Joi, animalul a fost dus la Zoo Sibiu, unde se speră că va face casă bună cu un alt pui, o femelă, care are şase luni.
„Noi aproximăm că are o vârstă apropiată de două luni. A fost găsit de un cetățean din municipiul Sibiu, care se în zona localităţii Săcel, la pescuit. Animalul era mușcat și agresat de câini”, a povestit Bogdan Lazăr, comisar la Garda de Mediu Sibiu.
Bărbatul a renunțat la pescuit și a decis să ducă animalul acasă, pentru a-l îngriji, apoi, ştiind că nu are voie să ţină în casă un animal sălbatic, a sesizat Garda de Mediu.
„A fost identificat gestionarul fondului de vânătoare, s-au făcut investigațiile necesare, oamenii de la Ocolul Silvică Sălişte deplasându-se la domiciliul cetățeanului, unde au constatat că puiul nu poate fi eliberat în mediul natural şi s-a luat decizia de a-l transfera la Grădina Zoologică Sibiu”, a mai spus comisarul Bogdan Lazăr.
Puiul de căprioară a fost evaluat și de un medic veterinar de la Zoo Sibiu, care a spus că animalul este acum sănătos, dar încă se află sub observație.
„Ca urmare a solicitării Gărzii de Mediu am preluat un pui de căprioară, un mascul tinerel, care a fost salvat de niște binevoitori de la moarte. Am fost solicitați pentru a oferi condiții mai bune și o șansă la viață puiului de căprioară. Momentan o să fie sub supraveghere. Am făcut o evaluare în momentul în care l-am preluat și este sănătos. Va fi ținut sub observație, se vor face analize suplimentare”, a declarat medicul veterinar Liviu Todescu.
În mediul natural, puiul de căprioară ar fi avut șanse mici de supraviețuire, afirmă reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu. „Puiul a suferit niște răni relativ grave în zona abdominală. A fost cusut, dezinfectat și îngrijit din punct de vedere alimentar foarte bine. Nu avea nicio șansă de supraviețuire în mediul natural. Ar fi putut întâlni alți răpotori, dăunători, sau chiar autovehicule sau oameni rău intenționați”, a precizat comisarul Mircea Pupăză, de la Garda Națională de Mediu.
Joi dimineața, puiul de căprioară a fost dus la Grădina Zoologică Sibiu și pus într-un țarc de 400 de metri, unde se mai află o căprioară și doi iepuri de Patagonia.
„Grădina Zoologică Sibiu a răspuns prompt solicitării Gărzii de Mediu de a prelua și de a îngriji puiul de căprioară. Este, de fapt, un mascul, un căprior, care se va bucura de o locație de 400 de metri pătrați. În prezent, Grădina Zoologică Sibiu mai deține un exemplar din aceeași specie și sperăm să reușim să facem o familie din cele două căprioare”, a spus Marius Lunca, directorul Grădinii Zoologice Sibiu.
Puiul de căprioară va avea și un nume. Pe pagina de Facebook a Gărzii Naționale de Mediu și pe cea a Grădinii Zoologice va fi lansat un concurs, astfel încât sibienii să poată propune nume pentru puiul de căprioară. Câștigătorul va primi și un premiu, anunță reprezentanții Gărzii de Mediu.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro