Puiul de urs, care are doar câteva luni, abia se ţinea pe picioare când a fost găsit de pădurari, zilele trecute.
„Ursuleţul a fost găsit în zona dintre Dâmbul Morii şi Timişul de Sus, lângă calea ferată. Mama lui a fost lovită de un tren, iar el era singur. Nici nu se putea ţine pe picioare. Are doar 7 kilograme şi practic a fost salvat de la moarte. Nu ar fi avut nicio şansă de supravieţuire singur. A stat la noi 48 de ore, timp în care a fost dus la medic, a fost îngrijit şi hrănit. Dar noi nu îl putem ţine, prin urmare va fi predat Centrului pentru Reabilitarea Urşilor Orfani din localitatea Bălan, judeţul Harghita“, a spus Dan Olteanu, directorul Regiei Pădurilor Kronstadt.
Ursuleţul va fi preluat de la Timişul de Sus de reprezentanţii Gărzii de Mediu şi va fi dus la centrul de la Bălan.
Centrul pentru Reabilitarea Urşilor Orfani din localitatea Bălan, județul Harghita, este singurul de acest gen din Europa şi se întinde pe o suprafaţă de 20 de hectare, departe de prezenţa oamenilor.
Principiul după care funcţionează este interacţiunea minimă cu omul, pentru ca animalele să se poată reintegra perfect în sălbăticie. Ursuleţii sunt monitorizaţi permanent cât timp se află în centru, dar li se urmăreşte evoluţia şi în mediul lor natural, după ce sunt eliberaţi în pădure.
Ursuleţii sunt acceptaţi în centru până la vârsta de şase luni şi li se oferă un spaţiu identic natural, care se măreşte pe măsură ce cresc şi în care îşi dezvoltă instinctele naturale.
Citește și: REPORTAJ/ Cartoful timpuriu din Călărași de Dolj a ajuns deja pe mesele europenilor. ”Producția noastră e mai mult decât bio, că băgăm bălegar”