arderea unui cadavru intr-un crematoriu.
Corpul transformat in pudra este apoi introdus intr-o camera cu vid unde este extrasa apa. Procedeul se continua intr-un dispozitiv special care separa urmele de metal toxic din fostul organism.
Inventatorii metodei, oameni de stiinta de la compania suedeza Promessa Organics, afirma ca resturile fara miros pot fi ingopate in recolte, in cutii biodegradabile sau intr-un cimitir. Oameni de stiinta afirma ca metoda va rezolva problemele pe care Marea Britanie le are cu locurile din cimitire care, de mai multi ani, sunt extrem de aglomerate.
Guvernul britanic afirma ca o solutie ar putea-o reprezenta crematoriile, dar nu poate fi evitata poluarea produsa de acestea. Mai multe studii realizate in ultimii ani au scos la iveala faptul ca procesul arderii cadavrelor este una din cauzele intoxicarilor cu mercur, substanta care ataca sistemul nervos central.
Comenzile deja au inceput sa vina. Susane Wiig-Masak, presedintele companiei Promessa Organics, spune ca deja are cateva sute de solicitari venite din intreaga lume. Omul de stiinta a spus ca pretul unei astfel de “inmormantari” va fi de aproximativ 500 de dolari. Publicul tinta este reprezentat de ecologisti. “In mai putin de un an pudra va deveni ingrasamant. Multi oameni vor dori sa aiba pe mormant o floare sau un copac”, spune Susane Wiig-Masak.
Biserica Anglicana deja si-a dat acordul pentru acest proces: “In mod clar, noi suntem adeptii inmormantarilor ecologice si nu vedem nici un motiv de a nu populariza aceasta tehnica”, a declarat un reprezentant al bisericii.