Decizia a fost luată de Lord Justice Holroyde, judecătorul care a decis extrădarea în România a lui Alexander Adamescu în octombrie 2020.
Printre motivele pentru care Curtea Supremă de la Londra a admis apelul lui Puiu Popoviciu s-a numărat lipsa unui proces corect în România.
„Pe baza dovezilor proaspete, există motive substanțiale pentru a crede că există un risc real ca apelantul să fi fost condamnat de un judecător care nu putea fi imparțial din cauza relației sale nedezvăluite cu un martor cheie al acuzării și care, prin urmare, nu ar fi trebuit să judece cazul, iar reclamantul a suferit astfel o negare completă a drepturilor sale prevăzute la art.6 la un proces corect. Prin urmare, există motive substanțiale pentru a susține că, dacă se întoarce în Romania, există un risc real ca el să sufere încălcarea completă a drepturilor sale, deoarece condamnarea sa la închisoare va fi arbitrară”, se arată în motivarea Înaltei Curți a Angliei.
În primă Instanță, judecătorii britanici au decis că omul de afaceri trebuie trimis în România pentru a fi încarcerat, însă vineri, Instanța Supremă i-a admis apelul, pe motiv că nu ar fi avut parte de un proces echitabil.
Puiu Popoviciu a fost condamnat definitiv în 2017 la 7 ani de închisoare, pentru că a preluat ilegal, prin companii controlate de el, 224 de hectare de teren, în nordul Capitalei. Pământul era în administrarea Universității de Științe Agricole.
Hunter Biden – fiul președintelui SUA – fostul șef al FBI Louis Freeh și mai mulți avocați americani planificau în 2016 o campanie complexă pentru protejarea omului de afaceri român Puiu Popoviciu, judecat în acel moment în dosarul „Ferma Băneasa”, arată un schimb de e-mailuri publicat luni de tabloidul Daily Mail.