În cele ce urmează îți vom spune la câte puncte de penalizare ți se va suspenda dreptul de a conduce pe drumurile publice din România și când se prescriu.
Cuprins:
În ce situații poate fi suspendat permisul de conducere
Trebuie să știi că există mai multe situații în care permisul de conducere poate fi suspendat, în conformitate cu prevederile Codului Rutier intrat în vigoare în 2022.
Astfel, ți se va suspenda temporar dreptul de a conduce pe drumurile publice din țară dacă treci pe culoarea roșie a semaforului, dacă produci un accident ușor ori dacă nu acorzi prioritate altor automobile sau pietonilor.
De asemenea, în cazul în care efectuezi o manevră neregulamentară sau depășești o coloană de mașini care așteaptă la semafor ori la trecerile la nivel de cale ferată vei avea aceeași soartă.
În același timp, vei rămâne pieton dacă nu respecți semnele rutiere sau semnalele agentului de circulație. Nu în ultimul rând, ți se va suspenda permisul și în situația în care vei fi depistat de aparatul etilotest cu o alcoolemie de până la 0,80 mg/l, chiar dacă nu ai produs un accident.
- Care este valabilitatea permisului de conducere în România
La câte puncte de penalizare ți se suspendă permisul de conducere
Conform prevederilor Codului Rutier în vigoare, dacă vei fi depistat încălcând în mod repetat legislația rutieră vei acumula un număr de puncte de penalizare.
Spre exemplu, depășirea vitezei maxime admise pe un sector de drum cu 11-20 km/h atrage după sine acumularea a 2 puncte de penalizare.
Dacă depășești cu 31-40 km/h limita legală de viteză vei acumula 4 puncte de penalizare, în timp ce pentru depășirea cu 41-50 km/h a vitezei maxime admise vei fi sancționat cu 6 puncte de penalizare.
În cazul în care vei acumula 15 puncte de penalizare ți se va suspenda dreptul de a conduce pe drumurile publice pe o perioadă de 30 de zile, conform prevederilor art. 103 din OUG nr. 195/2002.
Atenție! Această perioadă poate fi și mai lungă. Dacă acumulezi cele 15 puncte de penalizare într-un interval mai mic de 12 luni faţă de data ultimei suspendări, permisul auto ţi se va suspenda pentru o perioadă de 60 de zile.
Dacă șoferul care a atins maximum de puncte de penalizare nu predă documentul la poliție în termenul prevăzut de lege, perioada de suspendare va crește automat cu alte 30 de zile. Însă, dacă șoferul sancționat va dovedi că nu a putut ajunge din motive obiective, suplimentarea pedepsei nu va mai fi aplicată.
Punctele de penalizare se vor anula dacă au trecut șase luni de la data constatării contravenției și dacă amenda a fost achitată.
Permisul de conducere îl vei putea recupera de la Poliția Rutieră sau Brigada Rutieră de la ghișeul Restituiri permise.
- Care sunt actele necesare pentru permis auto
Cum afli numărul de puncte de penalizare acumulate
Dacă ai fost sancționat în mai multe rânduri cu puncte de penalizare și nu mai știi numărul acestora poți afla această informație foarte simplu.
Potrivit prevederilor Codului Rutier, la cerere, ai dreptul să obții la sediul poliției rutiere de pe raza orașului unde locuiești date referitoare la numărul de puncte de penalizare ce ți-au fost aplicate.
Trebuie să știi că aceste informații le poți afla doar dacă te prezinți personal cu actul de identitate la unul dintre ghișeele dedicate.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro