Omul de afaceri Gabriel Aurel Popoviciu, cunoscut drept Puiu Popoviciu, a fost achitat în dosarul în care a fost trimis în judecată şi condamnat iniţial la şapte ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată şi pentru dare de mită.
Curtea de Apel Bucureşti l-a achitat pe motiv că fapta nu există.
„Admite cererea de revizuire formulată de revizuentul Popoviciu Gabriel Aurel, ale cărei efecte au fost extinse şi cu privire la inculpaţii Alecu Ioan Niculae, Bejenaru Andrei Mihai, Diaconescu Ştefan, Şerban Ilie Cornel, Pitcovici Petru Daniel, Luican Mihai Ion Florin, Toader Gabriel Răsvan, Todiraş Ioan, Minea Lizeta, Petrulian Gheorghe. Anulează sentinţa penală nr.115/F/23.06.2016 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I Penală, în dosarul nr. 9577/2/2012, definitivă prin decizia penală nr. 266/A/02.08.2017 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi în rejudecarea laturii penale reunite cu latura civilă ce face obiectul dosarului penal nr. 46/1/2020”, se arată în soluția instanței.
Achitări pe bandă rulantă
Curtea de Apel l-a achitat şi pe Niculae Alecu, fost rector al Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti, condamnat în 2017 la şase ani de închisoare pentru abuz în serviciu în formă calificată. La revizuire, Curtea de Apel Bucureşti a constatat că fapta nu există.
Aceeaşi decizie a fost luată şi în cazul lui Andrei Mihai Bejenaru, condamnat definitiv la şase ani de detenţie pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată, dar şi în cazul lui Ştefan Diaconescu, fost secretar ştiinţific şi rector în cadrul USAMV Bucureşti, găsit vinovat acum 7 ani de abuz în serviciu în formă calificată şi condamnat atunci la cinci ani de închisoare. Acum, magistraţii au constatat că fapta nu există.
Şerban Ilie Cornel, fost director al Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă din MAI, a fost achitat pentru complicitate la dare de mită şi favorizare a infractorului, întrucât fapta nu există. Instanţa l-a achitat şi pe Pitcovici Petru Daniel, fost şef Divizie Operaţiuni din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie din MAI, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la dare de mită şi favorizare a infractorului.
Rezoluţii de achitare au fost date și pentru fostul prefect al Capitalei Luican Mihai Ion Florin, inculpat pentru abuz în serviciu în formă calificată, dar şi în cazul lui Toader Gabriel Răsvan, fost secretar în Prefectura Bucureşti şi membru al Comisiei municipiului Bucureşti de aplicare a Legii 1/2000, în cazul lui Todiraş Ioan, fost viceprimar al Primăriei Sectorului 1 Bucureşti şi al Lizetei Minea, fost secretar al Primăriei Sectorului 1 şi membru al subcomisiei de aplicare a Legii 1/2000 din cadrul Primăriei Sectorului 1 Bucureşti.
De asemenea, Gheorghe Petrulian, şef OCOOTA Bucureşti şi membru al Comisiei municipiului Bucureşti de aplicare a Legii 1/2000, a fost achitat şi în cazul său, la fel ca în cazul celorlalţi inculpaţi, Curtea de Apel Bucureşti constatând, la şapte ani de la condamnare, că fapta nu există.
Decizia poate fi atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în termen de 10 zile de la comunicare.
Popoviciu fusese condamnat la 7 ani de închisoare în dosarul „Ferma Băneasa”
Puiu Popoviciu a fost condamnat, în august 2017, la 7 ani de închisoare în dosarul „Ferma Băneasa” pentru complicitate la abuz în serviciu şi dare de mită. El nu a executat nicio zi din pedeapsă, pentru că a părăsit România înainte ca instanța să pronunțe decizia. El s-a predat la Londra după aproape două săptămâni de la condamnare și a fost eliberat în aceeași zi, după ce a plătit o cauțiune de 200.000 de lire.
Concret, Popoviciu a fost acuzat că firma pe care o controla, Băneasa Investments SA, a luat un teren de 224 de hectare de la fosta Fermă Băneasa, evaluat la un dolar metrul pătrat, în condiţiile în care preţul real era de aproximativ 150 de euro.